Élő közvetítés Kijevből

2014. január 22. 16:55

Nincs kiegyezés Kijevben: nem fogadták el az ellenzéki vezetők Viktor Janukovics elnök ajánlatát, tovább folynak a harcok. Szükségállapot jöhet, a keleti országrészen brutálisan próbálják elfojtani a kezdődő tüntetéseket. Élő videó a Majdanról és percről percre a hírekről a Mandineren.

Ez történt eddig Ukrajnában:

  • Vitalij Klicsko, az ellenzék egyik vezére csütörtökre vért ígért, de végül tűzszünetet kötött
  • Továbbra is állnak a barikádok Kijevben
  • A tárgyalások Viktor Janukovics és az ellenzék között semmire sem vezettek
  • Eközben egyre több ukrán nagykövetet hívattak be a nyugati országokban
  • Nyugat-Ukrajna nagy részén elfoglalták és elbarikádozták a megyei adminisztráció épületeit a tüntetők, és egyre több város forrong Kelet-Ukrajnában is a hírek szerint
  • Janukovics elnök péntek este amnesztiát és kormányátalakítást ígért a keddi rendkívüli parlamenti ülésre, sokak szerint csak az időt húzza
  • Kijevben péntek éjjel kiújultak a harcok a tüntetők és a Berkut között
  • Janukovics szombat este megpróbált kiegyezni a tüntetőkkel: az ellenzéki pártok vezetőit kérte fel kormányalakításra, ám ők felhatalmazás hiányában ezt visszautasították,  előrehozott választásokat követelnek
  • Szombat éjjel a tüntetők megtámadták az Ukrán Házat, ahol 100-200 rendőr esett csapdába

összesen: 284 db | 40 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 következő utolsó

Jenei Balázs

Egyre több hivatalt foglalnak el
2014. január 23. 21:19

A tüntetők egyre több városban vették irányításuk alá a közigazgatási hivatalokat.

Lviv, Rivne, Ternopil, Hmelnickij városban már elfoglalták, Ivano-Frankivszkban, Zsitomirban, Cserkaszinban ostrom alatt áll a közigazgatás épülete. (via)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Keep calm
2014. január 23. 21:16

 

Úgy tűnik, az ukránok már nem tudnak nyugodtak maradni. (via)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Klicskora várnak
2014. január 23. 21:01

Jelenleg a tüntetők Vitalij Klicskora várnak, aki ezekben a percekben is a kormánnyal tárgyal. (Euronews)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Donyeckben is a tüntetőket támogatják
2014. január 23. 20:46

Viktor Janukovics szülővárosában, Donyeckben, a helyi futball klub a Shaktar ultrái egy videóban jelezték, hogy a tüntetőket támogatják. A csoport a „Dicsőség Ukrajnának, Dicsőség a Hősöknek” jelszavakkal biztatta a demonstrálókat. (via)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Cserkasziban is az államizgatás épületét ostromolják
2014. január 23. 20:38

A Kyivpost információ szerint Cserkasziban 20 ezer tüntető próbál bejutni a regionális államigazgatás épületébe. Az épületet tíz rendőr és tíz különleges egységhez tartozó katona igyekszik megvédeni fénygránáttal és vízágyúval.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Cselekedni kell, nem beszélni!
2014. január 23. 19:51

Jerzy Buzek, Lengyelország volt miniszterelnöke, az Európai Parlament volt elnöke felszólította az Európai Uniót, hogy cselekedjen Ukrajnában, ne csak beszéljen róla. Szerinte Viktor Janukovics, ukrán elnök elvesztette legitimációját a brutális elnyomás és az emberi jogok megsértése miatt.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Égő rendőr
2014. január 23. 19:49

 

(via)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Hollande is elítéli az erőszakot
2014. január 23. 19:37

Francois Hollande francia elnök a „leghatározottabban elítélte a kijevi békés tüntetésekkel szembeni erőszakot”. „Felszólítom az ukrán hatóságokat, hogy késlekedés nélkül térjenek vissza a párbeszéd és a megnyugvás útjára” – írja közleményében Hollande.

„Egy olyan nagy országnak, mint Ukrajna, amely szeretné az őt megillető helyet elfoglalni az európai és a nemzetközi színtéren, véget kell vetnie az ilyen jellegű akcióknak”. (MTI)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Hmelnickijben előrehozott választásokat követelnek
2014. január 23. 19:31

Hmelnickij városában az önkormányzat előrehozott választásokat és a Berkut feloszlatását követeli. (via)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

45 képben a tüntetés
2014. január 23. 18:56

Az 500px.com egy 45 fotós összeállítást készített a november 21-e óta tartó tüntetésekről. Jól mutatja be a folyamatot, ahogy a békés tüntetések utcai harcokká váltak.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Ilyen az, ha a tüntetők elkapnak egy rendőrt
2014. január 23. 18:50

 

Ez történik akkor, ha a tüntetők elfognak egy rendőrt. Nem hivatalos információk szerint már 20 halottja van a tüntetéseknek.

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Zavarják a kommunikációt
2014. január 23. 18:42

A Telecomix információ szerint a tegnap elfogadott gyülekezési törvény szigorítása miatt a hatóságok már zavarhatják a telefonos és az internetes kommunikációt. Ez lehet az oka a kimaradásoknak.

Jenei Balázs

Pintér Bence

Lviv polgármestere támogatja a tüntetőket
2014. január 23. 18:24

Arról beszélt többek között, hogy alkotmányellenes törvények nem lehetnek érvényben Lvivben. A polgármester azt is elmondta, hogy egy lvivi is meghalt, érte lehet imádkozni egy helyi templomban, temetését pedig a város állja. (A gyors összefoglalásért köszönet Kálmán Mihálynak).

Pintér Bence

Jenei Balázs

Öt újabb halott
2014. január 23. 18:23

A tüntetés orvosai újabb öt ember haláláról számoltak be. (via)

Jenei Balázs

Jenei Balázs

Oltják a barikádokat
2014. január 23. 18:14

A hatóságok megpróbálják eloltani a barikádokat Kijev központjában.

Eközben az ukrán állami TV azt mutatja, hogy Kijev lakossága hogyan segíti a rendőröket élelemmel és meleg ruhákkal.

 

Jenei Balázs

Jenei Balázs

A V4-ek külügyminiszterei is a helyzet megoldását sürgetik
2014. január 23. 18:00

A Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, azaz a visegrádi országok külügyminiszterei határozottan elítélik a kijevi tüntetők meggyilkolását, és felszólítják a feleket, hogy a konfliktus megoldása érdekében kezdjenek párbeszédet.

Határozottan elítélik a tüntetők meggyilkolását, amelyet semmi sem igazolhat - hangsúlyozta a négy külügyminiszter, akiket sokkolt a rendőrség és a tüntetők közti harc. A visegrádi négyek komoly aggodalommal figyelik a konfliktus fokozódását, és mély együttérzésükről biztosítják az áldozatok hozzátartozóit. Az országok külügyminiszterei felszólítják az összes felet, hogy hagyjanak fel a válság mélyítésével, tartózkodjanak a további erőszaktól és kezdjenek tényleges és hiteles párbeszédet. Szerintük ez az egyetlen módja annak, hogy az ukrán nép egésze számára elfogadható megoldás szülessen.

A külügyminiszterek hangsúlyozzák, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani és meg kell védeni az ukrán állampolgárok alapvető jogait, köztük a békés gyülekezéshez, a véleménynyilvánításhoz és a média szabadságához fűződő jogokat is. (MTI)

Jenei Balázs

Pintér Bence

Hmelnickijben is ostrom alatt a kormányzó
2014. január 23. 17:43

Elég kellemetlen ma kormányzónak lenni Nyugat-Ukrajna megyéiben: most Hmelnickijben ostromolják a tüntetők a kormányzó irodáját.

Pintér Bence

Pintér Bence

Körbevett a feldühödött tömeg, te pedig éppen rendőrfőnök vagy? Énekelj himnuszt!
2014. január 23. 17:36

Az MTI híre szerint a kelet-ukrajnai Poltava városának rendőrfőnöke úgy akadályozta meg a feldühödött tömeget a megyei adminisztráció épületének elfoglalásában, hogy közösen énekelte velük az ukrán himnuszt. A sztori szerint helyi fiatalok tegnap éjjel nagyon feldühödtek a kijevi rendőrség brutalitásán, de a megyei adminisztráció épülete előtt ekkor megjelent Vitalij Jemec, a város rendőrfőnöke, akik a demonstrálók előtt levette sapkáját, és egyperces néma csenddel adózott a kijevi összecsapásokban meghalt tüntetők emlékének. Ezután énekelni kezdte a himnuszt, amihez csatlakoztak a tüntetők is. A rendőrfőnök viselkedése miatt megenyhültek a fiatalok, akik végül elálltak az épület ostromától, és hazamentek.

Pintér Bence

Pintér Bence

Így lő négy méterről orvosokra a Berkut
2014. január 23. 17:33

Azt már csak linkelni merem, mit csinálnak azokkal a tüntetőkkel, akiket elkapnak. Kiskorú olvasóink ne kattintsanak a linkre, felkavaró képsorok.

Pintér Bence

Pintér Bence

Visszavonta lemondását a lvivi kormányzó
2014. január 23. 17:29

A stábja életét mentette, nyomás alatt írta alá a lemondását – mondta Oleh Salo, a lvivi körzet kormányzója. A város polgármestere eközben kijelentette, hogy nem tartja érvényesnek a tüntetők ellen hozott törvényeket, s csak a józan eszet és az alkotmányt tiszteli.

Pintér Bence

Pintér Bence

Kedden tartják az ukrán parlament rendkívüli ülését
2014. január 23. 17:26

Azért annyira nem sieti el Janukovics elnök.

Pintér Bence

Pintér Bence

Ivano-Frankivszkban is betörtek a tüntetők a kormányzó irodájába
2014. január 23. 17:20

– írja az Euromaidan Live blog. Eközben Lvivben a tüntetők elkezdték felállítani saját rendőrségüket.

Pintér Bence

Pintér Bence

Forradalom Zsitomirban is
2014. január 23. 15:56

Híradások szerint Zsitomirban is elfoglalták a tüntetők a helyi adminisztráció épületét.

Pintér Bence

Pintér Bence

„Anyways I believe that it will bring to the big good changes”
2014. január 23. 15:51

Hisz a változásban Aleksandra, aki ezt írta Lvivből jaiunnicktrescomplique tumbásznak. Lvivben ugye pár órája alakult meg a Nemzeti Tanács, miután a tüntetők lemondatták a helyi kormányzót.

Pintér Bence

Pintér Bence

Rendkívüli parlamenti ülést hív össze Janukovics
2014. január 23. 15:48

Rendkívüli parlamenti ülés megtartását kezdeményezte csütörtökön Viktor Janukovics ukrán elnök az országban kialakult válságos helyzet megvitatására azon a megbeszélésen, amelyet Volodimir Ribak házelnökkel folytatott.

Azok a megbeszélések, amelyeket ma folytatok az ellenzékkel, a politikai válság rendezésének csak az egyik részét jelentik. A vitának a parlament színterén kell folytatódnia” – szögezte le az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Janukovics. Hangsúlyozta, hogy a parlament nem pihenhet a mostani, zavargásokkal, gyújtogatásokkal, erőszakkal teli időszakban, hanem mihamarabb rendezni kell a kialakult helyzetet.

Az ellenzéki parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszéléseimen, illetve a parlamenti ülést előkészítő időszakban született javaslatokat a parlamentben kell a képviselőknek megvitatniuk” – jelentette ki az államfő.

Pintér Bence

Pintér Bence

Így néz ki a forradalom Rivnében
2014. január 23. 15:38

Pintér Bence

Pintér Bence

Előkapta a puccskártyát az ukrán kormány
2014. január 23. 15:31

Azarov miniszterelnök szerint jelenleg egy puccskísérlet folyik Ukrajnában. Szerinte nem az ellenzék, hanem militáns csoportok küzdenek a kormány ellen. Szerinte abszolút lehetetlen és irreális, hogy előrehozott választásokat tartsanak az országban, amíg az emberek lázadoznak. Véleménye szerint először stabilizálni kell a helyzetet.

A kormányok kedvelt eszköze, hogy puccsistáknak minősítik az ellenük tüntetőket. Gyurcsány Ferenc és szellemi hátországa a mai napig úgy gondolja, hogy 2006 őszén puccskísérlet történt a kormány ellen, legutóbb pedig Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök vádolta puccsal a korrupciós ügyek kapcsán leatrtóztatásokat kezdő török ügyészeket.

Nehéz ilyenkor igazságot tenni.

 

Pintér Bence

Pintér Bence

Állítólag Rivnében is kitört a forradalom
2014. január 23. 15:12

Twitteren terjed, hogy Rivnében is elfoglalták a területi közigazgatás épületeit a tüntetők. A Kyivpost is megerősítette a hírt.

Pintér Bence

Pintér Bence

A Berkut tagjainak családjait evakuálják Kijevből
2014. január 23. 15:05

Az Euromaidanpr Facebook-oldal szerint a rohamrendőrség tagjainak családjait evakuálták az ukrán fővárosból. Sokan ez alapján úgy gondolják, hogy Janukovics elnök szükségállapotot fog bevezetni, miközben korábban tagadta ezt a lehetőséget

Pintér Bence

Pintér Bence

Merkel még nem szankcionálna
2014. január 23. 15:02

A német kormány „mély aggodalommal és hatalmas felháborodással” fogadta a híreket a tüntetők haláláról és arról, hogy az ukrán vezetés a szabadságjogokat megkérdőjelező jogszabályokat „vert keresztül” a törvényhozáson – mondta csütörtökön Angela Merkel kancellár.

Elvárjuk az ukrán kormánytól, hogy biztosítsa a demokratikus szabadságjogok, különösen a békés tüntetéshez fűződő jog érvényesítését, és elvárjuk, hogy védje meg az emberek életét és ne alkalmazzon erőszakot” – nyilatkozott Merkel a brandenburgi Mesebergben tartott kétnapos kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Pillanatnyilag nem szankciókra, hanem közvetlen tárgyalásokra van szükség a kijevi vezetés és az ellenzéki erők között – mondta a konzervatív CDU elnöke. Hozzátette: a koalíciós társ szociáldemokraták is úgy vélik, hogy nem időszerű büntetőintézkedések bevezetése.

Pintér Bence

Pintér Bence

Forradalmi szovjet alakult Lembergben
2014. január 23. 13:23

Vsevolod Kritskiy írja Twitteren, hogy forradalom van Lvivben (Lemberg): 2-3000 ember ment a területi vezetés épületéhez, a kormányzó lemondott, a tüntetők pedig Nemzeti Tanácsot (National Soviet) alakítottak. A lvivi illetőségű ZIK is megerősítette, hogy a nép nyomására lemondott a lvivi kormányzó, Oleh Salo. A mérges tüntetők most a rendőrfőnök lemondását követelik.

Pintér Bence

Pintér Bence

Gyakran ismételt kérdések a kijevi tüntetésekről
2014. január 23. 12:47

Kérdés-felelet formájában az ukrajnai tüntetésekről a world.maidana.org-on:

Ki van az utcán Kijevben? Radikálisok? Nacionalisták?

Nem: ez a középosztály, a civil társadalom, újságírók, művészek, diákok, civil szervezetek és öreg emberek harca, akinek már nincs vesztenivalójuk. (…)

Mit akarnak az emberek? És mit érhetnek el?

Az emberek szabadságot akarnak, politikai szabadságjogokat; megszabadulni Oroszországtól és a nepotizmustól, amit a jelenlegi rezsim képvisel. Napról-napra nő azoknak a száma, akik meghalnának ezért az ügyért.

Pintér Bence

Pintér Bence

Tényleg tűzszünetet kötött Klicsko
2014. január 23. 11:38

A Kyivpost megerősítette, hogy este nyolcig tűzszünetet kötött Klicsko a rendőrséggel, amikor is tájékoztatni fogja a tüntetőket a Janukovics elnökkel folytatott tárgyalásról.

Pintér Bence

Pintér Bence

Davosban nem látják szívesen az ukrán miniszterelnököt
2014. január 23. 11:35

A Kyivpost szerint a Világgazdasági Fórum résztvevői bojkottot jelentettek be Mykola Azarov ukrán miniszterelnök ellen.

Pintér Bence

Pintér Bence

A kórházból hurcolnak el tüntetőket a rendőrök
2014. január 23. 11:29

Legalábbis erről írt Julija Timosenko hivatalos oldalának Twitter-csatornája. A bejegyzés szerint ezután összeverik és letartóztatják őket. Ma reggel találták meg egy kijevi külváros erdejében Jurij Verbitszkij holttestét, akit Ihor Lucsenko aktivistával együtt raboltak el január 21-én.

Pintér Bence

Pintér Bence

Így állták körbe kormánypárti tüntetők az amerikai nagykövetséget
2014. január 23. 11:26

Pintér Bence

Pintér Bence

Most is égnek a tüzek a Majdanon
2014. január 23. 11:21

Itt egy másik stream Kijevből.

Pintér Bence

Pintér Bence

A magyar külügy elítéli az erőszak alkalmazását Ukrajnában
2014. január 23. 11:13

A Külügyminisztérium egyidejűleg felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy – a rendvédelmi szerveket provokáló, erőszakos cselekményeket elkövetőkkel szembeni fellépés mellett – tartsák tiszteletben az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát” – áll a Külügyminisztérium közleményében. Szerintük a tárgyalások jelenthetik az egyetlen esélyt.

Pintér Bence

Pintér Bence

Tűzszünetet kötött Klicsko?
2014. január 23. 11:04

Twitteren terjed az információ, hogy Vlagyimir Klicsko, az ellenzéki UDAR elnöke, a tüntetők egyik vezetője estig tűzszünetet kötött a rendőrséggel. Klicsko délután egykor tárgyalni fog Janukoviccsal.

Pintér Bence

Pintér Bence

A tüntetők ellen hozott törvények egy másik infografikán
2014. január 23. 10:42

 

Ezt most a Cinken találtuk. Ha például 5 autóból álló kocsisorban utazol, akkor elvehetik a jogosítványod, de tizenöt nap elzárás jár azért is, ha rendőrségi engedély nélkül állítasz fel sátrat. Tömeges rendzavarásban történő részvételért 10-15 év börtön jár.

Pintér Bence

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/62918

Ajánljuk még a témában