Platformot alakítanának Jávorék az LMP-n belül a párbeszédért

2012. november 20. 15:07
Az MTI birtokába került dokumentum szerint Párbeszéd Magyarországért néven új platform létrehozását kezdeményezte az LMP-n belül az ellenzéki párt nyolc parlamenti és három fővárosi képviselője. A platform kezdeményezői azt szeretnék, hogy folytassanak párbeszédet az Orbán-rendszer leváltásában érdekelt szereplőkkel, különösképp az Együtt 2014 mozgalommal.

Az LMP kétnapos, zárt ajtók mögött zajló hétvégi kongresszusán a delegáltak 84:77 arányban szavazták meg azt a határozatot, amelyik szerint a párt nem csatlakozik az Együtt 2014-hez, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott. Emellett elfogadták a párt stratégiáját is, amelyik kimondja, hogy az LMP nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal és olyan kormányban sem kíván részt venni, amelyiket Magyarország valamelyik volt miniszterelnöke vezeti. A titkos szavazások végeredményének kihirdetését követően Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. Döntéséhez csatlakozott két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is.

Egy az MTI birtokába jutott, az LMP belső internetes hálózatán közzétett dokumentum szerint ezt követően a párt 11 politikusa hétfőn úgy döntött, kezdeményezi a Párbeszéd Magyarországért Platform létrehozását, amelyhez várja támogatók csatlakozását. Az erről szóló felhívást Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter országgyűlési képviselők, valamint a párt fővárosi képviselőcsoportjának három tagja, Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes és Hanzély Ákos írták alá.

A kezdeményezők kijelentik: tiszteletben tartják a kongresszusi döntést, azt azonban nem fogadják el, hogy az jó döntés lenne. Véleményük szerint az elfogadott határozat „rossz az LMP-nek, rossz az ökopolitika támogatóinak, rossz az országnak. A schifferi út jó viszont Orbán Viktornak és rendszerének, illetve azoknak, akik a kétpólusú rendszer fenntartásában érdekeltek, hiszen az ellenzéki térfélen könnyen az MSZP megerősödéséhez vezethet”. Úgy vélik,  az elfogadott javaslat az önálló pólusképzést fontosabb feladatnak minősítette, mint a kormányváltást, az elfogadott stratégia pedig emellett olyan elemeket tartalmaz, melyek az Együtt 2014 mozgalom morális integritását végérvényesen megkérdőjelezik. Ezzel a stratégia támogatói nemet mondtak a párbeszéd lehetőségére, és egy érdemi politizálásra alkalmatlan párt képét sugározták – értékelik.

A képviselők elfogadhatatlannak nevezik, hogy a kongresszusi döntés támogatói arra is nemet mondtak, hogy az LMP érdemi tárgyalások során tegyen komoly kísérletet programjának érvényesítésre. Hozzáteszik: ezzel azt is megakadályozzák, hogy a kétpólusú pártrendszert felszámolva, a politikai középen létrejöhessen egy olyan, az alkotmányos jobbtól az alkotmányos balig terjedő széleskörű összefogás, amelyik „a manipulált választási rendszerben az egyetlen lehetőség az Orbán-rendszer leváltására”.

A platform kezdeményezői javasolják, hogy folytassanak párbeszédet az Orbán-rendszer leváltásában érdekelt szereplőkkel, különösképp az Együtt 2014 mozgalommal. Azt írták, ezzel esélyt akarnak adni arra, hogy ezek a szereplők magukévá tegyék az LMP javaslatait, hogy konszenzust alakítsanak ki egy esetleges miniszterelnök-jelölt személyéről és hogy széles összefogást építsenek ki az alkotmányos jobb- és az alkotmányos baloldal között. „Arra tettünk javaslatot, hogy folytassunk érdemi párbeszédet, majd a tárgyalás eredményeinek fényében, egy későbbi kongresszus döntsön arról, hogyan lehet a leghatékonyabban leváltani az Orbán-rendszert” – írják a képviselők, akik kérik: akik egyetértenek kezdeményezésükkel, aláírásukkal támogassák a platform közös létrehozását.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, ezek szerint nekik baynau (gyufe2.0) jobb, vállalhatóbb volna mint az Orbán-rendszer? Nem lóg itt ki kicsit a lóláb?

Nekem akkor lett elegem az SZDSZ-ből.
Tölgyessy enöksége alatt folyamatos volt a támadás Petőék részéről.
Aztán elnökválasztás. Csak a bolond nem vette észre, hogy Tölgyessyt antidemokratikusan ki akarják csinálni.
Ha Pető fingott egyet akkor az hír volt a Bánó féle esti egyenlegnek de Tölgyessyt agyonhallgatták.
Jávorék sem nyugodnak bele a demokratikus döntésbe. Vagy véghezviszik ami ellen a többség döntött vagy valóban platform, illetve új pártot alapítanak.
Részükről nem lett más a politika!!!

A Demokratikus LMP-sekkel!!!!!!!

Azt, hogy aki nincs velönk az ellenünk van, Rákosiék mondták!!!
Még Kádár is mást mondott!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés