Jogerős az első holokauszttagadás-büntetés

2013. január 31. 12:38
Jogerőssé vált a holokauszttagadásért kiszabott első büntetőítélet, amely Magyarországon merőben szokatlan szankciót is alkalmaz az elkövetővel szemben: a bíróság előírta, hogy a férfi legalább háromszor látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, és az ott látottak alapján foglalja össze gondolatait – írta csütörtöki számában a HVG.

A Fővárosi Törvényszék a vádlottat a nemzetiszocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt tavaly június 12-én első fokon másfél év – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, egyúttal elrendelte a pártfogó felügyeletét – olvasható a törvényszék honlapján. Az akkori ítélet szerint a bíróság külön magatartási szabályként előírta a vádlott számára, hogy ne látogasson politikai rendezvényeket, demonstrációkon ne vegyen részt, legalább három alkalommal látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, és az ott látottak alapján foglalja össze gondolatait, vagy egyszer tekintse meg az auschwitzi emlékhelyet vagy a jeruzsálemi Jad Vasem emlékparkot, és írja meg véleményét.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2011. október 23-án a „Nem tetszik a rendszer” elnevezésű demonstráción nagy nyilvánosság előtt a magasba tartotta a nála lévő táblát, amelyen héber nyelven a „holokauszt nem történt meg” felirat volt olvasható.

A HVG csütörtöki számában felidézte: a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtások tagadását 2010 februárjában nyilvánította bűntetté az Országgyűlés. Három hónappal később az új parlament (a korábbi tényállást kiegészítve) bűncselekménynek minősítette a kommunista érák emberiség elleni bűntetteinek tagadását is. A 42 éves férfit a rendőrség vezette el az említett demonstrációról. A vádlott és védője a büntetőeljárásnak már a jogalapját is megkérdőjelezte: azt indítványozták, hogy a bíró függessze fel a pert, és vizsgáltassa meg, nem ellentétes-e az alaptörvénnyel a holokauszttagadás bűnténnyé nyilvánítása – írta a hetilap.

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hova tünt a szír hír?

KI VAGY, DRÁGA?

Én még sohasem voltam semmilyen holo intézményben, lehet hogy be kéne játszanom egy nyilvános tagadást, így legalább meg lenne az alapos indok hogy lecsekkolhassak 1-2 helyet.
Lengyelországban még úgy sem jártam.
Az már csak hab a tortán hogy a sok balfasznak írnom kell egy beszámolót.
Ez a büntetés egy főnyeremény.

anno se volt sokkal több..

Te szerencsetlen, a szolasszabadsag eppenhogy a nyilvanossagrol szol...

Szuk, barati(!) korben szidhattad Rakosit vagy Szalasit is, amig nem hallotta senki, nem lett belole bajod...

Tagadni tilos, feldicsérni pláne. Emlegetni lehet. De minek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés