Néma csendben gyújtottak mécsest a Lánchídnál

2013. február 25. 20:01
Csendes mécsesgyújtással emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira hétfő este a Lánchíd budai hídfőjénél az Országgyűlés, a kormány, a fővárosi önkormányzat és a kerületek képviselői, valamint civilek. Volt, aki két, narancssárga luftballonra kötött táblával állt a tömegben „nem felejtünk” felirattal.

A felső rakparton, a Lánchíd két oldalán megjelent több száz megemlékező mécseseket, gyertyákat helyezett el a kőkorláton. A megemlékezők között volt Kövér László házelnök, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az Országgyűlés kormánypárti frakcióinak több tagja, Schiffer András LMP-s politikus, György István főpolgármester-helyettes, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A rendezvényen beszéd nem hangzott el, a résztvevők némán gyújtották meg mécseseiket, majd a Himnusz eléneklése után nem sokkal a tömeg egy része csendesen elvonult, míg mások még sokáig a rakparton maradtak, és egymásnak elevenítették fel a korábbi rendszer idejéből emlékeiket. A civil megemlékezők között volt, aki a rendezvény idején két, narancssárga luftballonra kötött táblával állt a tömegben: a táblán a „nem felejtünk” felirat volt olvasható.

Hasonló megemlékezést tartottak napközben a Terror Háza Múzeumnál is, az egykori Államvédelmi Hatóság székhelyéül szolgáló Andrássy úti épület előtti áldozatok falánál is sokan helyezték el a megemlékezés mécseseit, gyertyáit. Az Országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés