Munkaszüneti nap az egészségügyben

2011. július 1. 08:48

Július elseje az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap, így pénteken sok helyen szünetel a betegellátás; néhol a patikák is bezárnak. Ugyancsak először tartják meg a köztisztviselők és kormánytisztviselők napját, az ügyfélszolgálatok azonban a szokásos munkarendben dolgoznak.

Július elseje az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap, így pénteken - az erről szóló jogszabály szerint - mindenütt, ahol nincs 24 órás folyamatos ellátás, bezárhatják a rendelő ajtaját. Bizonyos helyeken nemcsak a háziorvosi rendelés szünetel, de a patikák is bezárnak. A kórházak többsége a vasárnapi műszaknak megfelelően üzemel, mivel azonban a dolgozóknak jár a munkaszüneti nap, bizonyos helyeken előfordulhat, hogy csak ügyeletet tartanak, mert nincs meg a kellő számú szakember.    

Július elsejétől hatszáz támogatott gyógyszer ára változik: körülbelül harmadáért kevesebbet kell mostantól fizetni, a többi viszont drágulni fog. Péntektől nem jár utazási költségtérítés a véradók számára, kivéve, ha a véradót kifejezetten hívták, hogy adjon vért. Szigorította a kormány a táppénzszabályokat is: megszűnik július elsejétől az úgynevezett passzív táppénz. Ezzel szemben a jövőben nem kell várni a diagnosztikai vizsgálatokra azoknak, akiknek munkahelyük van. A jövőben az orvosokat kártérítési felelősség terhelné, ha álbeteget írnak ki táppénzre. Megszűnik továbbá az a lehetőség, hogy az elbocsátás után a dolgozó még három napig táppénzre legyen jogosult.

Ugyancsak először tartják meg a köztisztviselők és kormánytisztviselők napját ez év július elsején. E nap a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak számára munkaszüneti nap, az ügyfélszolgálatok azonban a szokásos munkarendben dolgoznak.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/23192

Ajánljuk még a témában