Mi is történt pontosan Strasbourgban február 16-án?

2012. február 21. 8:30

Balogh S. Éva
Galamus
Az eredmény részben abból fakadt, hogy 31 néppárti képviselő egyszerűen nem volt jelen a teremben. Köztük, hadd jegyezzem meg csemegeként, Deutsch Tamás és Hankiss Ágnes!

„Amikor kiderült, hogy az Európai Néppárt állásfoglalása nem kapta meg a szavazatok többségét, magyar politikusok és újságírók azonnal előjöttek mindenféle magyarázatokkal arról, hogy ez az eredmény miképpen születhetett meg, hiszen a Néppárt a legnagyobb és legbefolyásosabb frakció az Európai Parlamentben. Ez az eredmény, szerintük, csak úgy jöhetett létre, hogy a néppárti frakció több tagja, megszegve a frakciófegyelmet, a frakció saját állásfoglalása ellen szavazott. Azt is tudni vélték, hogy leginkább a franciák és a németek hagyták cserben a pártjukat.

Nem így volt. A 224 jelenlévő frakciótagból mindössze hatan szavaztak ki. Négy svéd, egy finn és egy francia. Hárman tartózkodtak, köztük egy francia, egy olasz, és – ez a legérdekesebb – egy lengyel. Talán érdemes megjegyezni az illető nevét: Róża Gräfin von Thun und Hohenstein. Heten a teremben voltak, de nem szavaztak. Volt köztük francia, német, belga, lett, holland, bolgár és francia. Tehát összesen 16 néppárti képviselő, így vagy úgy, nem tudott egyetérteni a hivatalos frakcióállásponttal. De ez a szám még mindig nem lenne elég magyarázat arra, hogy a néppárti javaslatot nem fogadta el a többség. A megszületett eredmény részben abból fakadt, hogy 31 néppárti képviselő egyszerűen nem volt jelen a teremben. Köztük, hadd jegyezzem meg csemegeként, Deutsch Tamás és Hankiss Ágnes!

Ha összehasonlítjuk a néppárti képviselők viselkedését például a szocialistákéval, azonnal láthatjuk, hogy az összetartás a szocialista frakción belül sokkal erősebb volt, mint a Néppártban. Az S&D frakcióban mindössze egy képviselő, egy olasz nő, voksolt a néppárti javaslatra, és itt is magas volt a hiányzók száma (36). Nyolcan itt sem voksoltak, noha jelen voltak. Érdekes módon senki sem említette, hogy a szocialista Gurmai Zita is köztük volt!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

akkor mofz mi van?

hol van a jegyzőkönyv...nah lécci :D

hogy mondtam, várjuk, meg a jegyzőkönyvet...de mindenki ugatott az elején..azt most meg lehet canossát járni

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bPV%2b20120216%2bRES-RCV%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fHU

azt hiszem ilyen esetben igen...ahogy idehaza is...
mint pl az állambiztonsági múltnál, bár ott is megbomlott a fidesz egység...hmm

hahó...fröcsögsz...deutschtól tanultad?

Csak azt szeretné kisütni a nyanya, hogy ezért is a néppártiak a hibásak. Hát persze, tudjuk.
Bezzeg a szoclib "gombnyomogatók" toppon vannak, ha el lehet valakit ítélni!

rz most melyik, amit a néppárt nyújtott be, vagy amit az ellenzék?

jojó mert volt vagy három szavazási ceremónia, három féle elmeszelésről...

mit is szeretnél mondani?

kezitcsókolom...dekódolnád?...várj szólok lézer janinak...

az egyik 19 a másik meg be se ment...de ordít...szuper...

ti meg szidjátok egymást

Ha Galamus ha nem, kockafeju neninek most igaza vagyon.

Mert arrol nem a gyurcsany, meg csak nem is az elmult nyolc ev tehet, hogy 34 nepparti masutt hederezett es baszott bemenni a munkahelyere. Kulfoldiektol meg ha nem is jo szivvel, de megertem - elvegre szarnak ok a fejunkre, nekik fontosabb az eppen soros fotbalmeccs.

De azok, akik egyebkent tyukketrecekrol vitatkoznak ott az EP-ben, es elnek vigan a magyar adofizetok penzebol, legalabb akkor toljak be a valagukat az ulesre, amikor Magyarorszagot erinto fontos hatarozatrol van szavazas.

Képzeld, megértettem a kérdést.
Ha jól emlékszem, JHankissnak valamilyen levelét felolvasták, tehát még jóval a nyanya előtt világos volt, hogy valamiért nem volt ott.
Ami pedig Deutschot illeti, ő pedig mintha ippeg itthon lett volna. És ha nem, akkor máshol volt.
Nem rajtuk múlott.

Nem azt írta meg, hogy miért nincs ott, hanem arról akarta meggyőzni ballib társait, hogy gondolják meg, mit miért tesznek.
Kérdésedre a válasz: igen.
Nem így születtem, de azzá lettem. Baj?

nos igen.

oke, nem kell tulrugozni a temat, tenyleg nem az o szavazatukon mulott, de ilyen alapon valasztani se menjunk el mert egy szavazaton ugyse mulik...

igenis vannak fontos szavazasok, amikor legyen ott minden magyar kepviselo, es kepviselje az erdekeinket. Mert ezert tartjuk oket, ezert szavaztuk meg oket, es ezert fizetjuk oket, nem is rosszul.

Miért szorították satuba a néni fejét?
Vagy a szemellenzője ilyen nagy?

nos, akkor neki enyhen szolva is bocsanatos es igazolt a tavollete.
Jellemzo a ballib sajto rosszindulatara, hogy - noha ezt nyilvan nem tartott volna sokba kideriteni - rarepulnek a temara.

Tomival mi a helyzet?

Balogh S éva elvileg kilépett a galamus csoportból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés