Bronzérmes lett a vívó vb-n Szász Emese

2013. augusztus 9. 07:53

Egyetlen találattal kikapott az észt Julija Beljajevától az elődöntőben, így bronzérmet szerzett Szász Emese a budapesti vívó-világbajnokság női párbajtőr versenyében.

A világbajnokságon 2006-ban harmadik, 2010-ben pedig második helyezett Szász Emese a kolumbiai Saskia Loretta van Erven García, az orosz Tatyjana Andrjusina, az észt Irina Embrich és az orosz Jana Zvereva magabiztos legyőzésével jutott el az elődöntőig úgy, hogy az őt legjobban megszorító Embrich is csak tíz tust tudott adni neki.

A fináléba jutásért ugyancsak észt ellenféllel kellett megküzdenie. Beljajeva a nyolc között a világranglistán éllovas román Ana Maria Branzát búcsúztatta, így várható volt, hogy önbizalommal fog vívni, ezzel együtt Szász tűnt esélyesebbnek, főleg a nap során korábban mutatott teljesítménye alapján.

Az elődöntős asszó kiegyenlített volt, többnyire Szász vezetett, de az észt is került előnybe, igaz, jó darabig egy tusnál nagyobb nem volt a különbség. Először éppen akkor nőtt kettőre, amikor Beljajeva a 13. tust is beadta. Innen még visszakapaszkodott a magyar párbajtőröző, de 13-13-nál, amikor bő húsz másodperc volt hátra, mindketten leálltak, így passzivitás miatt következett az egyperces ráadás. Ebben Beljajeva akciója volt eredményes, így Szász az Eb-n kiharcolt harmadik helye mellé egy vb-bronzot is nyert az idén. 

Értékelését azzal kezdte, hogy a sikertelen olimpia után nagyon mélyről jött vissza. A csütörtöki elődöntőre áttérve pedig azt mondta, többet kellett volna támadnia, illetve bátrabban erőltetnie saját vívását. „Volt már világbajnokságon ezüst- és bronzérmem egyéniben, reméltem, hogy most teljessé válik a kollekció” – jelentette ki. „Úgy látszik, még várni kell az aranyra. Ennek a bronznak egyszer biztosan örülni fogok. Most az adja meg a fényét, hogy az Eb után vb-n is összejött, ilyen pedig még nem volt, hogy egy évben mindkét világversenyen dobogóra állhattam.” Arra a felvetésre, hogy miért nem vívták ki a rendelkezésre álló időt, úgy válaszolt: már mindketten azon gondolkoztak, hogy mit fognak csinálni a ráadásban.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/56172