Kijev

Szétverhetik a tüntetéseket Kijevben

2014. január 22. 16:22

A tüntetők attól tartanak Kijevben, hogy a rohamrendőrök a Majdan tér teljes kiürítésére készülnek. Ráadásul a rendőrök már vízágyúval is oszlathatnak a hideg ellenére. Több tűz ég a tüntetéseknek helyet adó Majdanon.

A kijevi Majdanon (Függetlenség terén) tüntetők attól tartanak, hogy a rohamrendőrök még szerdán megindulnak ellenük, és kiürítik a teret. Közösségi portálokon elterjedt a hír, miszerint a térhez közeli irodákban dolgozókat megkérték a rendőrök, hogy biztonságuk érdekében menjenek haza.

A parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utcában a rohamrendőrök és a radikális tüntetők között kitört heves összecsapások után a főtéren délutánra mintegy 30 ezer tiltakozó gyűlt össze. A Majdannal szomszédos Európai tér felőli barikádnál mintegy ötezren tartózkodnak. Déltájban a rohamrendőrök ugyanis a Hrusevszkij utcából az Európai térre szorították ki a tüntetőket. Ez utóbbi téren gumiabroncsokat gyújtottak meg a belügyi alakulatok ellen küzdő tüntetők, a fekete füsttől alig lehet látni valamit. A Hrusevszkij utcában megjelent egy páncélozott jármű is, ami állítólag a tüntetők barikádjainak lerombolásában vesz részt.

Közben Andrij Parubij, ellenzéki parlamenti képviselő, az európai integrációt és hatalomváltást követelő függetlenség téri tüntetés egyik szervezője sajtótájékoztatón közölte: az ellenzék katonai egységekkel tárgyal, hogy lépjenek közbe, és védjék meg az ukrán népet. 

A kormány szerdán megváltoztatta a tömegoszlatásokról szóló belügyi rendeletet, és engedélyezte, hogy a fagypont alatti hidegben is bevethessenek vízágyúkat a rendvédelmiek. 

A tüntetők állítása szerint a rendőrök lőfegyverekkel is lőnek rájuk. A szerdán két tüntetőt lőttek le a zavargásokban. Az orvosok az egyik holttestből egy mesterlövészpuska 7,62 milliméteres kaliberű lövedékét, a másik halottból pedig 9 milliméteres, valószínűleg Makarov típusú fegyverből származó pisztolygolyót operáltak ki.

Frissítés

Twitteren terjedő hírek szerint lekapcsolták az áramot a Majdanon.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/62916

Ajánljuk még a témában