Kertész Imre is a turulba született

2012. október 12. 9:13

Nyüzsi
HVG
Igazán örvendetes pillanatokban bővelkedett Orbán berlini turnéja: például nem bonyolódott Nobel-díjas írónkkal turulügyi vitákba.

„Mint emlékezetes, az Eltörölt Köztársaság Hivatalos Miniszterelnöke pár napja így delirált: »A turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik, mint a nyelvbe és a történelembe. Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a turulmadár pedig a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe.« A berlini turné óriási szerencséje, hogy erről nem bonyolódott vitába Kertész Imrével. Nobel-díjas írónk ugyanis, akinek minden műve, egész élete arról szól, hogyan viszonyuljon a fenti ideológiát általában hirdetők világához, most elment meghallgatni Orbánt Berlinben, ő is ott ült az Adenauer alapítvány rendezvényén.

Orbán Viktor három fotót is felrakott Facebook-oldalára arról, hogy odamegy, és kezet ráz az ülve maradó idős mesterrel, aki a képek alapján nem úgy tűnik, hogy megkérdezte Orbánt: mi is volt ez a dolog a madárba történő képletes beleszületéssel, hogyan is látja ön a nemzeti azonosságot, a jelképeket, hogyan ítéli meg miniszterelnök úr a szavak súlyát és térfogatát, kellően magas hőfokú társadalom esetén tágulási képességét? Az ilyen üzenetek megfogalmazóinak morális felelősségét? De ha már itt van, miniszterelnök úr, árulja már el, mi alapján dönti el, melyik helyszínen pontosan milyen szavakkal és mit ad elő, az internet korában ugye, amikor semmi nem marad rejtve, amikor a legeldugottabb kis falubeszéd is két perc alatt bejárja a világot?”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán ez idézett pár sort szebben leírta,mint ez a túlértékelt író a regényeit.

Orbán Viktor és Kertész Imre példát mutattak a gyűlölködőknek. (Akik néhány napja még Lipcsében is keverték a szart, és - szovjet módra - OV látványos berlini megleckéztetésében reménykedtek.)

Most azt nehezményezi a népszabi, hogy a köztv? rádió? (nem ez volt a fontos) úgy említette, hogy magyar származású író. Ezt sértésnek vették.

Hát mi a rák, ha nem az?

A szamurájoknak is volt baltájuk? erről beszélsz egy kicsit...))

Köszönöm szépen!
Vagyis mutáns.

Látom. Ez is mutatja, hogy jelenleg csak kevesen értük el a megfelelő spirituális szintet..:))
szerencsére mi ketten már igen

A te kezedben van a döntés kulcsa. Én mindenesetre azt ajánlom, hogy mindent ne áruljunk el.

Már nem bír felállni szegény, teljesen úgy néz ki, mint az amnéziás nénikém.

Kinek szerzett Nobel díjat? Saját magának, miközben kijelentette, hogy ő nem magyar író.

Ennyit Kertészről.

Na akkor fussunk neki. Az a baja a népszabónak, hogy mint magyar származásút említették.
Magyar származású, mert ugyan itt született, élt egy darabig, majd kettős államporgársága lett, és hébe-korba járt errefelé.
Ő - a saját kicsi szájával tagadta meg magyarságát. Ő Berlint tekinti hazájának.

Mégegyszer: népszabi baja, hogy magyar származású és nem magyar

Csak, hogy a kákán is csomót kereshessen.

Most nem értünk egyet. Nem aláz senkit Kertész, csak ő egy idős, fáradt, beteg ember. DE mégis elment meghallgatni Orbánt. És nem a lipcsei OV-gyűlölő összejövetelre ment!

Kertész Imre Duna tévén elhangzott szavai, miszerint, hogyne lenne ő magyar (bár eleget cseszegették itthon, és jogfolytonosan: a Kádár-rendszertől mostanáig!), szóval, a Duna tévé már nem érdekelt senkit.
Itt is többször hivatkoztam. Már nincs kedvem keresgélni. Tök fölösleges. Sokan, akik egyetlen sort sem olvastak műveiből, úgyis csak gyűlölködve tudnak beszélni róla.
Most Orbán és Kertész - nagy örömömre! - túl lépett a hazai gyűlölködőkön.

OK! A te olvasatodban megalázás, az enyémben meg nem! Sőt!

Jut még eszembe: Kertész Nobel-díját a német írók szövetsége kezdeményezte, a magyarok Nádas Pétert és Esterházyt nyomatták.
"Jól értesült" magyar irodalmi körök idén is Nádas Péter Nobel-díját rebesgették. Szerencsére nem ő kapta!

Nem csak szerinted. Szerinte is. Írt is erről.

Nem a MAGYAR a rémes, hanem a Nádas!

Így gondolom én is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés