Hallgatói Hálózat: Semmit rólunk nélkülünk!

2012. december 18. 9:38
Nem fogadják el a diákok a kormány új oktatási tervezetét, ezért ha követeléseik nem teljesülnek, szerdán általános sztrájkba kezdenek.

 

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki még nem látott politikai zsaroást, az most jól figyeljen.

DK-maszop vezénylettel a szemünk láttára zajlik.

Elég undorító!

Volt abban a teremben kb 200 diák. A kérdésem az lenne, hogy: Tessék mondani, mindnek sikerülne elérnie az új ponthatárt?

Szerintem az érdemtelen erőszakosságáról van szó. A lusta és buta rájött, hogy már nem lesz elég pontja a bejutásra és bár eszméletlenül sokra tartja magát, az is előfordulhat, hogy nem mehet egyetemre, ezért őrjöng.

A szlogen: "semmit rólunk, nélkülünk" azt is feltételezi, hogy úgy gondolják a diákok, hogy elég tudásuk, tapasztalatuk van arra, hogy meg is értsék azt amit követelnek.

Szóval: 1) a tüntetéshez mindenkinek joga van, de annak akinek meg lesz a szükséges pontja már nincs miért tüntetnie. A szoldaratis a butább és tehetségtelenebb konkurenciával szemben csökkenti a munkalehetőségeket és a szakmai tovább jutást. Ha talál munkát nem fogja azt mondani, hogy csak akkor vagyok hajlandó dolgozni, ha mellém még felvesztek három sokkal butábbat is.

2) Gyerekek hideg van és meg fogtok fázni. Jön a karácsony is. Inkább pihenni kéne és a vizsgákra felkészülni. Megint csak az okosabbaknak írom, nem jó az ti nektek, ha a butábbak is veletek együtt mehetnek egyetemre.

3) azoknak akik nem fognak bekerülni, inkább alternatívát követeljetek a kormánytól. Olyan érettségi utáni oktatást, amivel a már megszerzett tudást jobban tudjátok hasznosítani PL: támogatást a nyelv vizsgához. Hány angol anyanyelvű diák tanul ma Magyarországon? Az mind taníthatna angolt. Nyári nyelvi online angol oktatás kellene, hogy a középfokú ismeretek is többet érjenek.

4) Ma az van a köztudatban, hogy munkát kell találni. Mindenki az alkalmazotti és alárendelt munka viszont tartja a lehetségesnek. Ne kelljen egészben gondolkodni, elég a részfeladathoz érteni. Semmi felelősség, az minek.

Követelik, hogy a kormány adjon munkát. Senki nem elég tehetséges ebben az országban, hogy feltaláljon valamit, céget alapítson, önállóan termeljen? PL nyugaton a családok nagy többsége családi vállalkozó. Boltok, patikák, éttermek mind magán kézben vannak. Abba születnek bele az emberek, hogy saját erejükből élnek meg és saját maguknak termelnek. Ott ez a természetes, csak mi vagyunk az önállóan dolgozni nem tudó alkalmazottak országa.

Valaki látta már írásban a diákok követeléseit?

Ha van link azt megköszönöm.

Idézek: "egy aktivistánk, aki azt jelentette, hogy"

Nekem ez igen millitánsnak hangzik. Persze nincs jobb süket annál, aki nem akar meghallgatni. Tehát bármit mondhat a kormány.

A kérdésem az az lenne, hogy a tüntetésen kívül mit tudnak még tenni a diákok?

Pl: megtagadják a felvételizést? Megtagadják az egyetemre járást? Azok, akik most politikai hasznot húznak belőlük, később fognak nekik munkát adni?

Ha sikerül megbuktatni a jelenlegi kormányt a diákok ellenszavazataival, ezáltal rögtön lesz pénz az államkasszába és fog jutni mindenre?

És mi lesz ha mi adófizetők fogunk addig sztrájkolni, amíg a most sztrájkoló diákok végleg el nem esnek az egyetemre való járás lehetőségétől. Egy évig nem lesz egyetemi képzés ebben az országban. A többi meg tanuljon a mások hibájából. Én bezárnám az összes egyetemet holnaptól egy évre.

Nézzük meg, hogy ki az erősebb. Ahol nincs pénz, ott lehet követelőzni.

Ha minden igaz itt a 6 pontos követelés:

Nézzük mit követelnek a diákok, miért mennek tüntetni.

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!(bármilyen reform jó lesz, csak átfogó legyen?)
2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!(Azzal hogy megszüntették a keretszámokat okafogyottá vált ez a követelés)
3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!(OK és pénzt ki fog adni hozzá? Tudjátok kedveseim, hogy krízis van a világban is nem csak nálunk?)
4. Töröljék el a hallgatói szerződést! (Vagyis ha végeztetek rögtön mehessetek külföldre, OK, leteszitek a magyar útlevelet, megszűnik az állampolgárságotok érvénytelenítjük a diplomátokat és mehettek. Jó lesz így?)
5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!(Az egyetemi autonómia kérdése az politikai követelés, ettől nem függ az oktatás minősége sem a felhasználható pénzek forrása)
6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba."( persze, de el kell érni a felvételi pontszámot)

Válaszok:
Mimes | 2012. december 18. 15:23

Az azért érdekes, hogy a gimnazisták azért tüntetnek, hogy milyen legyen az egyetemi autonómia.

Kérdezzük meg őket arról, hogy mit tudnak róla? Mert tüntetni ki tudtak mennie érte.

1. Megmondták: nem gyors reformot akarnak, hanem kivitelezhetőt, amit velük együtt tárgyaltak meg

2. A keretszámok nem lettek megszüntetve, csak most már az államtitkár mondja meg, milyen szakra mennyi lesz a pontszám

3. Van pénz állami mobilcégre, imf ellenes reklámkampányokra, 100 milliárdok nyugdíjemelésre, stadionokra... oktatásra nincs 27 milliárd?!

4. Mi a biztosíték arra, hogy lesz munkája a friss diplomásnak, amikor végzett? Mi a biztosíték arra, hogy ha lesz, meg is tud belőle élni majd? Nem röghözkötés kell, hanem olyan állapotokat teremteni, hogy ne érje meg kimennie külföldre senkinek

5. A kormány (Orbán) mondhatja majd meg, ki melyik egyetem kancellárja legyen: tudjuk nagyon jól ez mit eredményez, nem érdemek alapján lesz kinevezve, hanem pártbéli reputáció alapján

6. A felvételi pontszámot, amit az államtitkár kénye kedve szerint változtathat.

Mindazonáltal az egész semmit sem ér, mivel az egyetlen biztosíték az egészre Orbánék szava, és ha más nem is, az az idén kiderült, hogy az egy lyukas garast sem ér...

Válaszok:
bookmark | 2012. december 18. 16:25

Tájékozódni kéne, mielőtt magadat égeted le:

http://index.hu/belfold/2012/1..

Ennyire nem mentek el tárgyalni.

1. Bizonyítottad - épp most - hogy droid vagy :)

2. Nem kell megtriplázni, de ne csodálkozzon senki, ha a 100.000 ft-ot kereső rezidens, ápoló vagy tanár (mennyi is most a minimálbér?...) szedi a cókmókját és inkább nekiindul külföldnek, hisz lényegében semmit se kockáztat.
DE! Ha havi nettó 150.000-ről indul mondjuk, már is azt fogja mondani 90%-uk, hogy MA Magyarországon ebből lehet boldogulni, családom, barátaim is hiányoznának, inkább maradok, még ha kint az 5-10-szeresét is keresném meg.

A röghöz kötéssel semmit sem ér el a kormány, a fenti fontos szakmákból az embereket nem fogja itt tartani, hisz kinti bérből röhögve kicsengetik a képzés költségeit és csak erősíti bennük a tudatot, hogy innen menekülni kell.
Gondold tovább a folyamatot, mit fog ez eredményezni...

Azt állítottad hogy "egész egyszerűen nem mentek el". Most akkor elmentek vagy nem mentek el?
Szóval ki nulla szövegértésből?

"Mellesleg most is csak azért mentek el, hogy tudomásukra hozzák, ők erről nem beszélnek." - akkor tán olvasd el a cikket is, értelmezd, aztán folytathatjuk.

Még Orbán szerint is tárgyaltak már tavaly ősszel és azóta folyamatosan.

Vagy te tudsz konkrét esetet, amikor meghívták a Höokot az elmúlt egy évben egyeztetésre, és nemet mondtak rá (a tervezet ismertetése előtt)?

Idézek:"Mi a biztosíték arra, hogy lesz munkája a friss diplomásnak, amikor végzett? Mi a biztosíték arra, hogy ha lesz, meg is tud belőle élni majd? "

Na ez egy jó kérdés. Amíg felforgatással, tüntetéssekkel, külföldön való lejáratással, FT-manipulációval szórakoztok addig ti garantáljátok, hogy ne is stabilizálódjon a helyzet.

Azt követelitek, hogy a kormány adjon/gyártson munkát. Mi van még mindig a Kádár rendszer van? Nem dolgozni kell csak bejárni?

Az alkalmazottak logikája ez. Nem teremt értéket, neki adjon az állam.

Neki csak az a kis megélhetés legyen meg nem baj ha az egész ország bukik rajta. Elvégzi azt a kicsit, amit meg tud csinálni. Nem akar gondolkozni, vállalkozni. Semmi felelősséget, isten ments. Aztán jönnek a külföldiek, akik ha egy termékről van szó az alapanyag beszerezéstől a gyártáson keresztül a csomagolásig és eladásig mindent meg tud csinálni és naná, hogy lekörözi a lebénult magyarokat. Az alkalmazott mentalitás, a bénaság és a tehetetlenség ellen kellene tüntetni.

Ja és a tanárok meg az egészségügyisek miután kedvezményeket kaptak megint kimentek tüntetni? Én visszavennék tőlük mindent.

Válaszok:
Mimes | 2012. december 18. 16:59

Nem, azt követelik, hogy a kormány olyan gazdasági környezetet teremtsen, ami kiszámítható, ami kedvez a munkahely teremtésnek. Ehhez képest homlokegyenest az ellenkezőjét teszik.

De sajnos most pont a kormány az, ami mindenbe próbálja beleütni az orrát, miközben naponta változtatja az álláspontját, szegi meg az ígéreteit.

Az emberek dolgozni akarnak, megélni, itthon, de Orbánék ámokfutása miatt menekül a tőke (is) az országból. Tudod egyébként, abból a "kis megélhetés"-ből él az állam, a "kis megélhetés" után befizetett adókból.

Egyébként az egész hozzászólásod egy terelés, dolgok összemosása, hisz a tanároknak és orvosoknak, akik kimennek tüntetni nagyrészt pont hogy az állam ad munkát.

"Nemet mondtak keddre, nemet montak hétfőre."

Ne zavarjon, hogy a HÖOK már múlt héten közölte, hogy december 18.-án akarnak tárgyalni, hogy legyen idejük egyeztetni a többi hallgatói szervezettel. De Balog mint egy meghibásodott kakukkosóra nyomatta tovább "Gyertek tárgyalni" mantrát, mint aki meg se hallja a másikat.

"UGYANIS 2 hónappal a határidők lejárta előtt, pár nappal az idei parlamenti ciklus lezárta, és az ünnepek kezdete előtt, már nincs idő tökörészni... egy nap sem!" - ne zavarjon az se, hogy pont a kormány közölte kész tényként a terveit 2 hónappal a terveit (valószínűleg nem véletlenül). Ez volt tavaly is, utolsó pillanatban módosítgatás, amitől több ezer felvételizőnek fogalma sem volt, hogy indul e egyáltalán a szak, amire már jelentkezett.

Még jó hogy belekötnek! Pont ez a legnagyobb baj az egésszel, és nem csak a felsőoktatásban, hogy az ország kormányzása jelenleg lesüllyedt az átgondolatlan ötletelés és improvizálás szintjére.

De ha nem hajlandóak részt venni a tervezésben, akkor miért mennek kész javaslatokkal tárgyalni?

Kitől várható a felsőoktatás fenntartása?
1. Egyetemi hallgatók - nincs pénzük, egyébként is állampolgári jog a tanulás
2. Állam - szeretné visszanyerni a befektetést, adók stb. formájában.
3. Dagober bácsi - őt nem lehet szóra bírni
Kivel tartsunk?

Az abszurd az, hogy te még mindig ezt hajtogatod, hogy nem hajlandók tárgyalni a tárgyalás első köre után is...

Erre csak téged tudlak idézni, színigaz rád:

"NEM FOGADNAK el semmit amit a másik mond. AZ kell nekik amit ők akarnak MINDENÁRON! Mint ahisztis kisgyerekek..."

Főleg a hisztis kisgyerek rész. :)

Komcsi te vagy csak még nem ismerted fel. :) Majd tán rájössz.

Nem a közszféra béremelés lett a majdnem államcsőd oka (vagy van esetleg róla valami tanulmányod is, amivel ezt alátudod támasztani?)

Te (ti) minden megoldását a tiltásban, az államosításban látjátok, nem ismerős ez a 20. századból véletlenül? Mondjuk a Szovjetunióból, NDK-ból, vagy bármelyik diktatúrából?

Ez átvisz az általam megnevezett második szereplőre, az államnak, társadalomnak, adófizetőknek vagy kit minek nevezzünk, méltánylandó beleszólása van abba, hogy valahogy visszanyerje befektetését. A középiskolai nevelés is hagy kívánnivalót maga után, mert ugye az 'aut universitas, aut nihil' elve érvényesül.

Szörnyű látni ezt a birka bandát! Igaz, tanulás és eredmény helyett egyszerűbb sztrájkolni...de egyszer eljön az igazság pillanata, amikor majd konszolidálódni akaró családapa/anyaként, nekik kell szembesülniük tanulás helyett sztrájkoló gyerekeikkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés