Ipsos: Másfélszeres a Fidesz előnye

2011. november 17. 12:03
A biztos pártválasztók körében 43-27 százalék arányban vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben az Ipsos novemberi felmérése szerint. Az összes választó körében a kormánypárt 19 százalékon áll. A Demokratikus Koalíciónak 1 százalékot mért a közvélemény-kutató a biztos pártválasztók körében.

Az Ipsos novemberi felmérése szerint a megkérdezettek 54 százaléka érzi magától távol a pártok világát. Elégedetlenek a kormány és az ellenzék tevékenységével is. Egy százfokú skálán 19 illetve 18 pontot adnak nekik. A közvélemény-kutató szerint nagyjából egyformán aktív a Fidesz és az MSZP tábora, így a kormánypárt előnye másfélszeres a biztos pártválasztók körében. Előbbi 43, utóbbi 27 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a körben 20, az LMP-é pedig 8 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióra pedig a biztos pártválasztók 1 százaléka voksolna az Ipsos szerint.

Az összes választókorú körében a Fidesz 19 százalékon áll, vagyis a választás utáni szimpatizánsok több mint felét elvesztette. Az Ipsos szerint kijelenthető, hogy az adatok alapján az értékrendjük, politikai-ideológiai elkötelezettségük alapján a kormánypártokra voksolók többsége kitart a Fidesz mellett, az egzisztenciális felemelkedésben bízók javarésze viszont elhagyta a kormányzó erőt, de más pártot nem talált magának. Annak ellenére sem, hogy a jövőbeni kilátásokat illetően az ellenzéki szavazókkal azonos, rendkívül kritikus állásponton vannak, de voksukat nem adják nekik. Ennek egyik oka, hogy az ellenzék eddigi teljesítményét negatívan minősítik, százfokú skálán mindössze 22 pontot adtak számukra, míg a kormánynak 26-ot.

A Fidesz a fővárosban, ahol több az értékalapon szavazó, az átlagosnál kevesebb szimpatizánst veszített: a tábora egyharmadát. A nagyvárosokban megfeleződött a párt támogatottsága, a kisvárosokban és a falvakban négytizedére apadt. Korábban az inkább a kisebb településeken beágyazott kormánypárt a preferenciaváltozások következtében szinte minden településtípuson azonos támogatottsággal bír. Ezek az átlagtól alig eltérő, 18-20 százalékos támogatottságok országszerte előnyt jelentenek a Fidesznek. Vezetésük a fővárosban a legszorosabb, itt 18-14-re vezetnek az MSZP-vel szemben. A megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban a legnagyobb a különbség, ott a Fidesz 21 százalékos, az MSZP és a Jobbik egyaránt 9-9 százalékos.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még van olyan, hogy MSZP???

Lesz ez mégigy se. Hiszen még 2011-et irunk. Majd jövőre.

és Gyurcsánynak is csak egy feje van. Hiába, hiánycikk. Nem lehet csak úgy ukmukkfuk levágni :o)

Az Ipsos az összes választásra jogosult államolgár körében folyamatosan alulméri a Fideszt a többiekhez képest (kicsit a Jobbikot és az LMP-t is); ez a kérdezési módszertanon múlhat (é. valószínűleg nem próbálják kideríteni, hogy az elsőre bizonytalanok kire szavaznának).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés