Illés 49 milliárdot vár a termékdíjból

2011. szeptember 14. 8:04
A környezetvédelmi államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, bővítik a díjköteles termékek körét. Illés Zoltán a júniusban elfogadott termékdíjtörvény nyomán 49 milliárd forint bevételre számít.

„Minden termékdíjköteles lesz, amelynek előállítása környezetszennyező vagy hulladékként is az” - mondta a a Magyar Nemzetnek Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Szerinte ki kell bővíteni a termékdíjköteles termékek körét: példaként említette, hogy „az üdítőspalackon van termékdíj, de a samponos dobozon nincs, pedig mindkettő műanyag”.

A termékdíjtörvényt júniusban fogadta el a parlament, és jövőre 49 milliárd forint bevételre számít az államtitkár. 26 milliárd forint a hulladékgazdálkodás célját szolgálja majd, 23 milliárd forint pedig a költségvetésbe megy.

Szeretnék bevezetni a betétdíjat, amely az üdítőspalackok mellett vonatkozna a boros- és befőttesüvegekre, illetve a sörösdobozokra. A lomtalanítás rendje is változik, a Budapesten bevezetendő dugódíjról pedig azt mondta az államtitkár: „a minisztérium a kereteket megteremtette a változáshoz, a továbblépéshez viszont pénz kell”.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem az adóemelések kormánya leszünk...

Gondolom akkor lesz országos szúnyogadó is:

http://hetivalasz.hu/itthon/el..

„az üdítőspalackon van termékdíj, de a samponos dobozon nincs, pedig mindkettő műanyag”

Ha ezt tényleg ő mondta, és így mondta, akkor nagy a baj, ugyanis akkor a tárca első embere nem ismeri a hatáskörébe tartozó törvényt.

Mindkettőre van termékdíj, de a mértékük más. Az üdítőspalack kereskedelmi csomagolásnak minősül (mint általában az italcsomagolások), és ott nagyobb a termékdíj, míg a samponos doboz sima csomagolás, ott kisebb a díj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés