Amikor az erőkultusz kioktat

2012. szeptember 10. 17:45
A nihilizmus és a hatalomkultusz mióta konzervatív erény?

Felmerült bennem pár kérdés:

-GFG nem vette észre, milyen csörtéi voltak a baloldalnak az ifjúkonzikkal? Mert nem épp a kedvenceik. 

-Nem inkább az a baloldali értelmiségi magatartás, amit GFG művel, nevezetesen a hatalom külsődleges, teljes igazolása, azaz a talpnyalás?

-értem én, hogy a kormányzás piszkos dolog, Kállay-kettős, gúzsba kötött táncolás, a nagyobb és kisebb rossz közt való választás, de attól még, hogy a hatalomtechnika használata legitim, biztos, hogy minden erkölcsi skrupulust ki kell iktatni?

-GFG cinikus erőkultusza ugyanígy igazolná-e a szemében a baloldalt is? 

-ha félre kell tennünk az erkölcsi alapállásunkat, és mindent az erő igazol, akkor milyen alapon kérünk számon erkölcsi elveket másokon?

-a puszta erő és az erő sikerfaktorának kultusza nem ugyanúgy relativizmus, mint a baloldal erkölcsi relativizmusa? Mert szerintem az. A konzervativizmusnak márpedig van morális alapállása, Arisztotelésztől Szent Ágostonon és Aquinói Szent Tamáson át, meg természetjogi felfogása is. Konzervativizmus nem egyenlő machiavellizmus. Utóbbiból némi adalék rendben van, de ne legyen abszolút. 

-ha a realitások elismerését kéri számon GFG, akkor nem lenne-e a realitások elismerése, hogy az EU meg az IMF erősebb, és hogy butaság minden irányba frontot nyitni? 

-csak a puszta érdek és siker szempontjából nem volt véletlenül totális kudarc az azeri eset? Ha a közvéleménynek vannak erkölcsi skrupulusai, ahogy mindig is voltak, akkor a puszta érdekorientált erőpolitikának nem kéne ezt figyelembe vennie a saját logikája alapján? Érdekből? Mert szerintem igen. 

-ha ennyire az erő, az érdek és a hatalom áll GFG gondolkodásának középpontjában, akkor miért nem megy politikusnak, miért a partszélről kiabál?

-a nihilizmus és a hatalomkultusz mióta konzervatív erény? Ha GFG a személyes virtú-ra, jellemre és erényre teszi a hangsúlyt (Heti Válasz, Sólyom ante portas?), akkor nem kellene valamiféle erkölcsi alapállást is képviselnie? Elvégre a jellemnek van némi köze az erkölcshöz.

-a realizmus és az ideológiák elvetése mióta jelenti az eszmények és az erkölcs elvetését?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szerző vagy nem érti, hogy GFG miről is értekezet és minek a tükrében, vagy direkt félremagyarázza.
Tudnillik a hatalom és az erő a politikában két külömböző megközelités. A hatalmi politika minden esetben (diktaturák) mindig elnyomáson alapul , mig az erő politikája minden esetben a nemzet és társadalom érdekében. Az Erő politika nem azonos a hatalmi politikával és nem is alkalmazható egyszerre.
Az erő politika minden esetben társadalmi háttérrel tud megvalósulni és érvényesülni, mig a Hatalmi politika a társadalom kizárásával egy szük elit döntése hatására jőn léttre.

Nagyon félreértik azok akik mikor a kormány és a parlamenti többség erőről beszél akkor legitim szabad választásokon a néptől kapott erős felhatalamazással biztositotta a kormányzati és törvényhozás mozgásteret. Ez nem zárt ajtok mögött történt, hanem nyiltan a kampányban felvázolva azt a programot amire a választok igent mondtak. Igent mondtak arra, hogy ami az elmúlt húsz évben ment az nem visz sehova. Radikális változtattást kell végrehajtani, szinte minden területen. A jelenlegi kormány ezt hajtja végre. Az, hogy ez nem fájdalom mentes és vesztesei is lehetnek senki nem titkolta el. A végcél és eredmény a fontos, hogy ha végigviszi a kormány az elképzeléseit jobbá válik e a társadalmi és gazdasági helyzet. Fejlődés lesz és minden réteg valamivel előbbre jut, vagy sem. Az ország megtud-e élni saját erejéből vagy hitelekkel rabszolga gyarmatként nyögi az adóságait és unokáik kezét is guzsba köti.
Az itt a kérdés, hogy a társadalom és a fiatalok felfogják-e, hogy a kormány nem őncéluan cselekszik, hanem az ország és jövő érdekében és támogatja, vagy gáncsoskodik és minden marad a régiben és tovább dagonyázhat a pocsojába ahonnan nem vezet ut sehova, mint az elmúlt húsz hatvan évben.
Erről szól az erő ami lényegileg a társadalom ereje ami a kormány cselekvésében képződik le. Ehhez semmi köze a hatalomnak és hatalmi politálázásnak.

Van igazság abban, amit mondasz, de az abszolút uralkodókat a korszellem és saját felfogásuk szerint az isteni törvény korlátozta.
bini 2012. szeptember 10. 18:58 :
csakhogy számos cselekedete a kormánynak rosszul sül el, tehát az erőpolitikát is rosszul használja. Nem a hatalommal van a baj, a hatalom kell a kormányzáshoz. De minek félresikerült akciókat azzal mentegetni, hogy "így múködik a politika"? A kétharmados felhatalmazás nagy legimitáló erő, de ettől még a szar lépések szar lépések. A hatalom puszta többségi alapú igazolása pedig jakobinus gyakorlat.

Válaszok:
bini | 2012. szeptember 10. 19:32

Szerintem meg még nem született meg az az ember és nem adatott még olyan kormány aki hordozta a bölcsek kövét. A lényeg nem ott van, hogy valakik hibás döntést hoz, ami természetesen a döntés pillanatában nem állapitható meg, hanem ha bizonyos ídő elteltével bebizonyosodott tudjon korrigálni. Ez a korrigálást ne érezze presztis veszteségnek még akkor se, ha a huhogó korus beindul. Mi megmondtuk, mi szóltunk, bénák, nem értenek hozzá stb.........

Ha végig gondolom az elmúlt két évet a mostani kormánynál előfordult számtalan esetben ilyen akció.

Mellesleg aki a mai nemzetközi és hazai helyzetben mindig mindent tuttin tud, hogy mi lesz akár egy hónap mulva és a korábbi döntését majd hogyan kell ennek fényében korrigálni az menjen látnoknak és ne akarjon kormányozni. Aki meg meg van gyözödve, hogy tévedhetettlen az meg jó ha távol tartja magát olyan posztoktól ahol emberek sorsa felett kell dönteni.
Sitt visszatérhetünk az erö politikájához, mert csak ennek birtokában lehet gyorsan korrigálni ami nem egy hátrány egy kormánynál. Ezt többször is láthattuk. Igaz, hogy sokan felületesen megitélve kapkodásnak és átláthatattlannak titulálták. Na de ez nem kell hogy befolyásoljon egyetlen döntéshozot sem, mert a tudás (hátér információ) az Ő birtokába van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés