Alföldi: Nem gratuláltam Vidnyánszkynak

2012. december 19. 9:33
A Nemzeti volt igazgatója méltatlannak tartja, hogy Vidnyánszky Attilával ilyen helyzetbe kerültek, és kijátszották őket egymás ellen.

Ez nagyon káros az embert hazaszeretetére – fogalmazott Alföldi Róbert. Alföldi nem lepődött meg, hogy nem hívták meg a sajtótájékoztatóra, amelyen bejelentették, ki nyerte meg a Nemzeti Színház vezetésére kiírt pályázatot. Most már teljesen mindegy, ki milyen pártra szavaz, mert az alapügyeink vannak megkérdőjelezve, és vagyunk nagyon erősen szembeköpve, és hülyének nézve. Nincsenek felnőtt, férfias, egyenes mondatok – tette hozzá.

Összesen 319 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dunántúli Napló, 2008.

– Most már úgy látom, ez eleve eldöntött kérdés volt – kezdi Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. – Olyan körülmények adódtak a pályázat lebonyolítása, az elbírálás során, ami nem tekinthető egyszerű hibának. Ha egy bírálóbizottság elé bekerül öt pályázat, annak a grémiumnak felelősen kell döntenie arról, hogy a következő öt esztendőben az adófizetők pénzéből mire költik majd el itt az évi 1,7 milliárd forintot, színház ürügyén. Így tehát a pályázatoknak is dokumentumértékűeknek kell lenniük. Ha pedig az úgynevezett fénymásolás folyamán az én 40 oldalas megszerkesztett anyagomból csak 9 kerül a bírálók elé, akkor joggal mondhatják azt, ha Balikó ezt nevezi pályázatnak, akkor az nem értékelhető, ne is beszéljünk róla. Azt gondolom tehát, ez nem hiba és nem a hivatalsegéd érdemel ezért fegyelmit. A miniszter úr helyében azonnal új pályázatot írtam volna ki, új bírálóbizottsággal. Nem ez történt.– A bírálók megkapták aztán a teljes anyagot, de újra ugyanúgy döntöttek.
– Ezekután a bizottság összetétele is megkérdőjelezhető, melyben három szakmai ember volt, és hét politikai küldött. Hogy másodszor is beráncigálták őket és a hétvégén futár vitte a fénymásolt anyagot a lakásukra, ez az egész olyan amatőr és pitiáner megoldás. Ugyanakkor arról semmit nem lehet tudni, hogy milyen arányban történt a szavazás, mi hangzott el. Erről nem született jegyzőkönyv, és a pályázókat sem hallgatták meg szóban. Az egész jogilag hiteltelen, megalapozatlan. Ha ennyire komédiára veszik a demokratikus szabályokat, akkor miért nem neveztek ki valakit pályáztatás nélkül?

– Lefutott volt tehát a pályázat?
– Rettentően furcsák az előzmények is. Én például a költségvetést is szakszerűen elkészítettem, felhasználva a Nemzeti Színház felajánlott egységcsomagját, melynek átvételekor regisztráltattam magam. Ehhez képest Alföldi Róbert elküldte a Bárka Színház gazdasági igazgatónőjét érte, azt is álnéven. Összességében azt mondhatom, lehet, hogy ő pályázni tud, én viszont igazgatni tudok. A Nemzeti Színház igazgatói állása nem egy díj vagy jutalom, amit az ember megkap, ha szépen korcsolyázik, mert felpontozzák a szimpatizánsok, hanem egy irgalmatlan feladat infarktus és gyomorfekély esélyével. Ilyen formán van bennem egy kis megkönnyebbülés is, hogy nem kell gyökerestől felforgatni a magánéletemet. Másrészt nem kell feldolgoznom azt a bűntudatot, amit a Pécsi Nemzetivel való szakítás jelentene.

– Nem jelent ez csalódást a teátrum művészgárdájának, hiszen ön mellett álltak?
– Rettenetesen fáj a szívem értük. A megbízottjuk, Molnár Piroska a minisztériumban megnézhette a pályázatokat, és élő szóban beszámolt a társulatnak az abban olvasottakról. A művészek ennek alapján tartottak titkos szavazást, amelyet elsöprő arányban én nyertem meg, dacára annak, hogy ő csak azt az ominózus kilenc oldalt olvashatta el. Megjegyzem, én az internetre felkerülő pályázati anyagok alapján vetélytársnak Hudi László, az Alternatív Színházak Szövetsége elnökének anyagát tartottam Schilling Árpád és Ascher Tamás bevonásával. Szemben a mi csapatunkkal, ahol Valló Péter, Béres Attila, Mohácsi János, Keszég László szerepelt. Ugyanakkor mindvégig azt feltételeztem, hogy nem ellenfelei, hanem vetélytársai vagyunk egymásnak, és a legrokonszenvesebbet választják majd ki közülük a végén.

– Nem ez történt?
– De, tulajdonképpen ez. A bajom csak az, hogy a fenti körülményrendszert figyelembe véve ez csalás útján ment végbe. Nem savanyú a szőlő, nem a vesztes vádolja a győztest, itt tényleg csaltak. Amikor ez az egész bírálati machináció kiderült, én olyan csalódott lettem állampolgárként, ami alapjaiban rendített meg. Ötvenéves evangélikus, adófizető polgárként, háromdiplomás heteroszexuális színházigazgató férfiként pedig úgy ítélem meg, hogy a csalás az bűn.

– Mi lesz ezután Balikó Tamás és a Budapesti Nemzeti kapcsolatával.
– Gondolom, amíg Jordán Tamás megbízatása tart, addig az én művészeti vezetői tevékenységem is élni fog. Fiatal még ez a sok helyről összejött társulat, mely kezdett formálódni az öt év alatt. Ennek a jogfolytonosságát szerettem volna megteremteni, aminek most nyilvánvalóan vége lesz

Válaszok:
marko11 | 2012. december 19. 11:43

Jó, hogy beidézted, mert feledékeny az ember.
Alföldi (a Gyurcsány házaspár nagy barátja! emlékezetes fotón pukedlizik előttük!)...
nos, Alföldi láthatóan feledékeny. Most az ő nagyon magas erkölcsi szintjéről (ki)nyilatkozik, pedig, jobban tenné, ha felidézné, hogy őt milyen körülmények közt lett a Nemzeti igazgatója!

Az pedig nagyon helyes, hogy egy miniszteri biztost neveztek ki a Nemzetibe. Mert, ha nem gratulált, az csak szimpla bunkóság, de - nyilván - megpróbál(na) még Vidnyánszkynak keresztbe tenni, ahol csak tud.

Egyszer ennek a szemtelen pimaszságnak is véget kell vetni!

Egy neveletlen paraszt nyilatkozata:

"Nem gratuláltam Vidnyánszkynak"

Ez nagyon káros az embert hazaszeretetére – fogalmazott Alföldi Róbert.

Miről hablatyol? Miféle hazaszeretettel kérked?

Soha nem vettünk észre nála ilyen érzést.
Titkolta?

Nem gratulált???
Mert nem igazán úriember!
Őt minősíti.
De ő mióta független művész???
Évekig gyalázta az ellenzéket (amit normális sajtóban nem szoktak) a Heti Hetesben.
Vidnyánszky tett ilyet????

1. nem kötelező pályázni. Róbert mégis pályázott.
2. Ugyanez a cirkusz menne, ha nem lett volna pályázat

Miért, úgy tudod, hogy kiszedték Alföldi mostani pályázatának egy jelentős részét? Miről beszélsz?

Hallotam Vidnyászky egy interjuban miután tény lett, hogy pályázik mégis a Nemzetire. Azt mondta, hogy többen biztatták a pályázatra Ő még nem döntötte el. Ekkor megkeresték többen, hogy írja alá Alföldit támogató nyílatkozatát mert már sokan aláírták és ezzel akarják nyomatosítani, hogy a müvészvilág őt tartják a megfelelő embernek. Ezen teljesen megdöbbent, ha valaki bizik őnmagában és megfelelő kvalitása van miért kell szekértáborokat építeni a szakmán belül. Ekkor döntött, hogy mégis pályázik. Többen szóltak, hogy alírják a támogatását, de Ő mondta, hogy köszöni, de nem akar aláírás háborut inditani. Alföldiről mindig nagy elismeréssel beszélt, mint szakmabéliről. Na ez is egy emberi kvalitást mutat.
Alföldi mikor már annyira elszállt, hogy nemzetközi támogatok aláírását gyüjtötte arra számitva, hogy nyomást tudnak gyakorolni a kulturális kormányzatra, akkor teljesen elvesztette az emberi és erkölcsi tartását. Ráadásúl ezeket az íveket csatolta a pályázatához, ami azért nonszensz. Miből gondolta azt, hogy a Magyar Nemzeti Szinház amely nemcsak egy szinház, hanem egy ország szimboluma és a nemzeti kultura egyik fellegvára vezetőjének kinevezése lobbi alapon történik külföldi nyomás gyakorlással.Megáll az ész.
Lehet, hogy azt gondolta, hogy eddig mindig bejőtt külömböző terrületen a balliberálisoknak akik uralják a hazai kulturális müvészet világát.

Egy érdekeség azért van, hogy még nem találtak rá Szamocára aki tudjuk Vidnyászky helyetteseként jelőlt meg a pályázatába és számit szinészként is rá.

Hát igazán meleg helyzetet teremtett a Nemzeti élén történt váltás. A történtek megílését bonyolítja, hogy Alföldi kinevezése sem veszett még a múlt ködébe, s a hozzászólók többsége mellette és ellene is le tud tenni az asztalra még élő példákat. Tehát az Alföldi mellett lándzsát törőket feszélyezheti, hogy a valóság sokszínűbb, sokan látták még Alföldit is esendőnek, belekeveredve a politika hálójába. Igaz, ez Őt nem lehúzta, hanem felemelte olyan magaslatokba, ahonnan hite és hívei szerint soha sem kellett volna leszállnia. Neki ez a Nemzeti már járna mindaddig, amig erre rá nem un. Aki meg egy kalasszikus értelemben vett Nemzeti Színházat akar,az gründoljon magának, lehet megint tégla jegyeket gyűjteni.S különben is, a kurucok, a Magyar Nemzetet olvasó fán hintázó csimpánzok, férgek - hogy csak a legszebb "liberális" jelzőkből csemegézzek - vegyék tudomásul, hogy egy bolsi dúvad, meztelen seggű - ugye Vidnyánszky úrról van szó ismét a "liberális" szóhasználat szerint - direktor csak a rütyütyü és Wass Albert szellemi birodalma felé lesz képes vezetni a Nemzeti hajóját. A jobboldal,a liberális kultúra=radír meghatározásával egészen szolíd kifejező eszközöket használ. A szexuális orientáció kérdését, több gyermekes családapaként is a magánélet kategóriájába sorolom, s csak azzal nem értek egyet, ha erőszakosan "kilép az utcára", avagy "felmegy a színpadra". A legjobban a Dunántúli Napló megidézése tetszett, irgum-burgum, hogy ezt nem lehetett időben lezúzni, s itt maradtak a nyomok Alföldi ugyancsak kevésbé demokratikus kinevezéséről. Vidnyányszkyé sem volt az, de jó döntés született. El kellene törölni az álságos bizottságosdit, aki hatalmon van, az nevezze ki egyből a maga emberét. Ne féljenek, folytatódni fog a sor, hiszen Alföldi és a"liberálisok" nem hozták magukkal otthonról a veszteni tudás művészetét, kultúráját. Most akkor kultúrált ember Alföldi, vagy nem. Szerintem nem, ha az lett volna, a valóban színjáték szerű pályázat ellenére is kezet fogott volna utódával. Még ezután gyújtják be a motorokat külföldön, még a tamil napilapok is tiltakozni fognak a demokrácia megsértése miatt. S persze szegény Szamóca is felkészülhet a legrosszabbra. Lesz belőle minden, de a diktatúra és Orbán kutyája, kiszolgálója lesz a színházi súgó, a tűzoltó, a jegykezelő és a parkolóőr is.A színház persze most érdekes, csak a színjáték, ami körülette folyik "liberális" irányítással.

Javítás: A színház most persze nem érdekes, csak a színjáték, ami körülötte folyik.

Akkor hogy lett a hivatalos jegyzőkönyvben Vidnyászky 9 igen, Alföldi 4 igen, 4 tartozkodó, 1 nem.Nevek fel vannak tüntettve.

Elmondták, hogy mindkét jelöltre leadhatnak szavazatot. Ha mindenki él ezzel akkor is a több igen számit, de a kilencet nem lehetett volna meghaladni. Azt irták, hogy egyedül Töröcsik élt ezzel a lehetőséggel.

Az az igaz, ami a papiron van. Szegény Töröcsiknek gondolom nekirohantak a jegyzőkönyben rögzitett szavazás után a társulatban egyesek...kettesek...stb.

Mi az az "alapügyeink" és kiknek az alapügye és mit takar. Azért kiváncsi lennék ezekre a foszerokra, kikre gondolt Alföldi.

Hobot és Sándor Gyurit se hagyd ki.

Neked és "nemezis" barátodnak, elvtársadnak is az a problémája, hogy sem Alföldi, sem Vidnyánszky munkásságát nem ismeritek.

Alföldi már több helyen bizonyított, nem csak Magyarországon: az általa rendezett Faust (Gounod) operát vetítette a MEZZO csatorna, évek óta rendszeres rendezője az Armel Operafesztiválnak, ahol a New York-i Center for Contemporary Oper társulatát több ízben rendezte, de dolgozott norvég operatársulattal is.

Emellett elismert képzőművész is.

Úgyhogy ha művelődésre több időt fordítanátok, nem égetnétek magatokat ilyen hozzászólásokkal.

Alföldinek továbbra is lesz munkája, itthon és külföldön is. Vidnyánszky viszont a hatalom kapcarongyává züllesztette magát. (Szabó István Mephistó-ja szól az ilyen emberekről - biztos láttad.)

Vidnyánszky a becsületét adta, a lelkét adta el ezért az igazgatóságért. A bíráló bizottság több tagja a beosztottja. Nem tudom, fordított esetben miket írnátok Alföldiről.

Naná, hogy beletörli a lábát.

Ez a diktatúrában így működik.

Bele fogják törölni a lábukat Vidnyánszkyba is: beleverik majd az arcát a sz...ba (nézd Attila, mi neveztünk ki ide, nekünk köszönheted, nem mondhatsz most nemet...)

Rövid időn belül olyan "művészeket" küld Fekete "Goebbels" György Vidnyánszky nyakára, hogy, hozzájuk képest Dörner egy antifasiszta.

Ha neked mindenről ez jut az eszedbe...

Miért kell a homoszexualitást idekeverni: Ferencsik Jánostól Galgóczy Erzsébeten keresztül Pilinszky-ig voltak homoszexuális művészek, de az ő érdemeiket sem a szexuális orientációjuk határozta meg.

Nem azzal van baj, hogy melyikük állja meg a helyét.

Mindkét rendező része a magyar színházi kultúrának és mindkét rendező olyan személyiség, hogy nélkülük nincs magyar színházi kultúra.

De nem versenyeztek. Vidnyánszky kinézte Alföldi pozícióját, és megszerezte magának. A bírálók egy része V. beosztottja, a kerényikről meg kár beszélni.

Azt hiszem, hogy még azok, akik örülnek Alföldi kirúgásának, még azok sem hiszik el, hogy itt tényleg végigolvasták a két pályázatot és ezután szigorúan szakmai alapon mérlegeltek. Ezt még a legnaivabb fidesznyik sem hiszi el.

És ez a baj. V. egy diktatúrát építő hatalom hátán masírozik a Nemzetibe.

Ezért nagy árat fog fizetni. V. most azt hiszi, hogy jó színházat várnak tőle, de nem azt várják. Majd a feketegyörgyök fognak irányítani.

A diktatúrák mindig örültek a törleszkedő művészeknek, mert miközben a művész - idealistaként - azt gondolta, hogy jobbá teheti az önkényt, a hatalom a saját szintjére fogja lezülleszteni. Ez vár -sajnos - Vidnyánszkyra is.

Látom vannak többen is, akik epedve várják, hogy lehessen ilyen témákról írni.

Nem kellene magatokba néznetek? Mitől ez a vonzódás a témához?

Nem lenne ott rossz helyen, Steiner Kristóf szerint Tel Avivban majdnem mindenki meleg.

http://www.youtube.com/watch?v..

Ismeretségben vagytok?

Azt hittem ismered a "nagy embert" és mivel én innen ismerlek innen téged,(aki a nagy embert ismered), már nem éltem hiába. :D

Inkább neked nem tetszik amit Steiner állít, neked vele van vitád, nem "velünk".

Durva hogy ezek az egyébként rapper zsidók milyen jó kis lazulós instrumentális albumot hoztak össze.
http://www.youtube.com/watch?v..
Durván jó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés