Áder: Nelson Mandela a szabadság jelképe marad

2013. december 6. 14:09

Áder János Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek küldött táviratában fejezte ki a Nelson Mandela halála miatti részvétét. A köztársasági elnök szerint Mandela halála után is a szabadság jelképe marad az egész világon.

Az államfő a dokumentumban egész Magyarország nevében fejezte ki együttérzését dél-afrikai kollégájának, valamint Nelson Mandela családjának. Áder János azt írta, amikor Nelson Mandela 27 év szenvedés után elhagyta a börtönt – aminek ideje egybeesett a kelet-közép-európai rendszerváltozások időszakával –, olyan „erkölcsi iránytűvé vált”, amely nemcsak Dél-Afrikát, hanem a közép-európai régiót is inspirálta. Ez a történelmi párhuzam Magyarország és Dél-Afrika demokratikus változásai között erős kapcsolatot jelent a két nemzetnek – mutatott rá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: Mandela elnök fáradhatatlanul dolgozott az országáért, hirdette a szabadságot, a békét, a demokráciát és az igazságot. 1999-es budapesti hivatalos látogatása alkalmával az országa szabadságáért, a rasszista elnyomás felszámolásáért és a minden ember egyenlőségéért tett erőfeszítéseit a legmagasabb magyar állami kitüntetéssel ismerték el – írta. Áder János írt arról is, hogy Nelson Mandela halála pótolhatatlan veszteség Dél-Afrikának és az egész emberiségnek is.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/61142

Ajánljuk még a témában