Megjelenik Kertész Imre naplója

2011. szeptember 22. 9:50
Péntektől kapható Kertész Imre Nobel-díjas magyar író 2001 és 2003 között írt 240 oldalas naplója Mentés másként címmel.

Kertész Imre 2001 és 2003 között írt 240 oldalas naplója Mentés másként címmel jelenik meg pénteken. A Nobel-díjas magyar író kötetében arról az időszakról mesél, amikor eldöntötte, hogy Budapestről Berlinbe költözik, és amikor 2002 őszén megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Kertész ebben az időszakban próbálta meg befejezni Felszámolás című regényét, de a személyes hangvételű olvasmányból megtudhatjuk azt is, hogy miért tért át Kertész Imre a számítógépen való írásra.

Véleményt mond Kundera regényeiről, de többször felbukkan Franz Kafka neve is, kitér egy Pilinszky-lemezre, amelyet szívesen hallgat, reagál a közéleti és világpolitikai eseményekre és a kelet-európai demokráciák jövőjéről, jelenéről is leírja gondolatait. A kötetből kiderül, hogy amikor a Sorstalanságból Koltai Lajos filmet készített, Kertész Imre mindennap tizenkét órát dolgozott a forgatókönyvön.

Az író folyamatosan az életről, az ember mibenlétéről, a zsidóságról és Auschwitzról elmélkedik - emelte ki Péczely Dóra, a könyvet megjelentető Magvető kiadó főszerkesztője. Kiderül a műből az is, Kertész szerint „miképpen menthető másként a szabadság és a személyiség”. A hivatalos bemutatót a tervek szerint október 18-án tartják.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És nem lehetett volna valami kevésbé gagyi címmel előállni?
Vagy direkt ilyen?

Magyarul ír, magyar történetekről, hogyan is lehetne megkérdőjelezni a magyarságát? (Ha tetszik, ahogy Magyarországot látja, ha nem.)

Kertész Imrét ne tessék már összevetni, pláne, összetéveszteni Kertész Ákossal!
Az meg vajon miért jó nekünk, hogy az egyetlen Nobel-díjas magyar írót baszogatjuk!?
Emlékszik vki pl. arra, hogy sikerült volna Kertész Imrét beugratni a Konrád/Haraszti-féle Magyarországot, ill. OV-t támadó nemzetközi kampányba?
Pedig nyilván az lett volna a nagy durranás.
De csak a Kertész Ákos maradt - nagy pukkanásnak!

Kertész Imre soha sem volt elvtárs. Nem tartozott Aczél et. kedvencei közé.

Izé, én antiszemita vagyok ha nem veszem meg ezt a könyvet?
Merthogy ki tudja, amilyen időket most élünk, még a végén ez is kiderülhet rólam, ha nem veszem meg...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés