A pénztárgépek hiánya akadályozhatja a trafiknyitásokat

2013. május 30. 09:17

Nincs még olyan pénztárgép a trafikpályázatok nyertesei részére, amely az előírásoknak megfelelően tudna információkat küldeni.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyügyi Hivatal (MKEH) még nem adott ki engedélyt olyan pénztárgépre, amely jogszabályi előírások szerint továbbítja a pénztárgépen keletkező adatokat (bizonylatok, ki- és bekapcsolás, áramszünet) a NAV központi szerverére. A koncessziós szerződések nyertesei a szerződéskötéssel vállaták, hogy nyitáskor rendelkezni fognak olyan pénztárgéppel, amely alkalmas arra, hogy az illetékes szervekhez az adatokat online kapcsolat útján továbbítsa.

„A típusvizsgálati szándékát már öt forgalmazó jelezte hatóságunknál, a forgalmazási engedély iránti hét kérelem benyújtásával” – nyilatkozott a MKEH a Világgazdaságnak.

Az MKEH a lapot úgy tájékoztatta, hogy a típusvizsgálatokat még nem tudták megkezdeni, mert ezekben az ügyekben egyelőre sem a vizsgálandó pénztárgép, sem az előírt dokumentáció nem áll rendelkezésre.

Az első működési engedélyeket már kiadta a NAV a július 1-vel nyitó trafikoknak. Az eddig beadott kérelmek száma annak ellenére csekély, hogy a koncessziós szerződés megkötése önmagában nem elegendő a dohánybolt nyitásához. „A pályázat 5415 nyertese közül 5378-an felkeresték a Széchenyi Programirodákat szerződéskötés céljából, ennek alapján az aláírások menete igen sikeresnek bizonyult” – olvasható a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. honlapján.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/52914