Kiút az ellenzék válságából: a kétlépcsős megegyezés

2012. május 2. 10:28

Istvánffy András
NOL
Előbb az új pártoknak kell megegyezniük a köztársasági forradalom minimumprogramjában, hogy se a 2002–2010-es időszak, se az Orbán-rendszer ne ismétlődhessen meg.

„Tavaly nyáron azt írtam ugyanitt az ellenzéki összefogás esélyeit vizsgáló cikkemben, hogy a régi balliberális világkép vereségével és széthullásával az ellenzéknek új rendszeralternatívát kell nyújtania az Orbán-rendszerrel szemben. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a rendszer-alternatíva nem fog úgy megszületni, ha mindenkit csak úgy egybeterelünk. A megoldás egy kétlépcsős megegyezés lehet. Eszerint előbb az új pártoknak kell megegyezniük a köztársasági forradalom minimumprogramjában, abban, hogy milyen változásokat tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy se a 2002–2010-es időszak, se az Orbán-rendszer ne ismétlődhessen meg. Abban is meg kell egyezniük, hogy az együttműködés milyen formáját tudják elképzelni ennek a célnak az elérése érdekében.

Nem arra van szükség, hogy az új erők a köztársaság újraalapításának minden részletében megállapodjanak egymás közt, hanem arra, hogy kijelöljék azokat a sarokpontokat, amelyek számukra garanciát jelentenek arra, hogy a köztársasági fordulattal nem a 2010 előtti világ tér vissza, hanem valódi újrakezdés történik.

A stratégia második lépéseként kell megpróbálni bevonni az együttműködésbe a régieket, amennyiben meg lehet állapodni velük a garanciát jelentő közös programról.

A kétlépcsős megegyezéssel lehet elérni, hogy az újak megőrizhessék morális integritásukat, ne kelljen lemondaniuk azokról a célokról, amelyek miatt megalakultak, támogatóik ne érezzék árulásnak a régiekkel való együttműködést, ugyanakkor a Fidesz leváltása és a negyedik köztársaság megteremtéséhez szükséges együttműködés is létrejöjjön.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 4K! a szocikkal meg a DK-val akar megegyezni, h ne jöjjenek vissza..

A maga társadalom-és poltikaértelmezési tartományában nem rossz, lényeglátó elvi alapvetés ez. Csak egy hibája van, mint minden elméletnek: a gyakorlat próbáján el fog bukni, túlságosan idealista.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés