Leszavazták a svájciak a szabadnapok bővítését

2012. március 12. 15:22
A svájciak vasárnap népszavazáson elutasították azt a szakszervezeti kezdeményezést, hogy négy hétről hatra nőjön a minimális évi fizetett szabadság, miután sok cég felhívta a figyelmet arra, hogy ezáltal csökkenhet az ország versenyképessége, és veszélybe kerülhetnek az állások.

A hosszabb szabadságról szóló javaslatot a Travail.Suisse szakszervezet a következő indokkal terjesztette elő: az utóbbi évtizedekben annyira megnőtt a dolgozók munkaterhe, hogy az egyre nagyobb stresszt és több egészségügyi problémát okoz nekik.

A voksolás első eredményei szerint azonban a szavazók egyértelmű többsége, 67 százaléka nemmel szavazott a kérdésre, illetve mind a 26 kantonban elutasító az eredmény. A Travail.Suisse azzal magyarázta kampánya sikertelenségét, hogy a szavazást kedvezőtlen időpontra tűzték ki a hatóságok, mert az eurózóna válsága miatt nagy az emberekben a gazdasági bizonytalanság. „Érthető, hogy sok szavazó számára a saját állása miatti aggodalma fontosabb, mint a dolgozók és a svájci cégek hosszú távú jóléte. A kezdeményezés ellenzői a dolgozók félelmére és bizonytalanságára építették kampányukat” – írta a szakszervezet közleményében.

A legjelentősebb munkaadói szövetség üdvözölte a referendum eredményét. „A nem mindenekelőtt igent jelent a svájci cégek versenyképességének fenntartására és a munkahelyek biztonságára. A kezdeményezés elfogadása csak még inkább megdrágította volna az amúgy is magas bérköltségeket, és évente hatmilliárd frankos pluszterhet jelentett volna a vállalkozásoknak” – szögezték le a munkaadók közleményükben. A svájci cégek már így is nehezen küzdenek meg azzal, hogy az eurózóna válsága miatt erős a frank, és ez megdrágítja az exportot - tették hozzá. A svájciak egyébként 2002-ben elutasították azt a kezdeményezést is, hogy 42 óráról 36-ra csökkenjen a heti munkaidő.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg talan mert ott nem nezik hulyenek a nepet, illetve mert van egy eletszinvonaluk.

Nem azert fogekony a magyar nep annyira a szocialis demagogiara mert primitiv, hanem mert a beka segge alatt el, es az elsodleges gondjait az jelenti, hogy ne haljon ehen.
Ha ebbol a mokuskerekbol kikerul valaki, mindjart mashogy, felelosebben latja a dolgokat.

Válaszok:
bini | 2012. március 12. 16:01
bini | 2012. március 12. 16:01

Azért azt megemlithetnéd, hogy azért is van a béka segge alatt, mert úgy ál a munkához és adózási morálhoz ahogy.

Az LMP most azért elgondolkodhatna a kamu népszavázási kezdeményezésével, hogy mennyiben árt pont azoknak akikre hívatkozik.

Azért azt megemlithetnéd, hogy azért is van a béka segge alatt, mert úgy ál a munkához és adózási morálhoz ahogy.

Az LMP most azért elgondolkodhatna a kamu népszavázási kezdeményezésével, hogy mennyiben árt pont azoknak akikre hívatkozik.

Válaszok:
Csigorin | 2012. március 12. 19:27

"Azért azt megemlithetnéd, hogy azért is van a béka segge alatt, mert úgy ál a munkához és adózási morálhoz ahogy."

maradjunk annyiban hogy egymast gerjeszto folyamatokrol van szo, illetve ez kicsit olyan mi volt elobb tyuk vagy tojas eset.

A szar fizetesek miatt van szar munkamoral es adomoral, es ugyanezek hatnak vissza arra hogy a fizetesek is szarok.

A valtosas ott kezdodne, hogy ha az aki fizeti rendesen az adojat, es tobbet jobban dolgozik, elkezdene erezni is ennek a hatasat. Mert jelenleg meg mindig az van, hogy "hat ez a marha meg jol huz? akkor basszunk meg egy zsakot a hatara".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés