Kadhafi fia él?

2011. október 24. 14:33

Az új időket ünneplik Líbiában, miután az Átmeneti Nemzeti Tanács hivatalosan is lezárta a Kadhafi-rezsim korszakát. Szudáni sajtóhírek ugyanakkor arról szólnak: a lelőtt líbiai vezető korábban halottnak hitt fia él.

Hivatalosan is lezárták Líbiában a Kadhafi-rezsim korszakát, az utcákon az emberek az „új időket” ünnepelik. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) három nappal a diktátor halála után vasárnap bejelentette: a jövőben az iszlám jog, a sária lesz valamennyi törvény alapja, és új bankokat fognak alapítani, amelyek nem számíthatnak fel majd kamatot.

Ugyancsak vasárnap hozták nyilvánosságra Kadhafi boncolási jegyzőkönyvének részleteit: a diktátorral a hivatalos tájékoztatás szerint egy fejlövés végzett. Kadhafi egyik volt közeli munkatársa szerint az egykori vezető sohasem értette meg, hogy a líbiaiak miért fordultak ellene. A halott oszlásnak indult teteme előtt pár napja hosszú sorok állnak: rengetegen akarják látni a volt diktátort.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet mindeközben megállapította: Kadhafi 53 hívét végezték ki bírósági eljárás nélkül Szirtben, egy szállodában október 14. és 19. között. Véleményük szerint a szállodai mészárlás azon gyilkosságok sorába illeszkedik, amelyeket a magukat törvény felett állónak képzelő Kadhafi-ellenes felkelők követtek el.

Hétfőn egy szudáni lapban arról jelentek meg hírek, hogy a lelőtt líbiai vezető fia, a szintén halottnak vélt Szaif al-Iszlám Kadhafi él. Szaif al-Iszlám állítólag augusztus végén hagyta el Szirtet és hat páncélozott terepjáróval sikeresen elkerülte a rá vadászó felkelő csapatokat. A sajtóértesülések szerint jelenleg a Khalil Ibrahim vezette Igazság és Egyenlőség Mozgalom védelmét élvezi, melyért arannyal fizet.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/27821

Ajánljuk még a témában