Az orvoselvándorlás csökkent, ám egyre több ápoló távozik

2013. január 29. 9:45
Évek óta először csökkent az orvoselvándorlás Magyarországról, ám az ápolók körében a migráció jelentősebb, mint valaha. Az érdekvédelmi csoportok úgy vélik, csak béremelésekkel lehetne itthon tartani az egészségügyi dolgozókat.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) statisztikái alapján 2007 óta először tavaly nem nőtt, hanem csaknem száz fővel csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok a száma – írja a Világgazdaság Online.

Tavaly 1108 orvos vándorolt el, 2011-ben 1200, viszont a fiatalok körében csökkent az elvándorlási hajlandóság (2011-ben 651-en, tavaly 557-en mentek el a végzést követően).

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke figyelmeztetett: ha a kormány nem tudja biztosítani a bérszínvonalat, akkor a migrációs folyamatok ismét felerősödhetnek. A bérrendezés folytatásában bízik Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is, aki szerint ez lenne az egyetlen garancia, hogy a magasan képzett, nyelveket beszélő nővéreket itthon tartsák.

Balogh rámutatott: míg 2011-ben 314 nővér ment külföldre, addig 2012-ben már 518-an. A kamara azt várja a kormánytól, hogy idén a diplomás ápolók is béremelésben részesüljenek, így kevésbé lehetnének csábítóak a hazai fizetés három-négyszeresét biztosító külföldi munkalehetőségek.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az igazi gond az, és erről kevés szó esik, hogy azon fiatal orvosok akik itthonmaradnak nem a gyógyításban helyezkednek el elsősorban, hanem a gyógyszergyártó cégeknél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés