A múltat végképp eltörölni

Észak-Korea kitörölte a múltját

2013. december 17. 09:32

Kitörölték az észak-koreai hírügynökség archívumának 99 százalékát, és szintén eltüntették az országot vezető munkáspárt lapjának 20 ezer cikkét is.

Törölte Észak-Korea az állami hírarchívum 99 százalékát, nagyjából 35 ezer cikk ment a süllyesztőbe hétfőn, és szintén eltűnt az országot vezető munkáspárt lapjának 20 ezer cikke is – írja a Telegraph. Az állami hírügynökség archívumában októberi a legrégebbi cikk, ami ennél korábbi, de megúszta a törlést, azok mind Kim Dzsong Un tetteiről szól, minden mást töröltek, így az ország korábbi vezetőjéről, Kim Dzsong Ilről szóló anyagokat is.

Szintén törölték a hírügynökség spanyol, kínai és japán anyagait is, sőt az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) a Google találati listáiról is törölte magát. Természetesen a külföldi szervereken tárolt másolatok megmaradtak, mivel a határokon túlra nem ér el Észak-Korea keze.

A nagy hírtakarításnak valószínűleg ugyanaz volt a célja, mint Csang Szong Tek múlt heti kivégzésének: Kim Dzsong Un hatalmának megszilárdítása, és az ország történelmének újraírása. De az is elképzelhető, hogy csak túl sok munka lett volna eltüntetni a Csang Szong Tekről szóló híreket, és a könnyebb utat választották. Azt sem lehet tudni egyelőre, hogy végleges-e a törlés – olvasható az Indexen.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/61580
Rajcsányi Gellért
2013. december 17. 09:43
Duplaplusznemjó óbeszél gondolatbűn emlékezetlyuk bűnstop.