Egy centrista határon túli stratégia alappillérei

2013. augusztus 27. 10:11

Ravasz Ábel
Haza és Haladás
Egy centrista politikai erő a magyar-magyar kapcsolatokban nem célozhatja meg a tempó diktálását, ezzel szemben elsősorban a határon túlról érkező impulzusok feldolgozására és az azokra való reagálásra kell törekednie.

„Egy centrista magyar kormány számára a hatékony és releváns politikai cselekvést biztosító határon túli politika célja a szomszédos országokban élő autochtón magyar közösségek továbbélésének és fennmaradásának biztosítása. Ez a cél a »hazahívás«stratégiájával szemben – mely a határon túli közösségekkel embertartalékként számol – fennmaradó, Magyarország és a szomszédos országok számára egyaránt hasznos, közöttük kulturális hidat képező közösségekkel számol. Egy centrista politikai erő a magyar-magyar kapcsolatokban nem célozhatja meg a tempó diktálását, ezzel szemben elsősorban a határon túlról érkező impulzusok feldolgozására és az azokra való reagálásra kell törekednie. Ezért a továbbiakban javasolt intézkedések mindig egy kettős nyomás eredőjeként alakultak. Egyrészt tiszteletben tartják az igényt a kontinuitásra, a már létező intézmények megtartására. Másrészt azonban azt is be kell látni, hogy a jelenlegi struktúrák részben működési deficitekkel küzdenek, részben pedig egy adott politikai irányzat túlélését szolgálják bármely alternatívával szemben. Egy centrista politika azzal számol, hogy határon túli partnerei között megtalálható lesz minden, a határon túli magyarság által nagyobb számban választott szervezet, illetve a civilek képviselői is. Ezért a jelenlegi struktúrák olyan irányú megváltoztatására van szükség, hogy ezek a csoportok egyaránt lehetőséget kapjanak saját nézeteik kifejtésére.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezdjük azzal, hogy a kormányzatra alkalmazott centrista jelző nem igaz. Az autochton görög eredetű szó pedig őslakóst és ezek utódait jelenti. Önmagában ez sem igaz a területekre. Amennyiben magyar közösségekről beszélünk, akkor felesleges autochton jelző. Kb.ehhez hasonló a többi megfogalmazás is. Amolyan hahaha. Amolyan paraméter Slovensko.

Válaszok:
Berecskereki | 2013. augusztus 27. 11:23

Huszonhárom év után most kezdik kidolgozni a "nemzetpolitikájukat".
Szép szavak, de ki váltja valóra őket, amikor a Szendécske is csak szavazatgyűjtésre (meg pofonokat kapni)járogat Erdélybe?
(Megjegyzendő: Tusványos 24 éve létezik, ha más néven is kezdte)

MI az, hogy érti. Eszi is. ;-)

Ábelünk a rengetegben itt megtalálható, mint a paraméter kommentátora:

http://www.parameter.sk/blog/ravasz-abel
http://www.parameter.sk/

Viszont azt is el kell mondani, hogy vannak részben jó meglátásai is.
Ilyen található a http://www.parameter.sk/rovat/paravelemeny/2013/08/27/rosszabb-mint-ahogy-kinez linken olvasható írása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés