Matolcsy: Fordulóponthoz érkeztünk

2011. november 20. 20:08

A nemzetgazdasági miniszter az IMF-fel tervezett új típusú együttműködés szükségességét magyarázta az m1 A Lényeg című műsorában. A növekedési fordulathoz egy olyan pénzügyi védőhálóra van szükség, amely megvédi Magyarországot az eurózóna látható, mélyülő válsága ellen, de nem növeli az államadósságunkat - fejtette ki Matolcsy György.

Matolcsy György az m1 A Lényeg című műsorában elmondta: „Azért van szükség az IMF-re, mert helyreállítottuk a pénzügyi egyensúlyt, és fordulóponthoz érkeztünk”. A műsorban idézték a miniszter hét eleji szavait, amikor azt mondta, hogy az IMF minden egyes intézkedésünket ellenzi, így hát ha nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát.” Arra a kérdésre, hogy mi történt azóta, Matolcsy kijelentette: „Megnyertünk egy nagyon fontos csatát, mind az Európai Unió bizottsága, mind a Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tárgyaló küldöttsége elismerte, hogy Magyarország helyreállította a pénzügyi egyensúlyt, hogy 2012-ben (...) 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal zár” - mutatott rá.

 
A miniszter kiemelte: „A növekedési fordulathoz van szükség egy olyan pénzügyi védőhálóra, amely mintegy biztosításként bennünket az eurózóna látható, mélyülő válsága ellen megvéd. Ugyanis, ha egy ország minden erőforrását a gazdasági növekedés gyorsítására, új munkahelyek teremtésére, beruházások élénkítésére használja fel, akkor nem kerülhet bajba a pénzvilág, ezen belül az eurózóna válsága miatt. Nem egy lehívandó hitelkeretet szeretnénk, hanem olyan pénzügyi hálót, úgynevezett elővigyázatossági megállapodást, amelyet a lehető legnagyobb kockázatfellépés esetén tudunk használni, hogy ha az eurózóna válsága a láthatónál is jobban mélyül” - tette hozzá. Matolcsy György szerint nincs szükség arra, hogy a gazdaságpolitikán változtassanak, azt elismerték Magyarország partnerei. Kiemelte: a valutaalap elismeri, hogy három százalék alatt lesz a deficit, ha a tartalékokat is beszámítják. Hozzátette: óriási, 300 milliárd forintnyi tartalék van a költségvetésben.
 
Véleménye szerint az ortodox rendszerek elhagyása eredményezte a pénzügyi egyensúlyt, azt, hogy az unió átlagával növekszik Magyarország, valamint a foglalkoztatást bővülését, a 10 százalék alatti munkanélküliséget, és hogy már nem zuhan a fogyasztás. Arra a kérdésre, hogy ez a pénzügyi egyensúly eddig hány forintba került, úgy válaszolt: „Nagyjából 4000 milliárd forintot tudtunk és tudunk felhasználni ebben a politikai ciklusban Magyarország pénzügyi egyensúlyának megteremtésére.
 
Matolcsy arra bíztatja az ellenzéki képviselőket, hogy pártatlanul figyeljék, hogy az IMF, az EU, a stratégiai befektetők, ezen belül az autóipari befektetők hogyan látják Magyarországot: „A magyar gazdaságpolitika (...) visszaszerezte az ország pénzügyi függetlenségét” - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy nincs-e szándékában lemondani, úgy válaszolt: „Arról semmiképpen nem mondok le, hogy meggyőzzem képviselőtársaimat és az ellenzéki pártokat arról, hogy Magyarország sikeres pénzügyi gazdaságpolitikát folytat”. Azt is megemlítette, hogy péntek délután kapták meg a bankszövetség elnökségének „szép nagy csomagját” a devizahitelesek ügyében. Mint mondta, ebben 6-8 megfontolásra érdemes eszközt javasolnak, amelyekről a kormány a következő két hétben kialakítja  a véleményét. Közölte: az unió, a valutaalap, a világbank, az EBRD is üdvözölne egy olyan közös megoldást, amely egy világos, áttekinthető, tervezhető „kimenekülési út” lenne a devizaválságból a bankok, a kormány, a devizahitelesek, a vállalkozók és az önkormányzatok számára.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/29008