Szándékosság a vörösiszap-katasztrófa hátterében?

2011. szeptember 9. 11:33
Nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi vörösiszap-katasztrófát - jelentette ki a Kolontár melletti tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke szakértői véleményre hivatkozva. A Nemzeti Nyomozóirodával való konzultáció szükségessége miatt az ígért jelentés október végére tolódhat.

Nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi vörösiszap-katasztrófát - jelentette ki a Kolontár melletti tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke, Kepli Lajos az MTI-nek, szakértői véleményre hivatkozva. Azt, hogy nem véletlen esemény folytán szakadt ki a gátfal, arra alapozzuk, hogy a bizottság egyik anyagszerkezet-fizikus szakértőjének szakvéleménye szerint ütés kellett, hogy a gátfal északi falából egy darab kiszakadjon - ismertette. Hozzátette, kizárták azt a verziót, hogy a szakadáshoz vezető ütést a nagy mennyiségű lúg hullámzása okozta, mint ahogy nem találták bizonyítottnak a Mal Zrt. által is képviselt talajtöréses elképzelést sem.

Kepli Lajos az MTI kérdésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében a halálos áldozatokat is követelő gátszakadás előidézése, ugyanakkor utalt arra, hogy „vannak érdekes körülmények”, például az, hogy a tározók teljesen megteltek, nem volt arra utaló jel, hogy újak építésébe fogott volna a cég, és „nem tudjuk, hogy ha nem következik be a katasztrófa, akkor néhány hét vagy hónap múlva hová rakták volna a vörösiszapot”.

Kepli azt mondta, mivel szándékos bűncselekmény gyanúja vetődik fel, a jövő héten a Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozóival szeretne konzultálni, hogy megerősítést, vagy cáfolatot kapjon az elképzelés megalapozottságáról. A vizsgálóbizottság október 4-ére, a katasztrófa egyéves évfordulójára ígért jelentése emiatt október végére tolódhat.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában