Ásotthalom titka: rögfideszes nagyközség, jobbikos polgármesterrel

2013. december 16. 10:17

Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Egy nagyközségi választás jellemzően nem a pártokról, hanem a személyekről szól, itt azonban Petró és Toroczkai előélete, illetve utóbbi országos ismertsége miatt ez az aspektus sem elhanyagolható.

Ásotthalom akkor lopta be magát a szívembe, amikor egy hónapja a teljes helyi MSZP átlépett a DK-ba. Nagyon szeretem a lokális közélet efféle, az országos politikáig felcsapó színes kis hullámait – nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar újra országra szóló hírt produkál ez a négyezres lélekszámú csongrádi nagyközség a szerb határon.

Márpedig a jobbikos-HVIM-es-betyársereges Toroczkai László fölényes győzelme a 2010-ben még fideszes színekben megválasztott Petró Ferenc ellen mindenképpen ilyen hír, akkor is, ha mindketten függetlenként futottak neki a mostani választásnak. A Magyar Narancs sokat idézett DK-s riportalanyától hangzik el, hogy „ez egy fideszes falu″, és ez a kijelentés egyáltalán nem túlzó. Sőt.

Vasárnap 37,4 százalékos volt a részvételi arány, Toroczkai a szavazatok 71,5 százalékával győzött. 2010 őszén nagyjából hasonló (40,7%-os) részvétel mellett Petró Ferenc 789 voksot kapott, az összes szavazat 59 százalékát. A szavazóköri eredmények tanúsága szerint ugyanekkor a Fidesz-KDNP megyei közgyűlési listájára 1001-en szavaztak. 

2010 tavaszán, az országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP listája 1261 szavazatot kapott, az MSZP-é 205-öt, a Jobbiké 164-et, ez a különbség sokszorosa annak, ami országosan jellemző volt. Ha ez nem lenne elég, a Fidesz-KDNP 2006 tavaszán is győzött minden ásotthalmi szavazókörben, többségükben nagy-nagy (nem egyben három-négyszeres) fölénnyel – azaz Ásotthalom nem egyszerűen fideszes, hanem nagyonfideszes település.

A mostani választási eredmény mindenképpen óriási meglepetés, hiszen Petró Ferenc 15 éve vezeti a települést, 2010-ben és 1998-ban a Fidesz támogatásával indult (2006-ban Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom fideszes polgármesterével együtt a Homokháti Önkormányzatok színeiben került be a megyei közgyűlésbe), a többi választáson függetlenkét. Mindeddig fölényesen, 55-70 szálalékos eredménnyel nyerte az összes választást. Hosszú ideje hivatalban lévő kistelepülési polgármestert nagyon nehéz megverni, pláne egy olyan zűrös előélettel, mint Toroczkai Lászlóé, aki ráadásul csak most nyáron költözött egy ásotthalmi tanyára.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy – bár sokszor kormánypárti jelöltként emlegették, – kérdéses, Petró ezen a választáson mennyire bírta a Fidesz támogatását. A Magyar Narancs azt írja, hogy Petrót már nem támogatták a kormánypártok, a Hetek szerint meg egyenesen a harmadik jelölt, Babarczi Antal lett volna a favoritjuk, ő azonban visszalépetta polgármesteri indulástól (az alapján, hogy képviselőnek sem választották meg, aligha lett volna esélye). Formális támogatás ide vagy oda, a faluban Petró minden bizonnyal jobbos jelöltként volt elkönyvelve. 

Egy nagyközségi választás jellemzően nem a pártokról, hanem a személyekről szól, itt azonban Petró és Toroczkai előélete, illetve utóbbi országos ismertsége miatt ez az aspektus sem elhanyagolható. Toroczkai helyi DK-soktól kapott támogatása is növeli a történtek pártpolitikai relevanciáját. Ugyan a pártközpont azonnali kizárással díjazta az akciót (pedig egy hónapja Gréczy Zsolt még oly' boldogan jelentette be kollektív érkezésüket az MSZP-ből), az eredmény talán mégis mutathat valamit abból, hogy egyes helyeken milyen potenciál lehet a csak-ne-a-Fidesz konstrukcióban, azaz a baloldali és a radikális jobboldali ellenzék összefogásában, amit még 2011-ben az azóta már az Együtt-PM színeiben politizáló Karácsony Gergely vetett fel.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/61536

Ajánljuk még a témában