A nyelvtörvény érvényesítését kérik kárpátaljai magyarok

2013. március 18. 16:27

Levélben kérte Mikola Azarov ukrán miniszterelnöktől a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), tegyen lépéseket azért, hogy a nyelvtörvényt teljes körűen érvényesítsék a magyar nyelv vonatkozásában.

A KMKSZ a levélben, amelyet hétfőn az MTI-hez is eljuttatott, aggodalmát fejezi ki, hogy szerinte nem történtek megfelelő intézkedések a nyelvtörvény valamennyi rendelkezésének a magyar nyelvvel kapcsolatos végrehajtását illetően. A helyi hatalmi szervek nem érvényesítik a jogszabályt a magyar nyelvre vonatkozóan – áll az írásban.

A helyi szerveknek ez a magatartása a KMKSZ szerint aláássa a jogállamiság alapjait, a törvények szelektív végrehajtásának vagy alkalmazásuk elmulasztásának ugyanis nincsenek semmilyen jogi következményei. Ez kétségessé teszi a demokrácia létezését Ukrajnában – így a levél. A KMKSZ ezért arra kéri a még ebben a hónapban Magyarországra látogató Azarovot, hogy szüntesse meg az európai demokráciáktól távoli és az ukrán állampolgárok törvényes jogait sértő gyakorlatot. Egyúttal felszólítja a kormányfőt, hogy haladéktalanul intézkedjen a nyelvtörvény valamennyi rendelkezésének alkalmazását illetően a magyar nyelvvel kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/49710