Bankot robbantottak a Lehel utcánál

2014. január 13. 09:13

Egy XIII. kerületi budapesti bankfióknál hétfő reggel robbanás történt. A banknál bombát robbantottak, azonban azt nem tudják, milyen szerkezet robbanhatott. A detonációban senki nem sérült meg.

Hétfőn 4 óra 18 perckor a Lehel utcában egy bank épületének utcafronti fala robbanás miatt kidőlt. A robbanás következtében – amiben személyi sérülés nem történt – az út mindkét oldalán betörtek az ablakok és feltehetően a bank bejárati ajtaját repítette az út túloldalára a detonáció. Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani a bank épülete elől, aki állítólag egy fekete csomagot, feltehetőleg bombát helyezett el a bank előtt az Index információi szerint. A helyszínen nagyjából 100 rendőr tartózkodik.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint mintegy tíz négyzetméter területen robbant ki a bank épületének oldalfala, ahol két, egyenként nyolcemeletes épület közötti átjáró részben több bankfiók is található, ezek egyikénél történt a robbanás. Az Origo információ szerint a robbanás belülről jöhetett, az üvegszilánkok kifelé repültek, amelyek akár a bankfióktól 50 méterre is megtalálhatóak. 

A tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, akiket a helyszín átvizsgálása után visszaengedték otthonukba. A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak. A lakóépületekben a közműszolgáltatások működnek, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.

A ház egyik lakója a TV2 Mokka című műsorában elmondta, hogy felébredtek a robbanásra. Kezdetben úgy gondolták villám csaphatott a házba, ezért meg sem nézték, hogy mi történhetett. A detonáció után 15 perccel érkezett egy tűzoltó, aki lekísérte őket az utcára, ahol összesen fél órát kellett a lakóknak eltölteni, utána visszamehettek a lakásukba.

A rendőrség a Béke tér és a Róbert Károly körút között teljes szélességében lezárta az utat. A Lehel utca legalább 500 méter hosszan van lezárva, ami a 14-es villamos és a 105-ös autóbusz közlekedését érinti. A BKK fődiszpécserének tájékoztatás szerint a 14-es villamos Káposztásmegyer és a Frangepán utca között közlekedik, onnan a Lehel térig villamospótló autóbuszok közlekednek terelt útvonalon. Ugyancsak terelt útvonalon közlekedik a 105-ös autóbusz.

Frissítés:

9:30: 9 óra után Kovács Viktória rendőrségi szóvivő megerősítette az Index értesüléseit, bombát robbantottak a banknál. Egyelőre azonban csak ennyit lehet tudni, a rendőrök még igyekeznek megállapítani a robbanóanyag és a robbanószerkezet típusát. Az bizonyos még, hogy „a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult”. A rendőrség jelenleg adatokat gyűjt, átnézi a biztonsági kamera felvételeit, és szemtanúkat keres. „A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást jelenleg ismeretlen elkövető ellen”.

10:50:  A rendőrség keresi azt az ismeretlen tettest, aki egy 150-170 köbcentis, rendszám nélküli, tarka színű cross enduro jellegű motorral hajtott el a helyszínről a robbanás előtt. Az Origo szerint az elkövető szólt az árkádok alatt fekvő hajléktalanoknak, hogy távozzanak a helyszínről.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/62441

Ajánljuk még a témában