Külügyminisztérium: Helyezzék szabadlábra Tóásót

2013. augusztus 25. 14:38
A magyar diplomácia az elmúlt napokban ismételten síkraszállt azért, hogy a bolíviai hatóságok tartsák tiszteletben Tóásó Előd emberi jogait. A KüM folyamatos tájékoztatást kért a per állásáról és szorgalmazza a vádlott szabadlábra helyezését.

A Külügyminisztérium megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Bolíviában több mint négy éve jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd helyzetét, szorgalmazza az eljárás politikai befolyástól mentes gyors és korrekt lezárását és Tóásó Előd bolíviai törvényeknek megfelelő szabadlábra helyezését – olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás szerint a tárca ismételten kérte az ENSZ emberi jogi főbiztosa helyi képviselőjének segítségét az ügyben, csakúgy, mint az Európai Unió illetékeseinek közbenjárását. A magyar diplomácia vizsgálja azt a lehetőséget is, hogy együttműködjön a perben érintett más európai országokkal.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, az akcióban életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a magyar és román állampolgár Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai–horvát kettős állampolgár Mario Tadic Astorgát. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Az úgynevezett terroristaügyben folyó perben, amelynek 39 vádlottja a vád szerint összeesküvést szőtt a bolíviai elnök ellen, Tóásó Előd augusztus 16-án tett vallomása szerint négy évvel ezelőtt Michael Dwyer nem a szállodában halt meg, hanem vélhetően később végeztek vele a kommandósok.

A magyar diplomácia már többször fellépett Tóásó Előd érdekében, többi között tiltakozott a La Paz-i külügyminisztériumnál, mert a bolíviai fél újra megnehezítette Tóásó Előd konzuli és ügyvédi érdekképviseletét, illetve kifogásolta „a per tárgyalásának újabb és újabb elhalasztását és a tárgyalások helyszíneinek váltogatását”. A Külügyminisztérium ismételten szorgalmazta Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezését.

Idén áprilisban Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára madridi tárgyalásain azt kérte, hogy a Santa Cruzban konzuli képviselettel rendelkező Spanyolország lépjen fel a négy éve fogva tartott Tóásó Előd ügyében, részesítse konzuli segítségben, a képviselet munkatársa látogassa meg a fogvatartottat, és a helyszínen tájékozódjon a körülményekről. A spanyol fél ígéretet tett arra, hogy a kérésnek soron kívül eleget tesz.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bolívia messze van, ezért mernek szót emelni Tóásó érdekében, ám ha a bántalmazott itt van a szomszédságban,az ősi magyar területeken, külügyminisztériumunk nyikkanni se mer.

Veszélyes dolog idegen országban keverni a matériát.Van úgy, hogy ráfarag a delikvens.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés