Mulasztás miatt tűnhetett el Rohác DNS-mintája

2011. június 9. 09:44

Személyi felelősséget állapított meg egy vizsgálat, amely azt volt hivatott tisztázni, hogyan akadhattak el évekre Jozef Rohác genetikai mintái - írja a Magyar Nemzet.

Még nem nyilvános az eredménye annak a már lezárult vizsgálatnak, amely azt volt hivatott tisztázni, hogyan akadhattak el évekre a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) a Fenyő János meggyilkolásával gyanúsított Jozef Rohác genetikai mintái - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy értesült, hogy a vizsgálat személyi felelősséget állapított meg a DNS-bizonyítékok időleges eltűnésének ügyében, és ennek több érintettje is lehet a kutatóintézetben.

A BSZKI az FBI részére kifejlesztett digitális rendszerben tárolja és hasonlítja össze a rendelkezésére álló DNS-profilokat, a számítógép pedig automatikusan jelzi a találatokat az egyezésekről. Ilyen esetekben az intézetnek kötelessége jelezni ezt az ügygazdának, amely jelen esetben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ám a nyomozók mégis csak két év késéssel értesültek arról, hogy a Roháctól egy másik ügyben vett DNS megegyezik a Fenyő-gyilkossághoz köthető ruhadarabokon azonosított mintával. A történtek miatt az NNI, majd az ORFK is vizsgálatot indított.

A szlovák férfi ellen április végén indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt, Fenyő János médiavállalkozó 1998-ban történt meggyilkolásának ügyében.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/22388

Ajánljuk még a témában