Munkaszüneti nap az egészségügyben

2011. július 1. 8:48
Július elseje az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap, így pénteken sok helyen szünetel a betegellátás; néhol a patikák is bezárnak. Ugyancsak először tartják meg a köztisztviselők és kormánytisztviselők napját, az ügyfélszolgálatok azonban a szokásos munkarendben dolgoznak.

Július elseje az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap, így pénteken - az erről szóló jogszabály szerint - mindenütt, ahol nincs 24 órás folyamatos ellátás, bezárhatják a rendelő ajtaját. Bizonyos helyeken nemcsak a háziorvosi rendelés szünetel, de a patikák is bezárnak. A kórházak többsége a vasárnapi műszaknak megfelelően üzemel, mivel azonban a dolgozóknak jár a munkaszüneti nap, bizonyos helyeken előfordulhat, hogy csak ügyeletet tartanak, mert nincs meg a kellő számú szakember.    

Július elsejétől hatszáz támogatott gyógyszer ára változik: körülbelül harmadáért kevesebbet kell mostantól fizetni, a többi viszont drágulni fog. Péntektől nem jár utazási költségtérítés a véradók számára, kivéve, ha a véradót kifejezetten hívták, hogy adjon vért. Szigorította a kormány a táppénzszabályokat is: megszűnik július elsejétől az úgynevezett passzív táppénz. Ezzel szemben a jövőben nem kell várni a diagnosztikai vizsgálatokra azoknak, akiknek munkahelyük van. A jövőben az orvosokat kártérítési felelősség terhelné, ha álbeteget írnak ki táppénzre. Megszűnik továbbá az a lehetőség, hogy az elbocsátás után a dolgozó még három napig táppénzre legyen jogosult.

Ugyancsak először tartják meg a köztisztviselők és kormánytisztviselők napját ez év július elsején. E nap a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak számára munkaszüneti nap, az ügyfélszolgálatok azonban a szokásos munkarendben dolgoznak.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Több baj is van ezzel az egészségügyi munkaszüneti nappal:

1) Semmi értelme. Még politikai húzásként sem. Lásd első hozzászólás.

2) A tv.-ben nem egyértelmű, hogy kire vonatkozik.

3) Nem csak az állami szférára terjed ki, hanem a privátra is, ahol egészen furcsa esetekhez vezethet, pl a fél cégnek munkaszüneti nap, a másik felének nem. Egyébként meg a fenének szól bele az állam megint a privát cégek működésébe!

4) Nem minden intézmény tartja be, főleg a nem-egyértelmű rendelkezés miatt. Így előfordulhat, hogy elindul mondjuk egy laborvizsgálat, de a végére már nem ér el. Másik, hogy az a magánszolgáltató, aki nem akarja elveszíteni az ügyfeleit, ugyanúgy teljes értékű napnak tartja, mint máskor, csak fizeti a vasárnapi pótlékot, stb.

Átgondolatlan intézkedés volt, valami bolond átnyomta a minisztériumon. Gratulálok nekik.

Ők is el tudnak menni, csak általában nincs meg a nyelvismeretük. Egyébként nem hiszem., hogy cél, hogy bárki elmenjen.

Ezt mondtam én is, nem?

És arról ki tehet, hogy nincsen nyelvismeretük?

Hát remélem nem tanár vagy mert ilyen elhamarkodottan ítélő idegbeteget nem szívesen látnék a gyerekeim közelében.

Tehát te azt tartod igazságtalannak, hogy egyes szakmákhoz komolyabb nyelvtudás kell, mint másokhoz? Az is igazságtalan, hogy valaki férfinak születik valaki meg nőnek meg hasonlók? Tudod az élet az ilyen.

Te érted egyáltalán, hogy most mi ellen lázadsz itt konkrétan?

Jaja, nagyon jól átlátsz rajtam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés