Közgép-ügy: mentelmi joguk felfüggesztését kérik a PM képviselői

2013. május 28. 11:36
Az LMP több egykori és jelenlegi politikusa ellen a Közgép Zrt. tett feljelentést rágalmazásért. Jávor Benedek elmondta: bár abszurdnak tartják a vádat, a bizottság után a parlamentet is arra fogják kérni, hogy függessze fel mentelmi jogukat.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén nem támogatta a Párbeszéd Magyarországérthoz (PM) tartozó független képviselők mentelmi jogának felfüggesztését – mondta az MTI-nek Jávor Benedek. Az LMP több egykori és jelenlegi politikusa ellen a Közgép Zrt. tett feljelentést rágalmazásért. A PM társelnöke közölte: bár abszurdnak tartják a vádat, a bizottság után a parlamentet is arra fogják kérni, hogy függessze fel mentelmi jogukat. Hozzátette, a keddi ülésén is elmondták, ez már nem az első eset, amikor a „Fidesz-kormány vagy a hozzá köthető gazdasági társaságok” tevékenységével kapcsolatos véleményük kifejtése miatt „abszurd jogi eljárásoknak” vannak kitéve. Hangsúlyozta, egyfelől azért szeretnék, hogy lefolytassák a „szólásszabadságról szóló precedenspert”, mert kiderülne, hogy „300 milliárdnyi közbeszerzés, a gyakran túlárazottnak látszó megbízások, a Közgép javára történő jogalkotás után” ki lehet-e mondani a „mutyi, a korrupció gyanúját”.

A PM azt akarja, hogy ez az abszurd vád a bíróságon omoljon össze – szögezte le. Hozzátette, a tüntetésen a képviselők mellett aktivisták is részt vettek, akiket nem véd a mentelmi jog, ők viszont azt kívánják, hogy a politikusok és az aktivisták közösen álljanak a bíróság elé. Tavaly július 11-én a Közgép XXIII. kerületi Haraszti úti telephelyének bejáratánál LMP-s politikusok és aktivisták egymáshoz láncolták magukat, és többek között „Itt tűnik el a pénzed”, „Mutyigyár”, „A Közgép mindent visz”, „Innen irányítják az országot” – feliratú táblákkal demonstráltak. Jávor Benedek, az LMP akkori frakcióvezetője az MTI-nek a helyszínen azt mondta: akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy „ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett”.

A tiltakozókat a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. A Közgép azonban nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tett. Ennek nyomán indult meg a Budapesti XX-XXI-XXIII. Kerületi Bíróságon 26 ember ellen a magánvádas büntetőper, melyet azonban nyolc országgyűlési képviselő esetében felfüggesztett a bíróság, és az Országgyűléshez fordult mentelmi joguk ügyében.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés