Ha kiderülne, hogy zsidó vagyok, lemondanék

2013. február 6. 17:47

Vona Gábor
Kuruc.info
Számomra mind a nemzetiszocializmus, mind a nyilas eszmeiség baloldali gondolatkör. Interjú.

„Elnök úr, miért nem hord magyaros viseletet soha, miközben pl. palesztin kendőt már többször láttunk az Ön nyakában?

Az öltözködésemet sokan kritizálták már, mert valóban, miközben egy nemzeti radikális párt vezetője vagyok, a ruházatom inkább divatos, trendi, mintsem hagyományos. De én ilyen vagyok, és nem akarom megjátszani magam senki és semmi kedvéért. Olyan ruhákat veszek fel, amikben jól érzem magam. A sportos, a military és az elegáns stílus ötvöződik rajtam általában, de ez nem tudatos, egyszerűen ez tetszik. Most az évadnyitóra egyébként sárközi mintás fehér inget húztam a zakó alá, mert úgy gondolom, hogy a fenti három elemet igenis lehet egy negyedikkel, a népi motívumokkal elegyíteni. (Kérdéseinket még az országértékelő beszéd előtt küldtük, örömmel láttuk új ruházatát - szerk. megj.)

Első könyvében már leírta véleményét Adolf Hitlerről, de mi a véleménye Szálasi Ferencről? És olvasta már a Mein Kampfot vagy Szálasi műveit?

A Mein Kampfot olvastam még egyetemistaként, de nem gyakorolt rám hatást. Szálasit is tanulmányoztam, a naplója érdekes és elgondolkodtató volt, de a Szálasi-képre elképesztő mértékű politikai teher rakódott, így az ő életművének a valós történelmi megítélése és megírása egyelőre még várat magára. Ebben a témában nagyon értékes könyvnek tartom Tóth Tibornak a hungarista mozgalom emigrációtörténetéről szóló művét. Az én politikai gondolkodásomra a világháborúk korából a legnagyobb hatást a jobboldali, politikai katolicizmus gyakorolta, Prohászka Ottokár, Bangha Béla, Tormay Cécile. Számomra mind a nemzetiszocializmus, mind a nyilas eszmeiség baloldali gondolatkör.

Történészként nem gondolja, hogy a Hitlerről és Szálasiról a győztes hatalmak által megírt, hivatalos tananyag a valóságnak egy olyan eltorzított képe, mint amilyen lehet majd a »szélsőséges, újabb holokausztot előidézni szándékozó« Jobbikról és a „cigánygyilkos« Gárdáról szóló is a későbbiekben?

Sokszor eszembe jut, hogy majd 100 év múlva mi mindent fognak összehordani rólam, a Gárdáról és a Jobbikról, de nem foglalkozom vele különösképpen, mert a jelenben kell élni, helytállni, építkezni. Az, hogy a jót és rosszat szétválogassák majd az utókorban, a gyermekeink és unokáink feladata lesz. Nekem annyi a feladatom, hogy a legjobb tudásom szerint tegyem a dolgom. Fontos, hogy az ember az érzelmeit pusztán üzemagyagként használja, és a józan gondolkodása legyen a GPS. Sajnos sokan abba a hibába esnek, hogy ez náluk pont fordítva van. Az érzelmeik irányítják őket, amely útjukat aztán megpróbálják megideologizálni. Bár a liberális sajtó engem egy fékevesztett őrültnek igyekszik beállítani, de a valóság az, hogy racionális és óvatos ember vagyok.

Ha Önről derülne ki (mondjuk csak saját maga számára), hogy zsidó származású, mit tenne? Elhallgatná, vagy beszélne róla? Megpróbálná bebizonyítani, hogy úgyis lehet valaki jó hazafi, vagy lemondana?

Nekem az a véleményem, hogy a dolgokat fel kell vállalni, akárhogy is legyen. Ha ilyen derülne ki rólam, akkor a nyilvánosság elé állnék, és azt mondanám, hogy ez van. Hiszem azt, hogy az embert nem a származása ítéli meg, hiszek ugyanis az emberi akarat erejében. Hiszek abban, hogy az ember le tudja győzni önmagát, még a legsötétebb démonait is. Sőt igazából ez az emberi élet célja. Egyúttal azt is egyértelműnek tartom, hogy a jelenlegi helyzetet figyelembe véve, ha kiderülne rólam, hogy zsidó vagyok, akkor lemondanék a Jobbik elnöki tisztségéről, és tagként segíteném tovább az ügyet. Egyúttal egy ilyen helyzet a gondolkodásomat nem változtatná meg, ugyanaz az ember maradnék, aki most vagyok. Ha már a származásom szóba került, elmondom újra, hogy anyai ágon elmagyarosodott tót családból származom. A Vona név pedig olasz eredetű, valamikor a XVII. század körül vándorolhattak be Pély környékére. Olaszországban ma is él egy Piero di Vona nevű professzor, aki egyébként - mennyire sorsszerű - Evola-szakértő. A véremben tehát a magyar mellett olasz és tót vér biztosan folyik, másról a családfám vizsgálata során nem szereztem tudomást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most Vona történész, vagy történelem tanári diplomája van, mivel a kettő nem ugyanaz.

Mellesleg Vona kezd egyre lejebb sülyedni, mivel a beharangozott nagy politikai tehetsége nem nagyon akar látszani. Ráadásul lusta is, ami kezd kibukni amit ovatosággal magyarázni elég érdekes.

Most, hogy a kelt-európai zsidók származásáról az kezd kiderülni, hogy nagy valószínűséggel a kazárok leszármazottai (és inkább a kaukázusi népek rokonai), más megvilágítást kaphat a kérdésük. A kazár birodalom az észak-déli és kelet-nyugati kereskedelmi útvonalak metszéspontján helyezkedett el, pénzügyi ismereteket volt hol elsajátítaniuk, mielőtt nyugatabbra menekültek. A kazár birodalom, mint nomád népek általában vallási türelmet gyakorolt, elszármazott tagjaik feltehetően összetartózásuk jeleként vették fel később a Mózes-hitet, hasonlóan a Földközi tenger környékén szétszórva élő levantei nem-zsidó népességhez.

Válaszok:
Senye Péter | 2013. február 6. 18:24

kelt-európai -> kelet-európai

Miért ezt nem tudtad? Hitler pártja a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt ami 30-ban alakult és 33-ban vette át a hatalmat. Röviditése NSNAP. A II. világháború után a nemzetiszocialistát röviditették nacira, és kapott más ideológiai értelmet is, szinte elfelejtve a párt baloldali gyökereit. Azóta már teljesen torz értelmezést probálnak ráhuzni és általában a szokásos baloldali trükk nyomán a jobboldalt bélyegzik meg, amihez valójában és eszmeiségében soha nem volt azonosága. Ezt tulajdonképpen a nemzetiből értelmezik ami tudjuk, hogy általában a jobboldal is zászlajára tüzött mindig.

Hitler a" nacional" jelzöt a német nép nemzeti tudatának erősitése végett a vesztes I VH után adta pártjának, mint hívószót.
A párt, mint Német Szocialista Munkáspártként szervezödött és 30-ban hivatalosan vette fel a nemzeti jelzőt ekkor lett NSNAP.

Válaszok:
bini | 2013. február 6. 18:30

És téritettek más népeket úgyan úgy, mint a zsidó vallásuak. Az iszlám elterjedésével a zsidó vallás hátérbe szórult, mint téritő, mig a keresztény előre sorolodott. Ezért a zsidoság ami korábban vallást jelentet megváltazott értelmezéssel él tovább és származásként is jelen van, amit anyai ágon tartanak nyílván és ismernek el. Eleinte a(vallási) közöségeik megörzése céljából késöbb, mint etnikai közösség. Korábban házaságok révén probálták ezt fenntartani, majd a szekularizáció miatt elvesztett közöségeiket potolni az anyai ági leszármazással, ami a mai napig fennmaradt.
Ujabban megint virágzó közösségeknél feléledt a házaság intézménye ami az ujkori közöség "nemzetépítő" szempontból tartanak fontosnak a diaszporában az Izrael állam megalakulása után.
Ennek felemás eredményei vannak az uj korban.

Vonának mikor derült ki, h pl. a Jobbik 3 EP képviselőjének kétharmada zsidó?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés