Tovább szigorítaná az új Btk-t a Jobbik

2012. május 30. 12:56
A párt 15 és 25 év közötti szabadságvesztéssel büntetné az emberölés alapesetét, a minősített eset kapcsán pedig visszaállítaná a halálbüntetést. Újdonság, hogy a Jobbik szintén visszaállítaná a korábban már létezett szigorított dologházi őrizet intézményét.

A Jobbik szerint az új büntető törvénykönyv bár szigorúbb a jelenleginél, de a kormány által beterjesztett formájában nem fejez ki elég visszatartó erőt, ezért további szigorítások szükségesek – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Gaudi-Nagy Tamás ellenzéki politikus. Az Országgyűlés szerdán folytatja és várhatóan le is zárja az új Btk. általános vitáját, a jobbikos politikus ennek kapcsán ismertette pártja módosító indítványainak egy részét. Eszerint a Jobbik 15 és 25 év közötti szabadságvesztéssel büntetné az emberölés alapesetét, a minősített eset kapcsán pedig visszaállítaná a halálbüntetést, ahogyan azt már többször hangoztatták.

Újdonság, hogy a Jobbik szintén visszaállítaná a korábban már létezett szigorított dologházi őrizet intézményét, amelyet szabadságvesztés mellett vagy helyett lehetne kiszabni. Ennek lényege, hogy az elítéltek bár nem laknának a dologházban, de kötelezően ott dolgoznának „kontrollált életmód” keretein belül legfeljebb 5 éven keresztül. Az intézmény lényege, hogy segítené az elítéltek átnevelését és visszatérését a társadalomba és a munka világába. Ennek érdekében a Jobbik javaslata új elemként büntetést-csökkentő körülménynek minősítené az elvégzett munka minőségét és értékét.

Gaudi-Nagy Tamás a további javaslataik között említette a közérdekű munka jelenlegi maximális kiszabható időtartamának 13 napról egy évre emelését, a szent koronának a nemzeti jelkép megsértésének hatálya alá vonását, valamint a cégek fantomizálásának és az igazságszolgáltatás megsértésének szigorúbb büntetését.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés