Horváth: A hatalom mindenről tud és a másik oldalon áll

2013. december 28. 17:46

Az ezermilliárdos áfacsalásról beszélő volt adóhatósági munkatárs beszédet mondott a mellette kiállók által szervezett szombati demonstráción. Horváth András szerint a kisembereket büntetik, miközben a valódi bűnösöket futni hagyják.

A mások mellett a Hallgatói Hálózat, a Társaság a Szabadságjogokért és a Levegő Munkacsoport által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett azt követelték, hogy a pártok ne akadályozzák a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, az Állami Számvevőszék pedig folytasson eljárást. Tiltakoztak az ügyet kirobbantó Horváth András felelősségre vonása ellen. Horváth András beszédében hangsúlyozta, hogy el kell gondolkodni egyes adóhivatali vezetők szakmai alkalmasságán. Álláspontja szerint szereptévesztésben van a kormányzat, az adóhivatal és a politika.

„A kisembereket és a kisvállalkozásokat üldözik, miközben a valódi bűnösöket futni hagyják. Elég volt ebből!” – mondta az Alkotmány utcában, a mellette kiálló tüntetés végén Horváth András volt NAV-munkatárs a 444 helyszíni tudósítása szerint.

Horváth beszédében felidézte a decemberi házkutatást, amit lakásán tartott a rendőrség. Azt kérdezték tőle, kikkel áll kapcsolatban. Horváth arra kíváncsi, kinek van szüksége ezekre az információkra, és mire akarják ezeket felhasználni. „Az eltelt idő bebizonyította, hogy a hatalom mindenről tud, és a másik oldalon áll. Karácsony előtt a hatóságok egy törvénytisztelő családra törtek rá. Hogy volt ehhez merszük?” – kérdezte, mire az egy-kétezer fős hallgatóság azt skandálta, hogy „maffia, maffia”

„Ők csak parancsot hajtottak végre, ami mögött államhatalmi szervek vezetői, vagy éppen politikusok állhatnak” – folytatta Horváth András, aki szerint minél többen állnak ki az igazuk mellett, minél erősebb lesz a civil kurázsi, annál inkább visszaszorulhat a közérdeket sértő hatalomgyakorlás. „Akkor talán a valódi bűnösöket fogják üldözni, nem a bejelentőket. Ma még sajnos utóbbinál tartunk” – fogalmazott.

Úgy véli, legfeljebb az adócsalóknak okoznak az állításai érdeksérelmet, másnak biztosan nem. Elmondása szerint sok magánszemély és kisvállalkozás kereste meg azzal, hogy szintén tudomásuk van különböző áfával történő visszaélésekről. Horváth András arra biztatta őket: névtelenül vagy névvel, hozzák nyilvánosságra a történteket. A NAV-nál dolgozó egykori kollégáinak is üzent: ne féljenek, álljanak elő mindennel, amit tudnak. Beszédének végén hosszú taps fogadta a zöld dossziéját felemelő Horváthot.

A fotót a 444 készítette.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/61948

Ajánljuk még a témában