Itt a legszánibb kormánykritikus kontent

2013. július 3. 7:23

Zsigmond és Péterfy
Mandiner
Szélesebb tömegeket nyilván jóval egyszerűbb kétbites üzenetekkel, például végletekig lebutított infografikákkal megszólítani.

allamadossag.jpg

Az Orbán-kormány elmúlt három éves gazdaságpolitikáját, költségvetési politikáját lehet alapos érvekkel kritizálni, így tett például Chikán Attila is tegnapi interjúnkban. Szélesebb tömegeket viszont nyilván jóval egyszerűbb kétbites üzenetekkel, például végletekig lebutított infografikákkal megszólítani.

Hiába viszont az igyekezet, ha az eredmény gyenge manipulációkra emlékeztet: a fenti grafika erre példa. Így ábrázolták az elmúlt három év GDP-arányosan összesen 0,5 százalékos államadósság-növekedését – ami nyugodtan mondható stagnálásnak is. És ez eredmény, szerény siker; különösen azután, hogy a sokat emlegetett elmúltnyolcévben nőtt az államadósság a kezelhető 55 százalékról 80 százalék fölé, ami az előző kormányzatok történelmi bűne marad örökre. Több agyat kérünk a kormánykritikus kontentekbe.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

meg a 98-2002-ig meg a 90.98-igat is, nem?

meg Istvántól

értem én, akkor hamarosan jön a közvélemény kutatás, ne nézd meg

Ez a grafikus "trükk" szerény kis próbálkozás. Ahhoz képest viszont amiket a ME folyamatosan állít (legsikeresebbek vagyunk, akiktől másnak tanulnia kellene, növekvő foglalkoztatottság, beruházások növekedése, reálbérek növekedése) semmiség. Mandi ME -finoman szólva- csúsztatásaival vajon miért nem foglalkozik?

A diagram által kommunikált történet több sebből is vérzik. Ahogy az egyik hozzászóló írta, hiányzik a megelőző nyolc év évenkénti bemutatása, összehasonlítása. Ugyanakkor az adatok sem valósak, mert az adósság nemcsak forintban, hanem devizában is fennáll, így amikor forintosítjuk benne van az árfolyam változás, melynek számos összetevője van. A 2013 kivételével a többi év lezárt év, a 2013 nem. Az adósságállományt minden esetben december 31.-vel (fordulónap) kell nézni, amikor az összes hiteltörlesztés és felvétel benne van. Az sem mindegy, hogy a fennálló adósságnak mekkora a kamatköltsége. Jelen esetben ez is csökkenő. 2010-ben a kormány átadásakor sem volt nullszaldós, vagy szuficites a költségvetés, hanem 4 % felett volt a hiány. A GDP is csak rövid időre növekedett az alacsony bázishoz képest, mivel a 2009 évi export szállítások teljesítése áthúzódott 2010 első negyedévére. 2009 évben nem volt hiteltörlesztés, az IMF/EKB hitelt használták fel. A költségvetés csökkentést pedig a jövedelmek megfaragásával érte el a Bajnai kormány. Ennek következménye lett a fogyasztás csökkenés, amely maga után vonta a termelés csökkenését. Amennyiben a tartós fogyasztási cikkekre nézzük, akkor ez a csökkenés eléri a 30 %-ot, melyen belül az építőipar teljesítmény csökkenése még ennél is nagyobb. Kormányváltás után azonban a csökkenés mérséklődött. A vállalkozói, lakossági hitelállomány csökkent, nőtt a háztartások megtakarítása. Beruházások, fejlesztések pedig azért nincsenek, mert a fogyasztás nem igényli. Ez igaz az országon belül és igaz azoknak az országoknak a viszonylatában is, melyekkel kereskedelmi kapcsolatban állunk. A válságnak nincs vége. Még évek kellenek, hogy az egyes országok gazdasága visszaálljon a válság előtti időszak teljesítmény növekedésére. Ez az egyes országoknál más és más éveket jelent, függően attól mekkora az államadósság, milyen a gazdaság szerkezete.

A költségvetési hiány 3% alá való vitele sem öncélú, hiszen amennyiben ez nem történik meg az unió kilátásba helyzet az alapok lehívásának a leállítását. Így nem volt választási lehetőség.

Mindezeket figyelembe véve, szerintem a három év eredménye nem szerényen pozitív, hanem sokkal jobb, mint a megelőző nyolc évé, vagy a 2009 évé.

Végezetül Chikán Attilának akkor volna igaza, ha az államadósság a fele lenne – bele értve az alrendszerek adósság állományát is - és az állami költségvetést nem hiánnyal, hanem pozitív szaldóval vette volna át a mostani kormány.
A termelés növekedése pedig lassan fog beindulni, melyet Chikán Attila is elismer amikor azt mondja; A beruházások növekedésére a fogyasztás növekedése esetén azért sem lehetne rövid időn belül számítani, mivel egy jó darabig a meglévő kapacitásokat töltenék fel. Legfeljebb pótolnák vagy cserélnék a termelőeszközöket.

Válaszok:
Felebarát | 2013. július 3. 8:48

ne magyarázkodj...nőtt vagy nem nőtt...?

mi az hogy reálértékben...

szüóval nem csökkent, de nőtt, de megmagyarázzuk hogy nem :D

szánalom

sokkal, ahogy az első orbán kormány alatt is 50%-kal

akkor nem volt hazugság, hogy csökkent ugye...

de ezt mikro tükrözésnek hivják...mert akkor valójában mennyivel is nőtt az elmúlt iksz évben?

köszönjük emese...

tedd a polcra a demagóg ballib dumád, mikor az összes párt baloldali, szóval az összes ballib

Miért nem maradsz az ecsetnél, ha nem értesz a gazdasági témához. A gazdaság nem szemizdad.

Amit idéztem és te is idézel azt Chikán Attila mondta, melyet magam is vallok. Amennyiben elolvasod a vele készített interjút, akkor abból kiderül, hogy a válság időszak előtti évekhez mérve és a gazdaság egészére érti.
Orbán Viktor pedig a gazdaság egyes szegmenseiről szólt, nem az egészről és nem a válság előtti időszakhoz viszonyította. Továbbá; jelenleg a beruházások a vállalti/vállalkozói fogyasztásban jelennek meg, a beruházások között akkor amikor az üzembe helyezésük, aktiválásuk megtörténik.

Természetesen aki nem érti az összefüggéseket, az csak arra alkalmas, hogy szemizdad írásokat terjesszen.

Garanciát pedig az állammal vállaltatták, illetve külön díjban levonták a hozamból, ha nem volt a tőkéből. Így fordúlt elő, hogy voltak akik a tőkét sem kapták vissza és a költségvetésnek ki kellett egészíteni.

A kirovó-felosztó rendszerben a manyupnak nincs pénze, így megtakarítás sincs. Az összeg amely a manyupba ment, a nyugdíj-biztosítási alapot illette és illeti ma is. Ezt a pénz kivonták és befektetést kreáltak belőle, a Nyugdíj-biztosítási Alapból hiányzó pénzt pedig a költségvetés biztosította hitelből. A teljes folyamatot nézve a manyupban lévő összeg nem megtakarítás eredménye.

A manyup pénztárakat sem kellett volna létrehozni, mert az önkéntes biztosítók is el tudták volna látni.

Utólagosan ezt az EU és az IMF is elismerte. Elismerte, hogy ott ahol a költségvetés deficites, nem szabad bevezetni a manyup-ot mert tovább növeli az adósságot.

lol...tipikus egy bites hozzáállás..ha szar legyen szar

Augusztus eléjén is kérek ilyen statisztikát, ha az IMFet már kifizattük előtörlesztéssel. Akkor pedig fantasztikus teljesítményt fog felmutatni az ország egy hónap alatt. (Az ehhez szükséges pénzt ugyanis már felvettük, de a törlestésre még nem került sor. Ahogy emlékszem julius végén esefékes.)

szóval hazugság volt..ennyi

Így igaz. A lányom és a fiam is járt. A manyup pénztárak a befektetés felelősségét sem vállalták, hanem az egyszerű tagra hárították a kiválasztást, hogy miben történjen a befektetés. A manyup egész rendszere simlis alapokon állt. Nem véletlen, hogy a meglévők közül egyre több szűnik meg.

nem voltak, mert nem volt ideje átfordulni még...

Forintban számított államadósság
http://www.akk.hu/object.c693e..
Deviza forintban
IMF 2010.03.31. 1.880,0 milliárd
IMF 2013.03.31 910,2 milliárd

IMF 2010.03.31. 1.465,2milliárd
IMF 2013.03.31 1.065,1 milliárd
http://www.akk.hu/object.F99E5..

rohadj meg te gonosz rosszindulatú manipulátor

bűnöd súlyosságát csak növeli a szándékosság

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés