Visszamenőlegesen emelik a politikai okokból börtönre ítéltek járadékát

2012. augusztus 15. 15:14

Január 1-jéig visszamenőleges életjáradék-emelést kapnak a rendszerváltás előtt politikai okokból börtönre ítéltek – közölte Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus – aki maga is 1956-os halálraítélt – azt mondta, a kabinet erről szóló rendelete csütörtökön hatályba is lép, a nyugdíjfolyósítónak pedig szeptember végéig egy összegben ki kell fizetnie a több mint tizenháromezer érintettnek a járadékemelést. A járadék eddig évi négy százalék volt, a mostani döntéssel azonban ez nyolc százalékra változik.

Wittner Mária felidézte: a korábbi években a kormányok azt a gyakorlatot követték, hogy az életjáradék számításához szükséges alapösszeget mindig az adott évre megállapított nyugdíjemeléssel azonos mértékben határozták meg, így az utóbbi időben az alapösszeg emelése a nyugdíjemelés százalékos mértékével egyezett meg. A tavalyi évre meghatározott alapösszeg 76 ezer volt, vagyis ha a kabinet a korábbi gyakorlatot követné, és az életjáradék alapösszegét a nyugdíjemeléssel azonos mértékben, 4,2 százalékkal növelné, akkor az idén az 79 ezer forint lenne.

Azonban a kabinet úgy döntött – folytatta a képviselő –, hogy az idén az alapösszeg a korábbi emelések csaknem kétszeresével, azaz nyolc százalékkal nő, így a jogosultak életjáradéka kiszámításának alapjául szolgáló összeg 82 ezer forint lesz, ami a több mint tizenháromezer jogosult esetében éves szinten mintegy 2,5 milliárd forint életjáradék-kifizetést jelent. Megjegyezte, hogy a járadék konkrét összegének kiszámítása egyedi módon történik, a börtönben letöltött időt és az életkort figyelembe véve. 

Nagyon fontosnak tartotta a jelenlegi kormány, hogy ezt az ügyet helyre tegye, hiszen az áldozatoknak kevesebb volt a havi nyugdíjuk, jövedelmük, mint a fogvatartóiknak” – hangsúlyozta Wittner Mária, aki szerint a mostani rendelet megnyugtatóan fog hatni az érintetteknek, „akik egyre nehezebben élnek”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/40062