KDNP: Nagypéntek legyen munkaszüneti nap

2011. május 9. 18:52

Nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményezi a KDNP-s Varga László.

A kereszténydemokrata Varga László nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményezi. Indokolása szerint nagypéntek ünnepe az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja, amit minden magát keresztény, illetve keresztyén egyháznak valló közösség a legnagyobb ünnepei között tart számon. Mint a munka törvénykönyvéről szóló törvény módosításában kiemelte: Európa jó néhány országában, így különösen Németországban, Ausztriában, Olaszországban vagy Portugáliában nagypéntek jelenleg is munkaszüneti nap.

Ezen a napon emlékezik a világ kereszténysége Isten szeretetének legnagyobb bizonyságára a golgotai keresztre, Jézus Krisztus megváltó halálára. Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájától kezdve az útszéli keresztig minden erre a napra emlékeztet, éppen ezért szükség lenne ezt a napot munkaszünetté nyilvánítani, ezzel is lehetőséget adni a hívő emberek számára az elmélyülésre, az áhítatra. A javaslat az új munkaszüneti nap hatálybalépésének időpontjaként 2012. január 1-jét jelöli meg, hogy megfelelő időt biztosítson a jogalkalmazóknak a felkészülésre.

Előző héten a szintén kereszténydemokrata Michl József azt javasolta, hogy augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevétele napja legyen munkaszüneti nap.
 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/21293

Ajánljuk még a témában