Le Figaro: Áder egy újabb marionettbábu lesz

2012. május 2. 8:24
A francia lapban Stéphane Kovacs számolt be arról, hogy a „plagizáló” Schmitt Pált az Orbánhoz hű „marionettbábu,” Áder János váltja. A szerző szerint a csornai Charles Bronsonként emlegetett politikusnak nehéz lesz megtestesítenie a nemzet egységét.

A Le Figaro-ban Stéphane Kovacs számolt be arról, hogy a „plagizáló” Schmitt Pált az Orbánhoz hű Áder János váltja. Ismertette, hogy az ellenzék szerint Áder egy újabb „marionett bábu” lesz, aki segít Orbán rendszerének kiépítésében. A szerző kitért Áder János politikai múltjára, kiemelve Fidesz alapító tagságát, valamint stratégiai szerepét Sólyom László köztársasági elnökké választásában. Megemlítette, hogy szülővárosában, Csornán a hasonlóság miatt csak Charles Bronsonként emlegetett politikus jelentős támogatást tudott maga mögött az Európai Néppárton belül, ám nehéz lesz megtestesítenie a nemzet egységét, ahogy az alkotmány előírja. Emellett vissza kell szereznie posztja megbecsülését – mutatott rá a francia lap publicistája. A cikk szerint a magyarok úgy vélik, köztársasági elnökként hű marad Orbán Viktorhoz, ugyanakkor kritikusabb is lesz, mint elődje.

A szerző idézett egy elemzőt, aki szerint Áder János aláírás előtt legalább majd elolvassa a törvényeket – azonban Kovacs szerint az nem olyan biztos, hogy az új elnök biztonságot és nyugalmat teremt, amint azt Orbán Viktor mondta. Stéphane Kovacs idézte Mesterházy Attilát, aki rossz választásnak nevezte Ádert, s szerinte Orbán nem törődik a társadalom többségének elvárásával, ezért a szocialisták nem vesznek részt a megválasztása körüli „cirkuszban”. Az LMP-től Jávor Benedeket idézte, aki szerint Áder nevéhez a közelmúlt két legszégyenletesebb törvény fűződik. A cikkben megszólalt Krekó Péter a Political Capitaltól is, aki szerint a miniszterelnök folytatja szokását, hogy hű embereit nevezi a jelentős intézmények élére. Véleménye szerint az új köztársasági elnök nem lesz hatalmi ellensúly – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés