Hivatalába kérette az azeri nagykövetet Németh Zsolt

2012. szeptember 2. 17:07

A Külügyminisztérium államtitkára vasárnap hivatalába kérette Vilayat Gulijev azeri nagykövetet, akinek egy diplomáciai jegyzéket adott át. Ebben egyebek mellett az áll, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését Safarov ügyében, ami a magyar kormány szerint nem felel meg a két ország között kialakult, bizalmon alapuló együttműködés szellemének.

Hivatalába kérette vasárnap a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Vilayat Gulijevet, Azerbajdzsán Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét. Németh Zsolt tájékoztatta a nagykövetet az azeri baltás gyilkos ügyében kialakult kormányzati álláspontról és az alábbi diplomáciai jegyzéket adta át a diplomatának:

Magyarország Külügyminisztériuma tiszteletét fejezi ki Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségének és van szerencséje az alábbiakról tájékoztatni.

Magyarország Kormánya megdöbbenéssel értesült az azeri fél azon döntéséről, amely amnesztiában részesítette a 2006-ban gyilkosságért jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Szafarovot.

Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli Azerbajdzsán lépését, amely ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal és szöges ellentétben áll az azeri fél ez ügyben tett ígéretével, amelyet a 2012. augusztus 15-i keltezésű (XX-NBSKFO/3743/4/2012 sz.), Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának továbbított levelében Azerbajdzsán Köztársaság igazságügyi miniszter-helyettese is megerősített. A levélben a vonatkozó nemzetközi jogszabályra hivatkozva Azerbajdzsán kötelezettséget vállal arra, hogy nevezett személy átadását követően letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg.

A magyar fél úgy véli, hogy Azerbajdzsán ezen döntése nem felel meg az országaink között utóbbi években kialakult, bizalmon alapuló együttműködés szellemének.

Magyarország Külügyminisztériuma megragadja az alkalmat, hogy ismételt nagyrabecsüléséről biztosítsa Azerbajdzsán Köztársaság Budapesti Nagykövetségét.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/40732