Lázár: A Fidesz semmit nem fog eltitkolni

2012. március 19. 12:15
Két órán át tanácskozott a Fidesz képviselőcsoportja az ügynökkérdésről. A kormánypárt frakcióülésén végül az a döntés született, hogy az ügynökakták nyilvánosságra hozásának szabályozását a Nemzeti Emlékezet Bizottsága dolgozza majd ki. Az új testülettől a Fidesz azt várja, hogy megnevezze a kommunista rendszer felelőseit, és a lusztráció kérdése is felmerülhet.

A Fidesz országgyűlési frakciója két órás ülésén tárgyalta az ügynökakták kezelésének ügyét. Az origo.hu értesülései szerint a párt elnöksége azt javasolta a kormánypárti képviselőcsoportoknak, hogy minél előbb alakuljon meg az úgynevezett Nemzeti Emlékezet Bizottsága. A majdan felállítandó bizottságnak még ebben a parlamenti ülésszakban ki kell dolgoznia a kérdés szabályozásának részleteit.

Május 15-ig ki kell dolgoznia a kormánynak  minden olyan törvényt, amely lehetővé teszi a Nemzeti Emlékezet Bizottság működését — mondta el Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Az intézményt hatásköreit, jogszabályokkal kell megalapozni — tette hozzá. Abban az esetben, ha törvény erejű jogszabályra lesz szükség, azt az Országgyűlésnek kell megtárgyalnia. „A Fidesz azt várja az intézménytől, nevezze meg a kommunista rendszer felelőseit.” A politikus rámutatott arra is, hogy a munka során természetesen felmerül majd, hogy a diktatúra volt vezetői milyen módon vehetnek részt a közéletben. 

A Fidesz, mint rendszerváltó párt semmit nem fog eltitkolni a választók elől, a kommunista diktatúra teljes föltárásában vagyunk érdekeltek — hangsúlyozta Lázár. Úgy látja, a frakcióülésen kialakult álláspontok arra irányulnak, hogy mindent föl kell dolgozni a kommunista múltból. Ennek érdekében nyilvánosságra kell hozni a kommunista időszak alatt hatalmat birtoklók személyét, fel kell tárni a közérdek biztosítása érdekében minden részletet — mondta a politikus. A bizottság vélhetően vizsgálni fogja a pártvagyon sorsát, valamint az erőszakszervezetek működését. Lázár rámutatott arra, hogy a kormánypárt javaslata sokkal széleskörűbb, mint Schiffer András javaslata. „Célunk, hogy minél hamarabb lezárjuk a múltat.” A politikus ismertetése szerint a parlamentnek még júniusban el kell fogadnia a bizottságot érintő törvényt. Mindnyájunk érdeke, hogy ne egy gittegylet jöjjön létre — tette hozzá.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy újabb Gumicsont Bizottság, amellyel megy majd az idő...

mjd a Pali bácsi bizottságát át nevezik, azt jó van

Ugyan, mért kell mindenben kifogást keresni?
A Nemzeti Emlékezés Bizottsága majd megmondja, mire kell emlékezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés