Párizs legmagasabb kitüntetését kapta meg Kertész

2011. május 6. 9:48
A francia főváros legmagasabb kitüntetését, a Grande médaille de Vermeilt (Vermeil-nagyérem) adományozta Bertrand Delanoe főpolgármester „a hála, a csodálat, a bizalom és a remény jeleként” Kertész Imrének. A Nobel-díjas szerző csütörtökön vette át az elismerést.

Bertrand Delanoe, Párizs polgármestere a francia főváros legmagasabb kitüntetését, a Grande médaille de Vermeilt (Vermeil-nagyérem) adományozta Kertész Imrének. Delanoe méltatásában kiemelte: „Kertész Imre személyisége és művészete azonban sokkal szélesebb értelemben vett referencia, mert kulturális örökséget és civilizációs jellegű válaszokat hordoz magában”. A polgármester elmondta, óriási hatással van rá az, hogy Kertész Imre mennyire elegánsan és gyakran ironikusan adja át olvasóinak a művein keresztül mindazt, amit átélt.

Csodálatraméltó dolognak nevezte azt, hogy Kertész mindig visszautasította a közönyt: „Párizs csodálja önt azért, amit a közös kulturális örökségüknek adott, amely remélhetőleg segít elkerülni bizonyos veszélyeket az egyre törékenyebb Európában, amit ön annyira szeret” - mondta a főpolgármester az íróhoz fordulva. Hozzátette: „Párizs köszönetet mond azért, hogy a létezés kérdéseire választ kereső emberekként azért érezhetjük úgy, hogy nem reménytelen a sorsunk, mert vannak olyan művek és életpályák, mint az öné, amelyek szembesítenek önmagunkkal és tulajdonképpen optimistává tesznek”.

Kertész az elismerés átvételekor elmondta, különös megtiszteltetésnek érzi, hogy átveheti Párizs város díját, mert a francia irodalom kitüntetett szerepet töltött be a modern európai irodalom megszületésében, és rá külön is nagy hatással voltak a modern francia szerzők, nevezetesen Albert Camus. „A művészet általában tetszeni akar az embereknek, de az európai művészet abban különbözik a többi földrész művészetétől, hogy nem egyszerűen dekoráció” - hangsúlyozta az író. Kifejtette, hogy az európai művészet mindig is a történelmet követte, hogy annak szörnyűségeitől megtisztítsa az embereket és reményt adjon. Szerinte a művészetnek bátornak és szabadnak kell lennie. „Tehát ha a történelem csúnya, akkor az irodalom is csúnya” - hívta fel a figyelmet.

Kertész Imre a Paris en toutes lettres irodalmi fesztivál egyik kiemelt vendége, a magyar író dedikálásokon és közönségtalálkozókon vesz részt. Az irodalmi Nobel-díjas szerző összes regénye megjelent franciául az Actes Sud kiadó gondozásában.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Die Welt meghamisította Kertész Imre szavait!

Kertész Imre az alábbiakat nyilatkozta a Duna Tv-nek a Die Welt kapcsán:

"Szeretném, ha a közönség, a magyarok, akik olvasnak engem, megtudnák az igazságot. Voltak, már ilyen rágalomhadjáratok ellenem... A kritikáimat mindig nemzetellenes megnyilatkozásoknak veszik, ami nem igaz. Nagyon örülnék, ha valóban a javára lehetnék Magyarországnak, a hazámnak, mégpedig olyan módon, hogy az igazságot közlik és nem hazudoznak rólam."
Kiemelte továbbá: nem is kérdés, hogy a hazájának tekinti-e Magyarországot, hiszen ott született, magyar állampolgár és magyarul ír.

http://www.dunatv.hu/kultura/k..

Valószínűleg azért lakik Berlinben (is), mert Berlin jobb hely, mint Bp.
És a németek nem baszogatják, hanem Nobel-díjra jelölik!

Nem tudom, hogy indított-e sajtópert a Die Welt ellen. De azt tudom, hogy még Konrádéknak sem sikerült Kertész Imrét belerángatni az új magyar kormány elleni média-hajcihőbe!

Nézd, ha a Duna Tv nem tud meggyőzni, én sem próbálkozom tovább.
http://www.dunatv.hu/kultura/k..

Jut eszembe még, miközben a Magyar Nemzet már javában baszogatta Kertészt, Párizsban hatalmas plakátokon hirdették:
az új irodalmi Nobel-díjas egy magyar író, Kertész Imre!

Ez az irodalmi Nobel-díj az elkúrt 20 év egyetlen magyar világsikere. Együtt kellett volna örülni neki.
Függetlenül attól, hogy ki-mindenki más érdemelte volna már meg.
Vagy szerette volna nagyon megkapni. (Nevezetesen: Esterházy, Nádas, Konrád...)

A Rubik-kockának nem sok köze van a"szabadsághoz" és a "demokráciához", az elkúrt 20 évhez.
A 80-as években lett világhírű.

Ha Kertész Imre semmi mást nem csinált volna, csak annyit, hogy NEM vett részt az Orbán kormány elleni média-hajcihőben (pedig, nyilván nagyon jól jött volna konrád/harasztiéknak egy Nobel-díjas!), én már ennyiért is elismerném!
De, hogy íróként sem akárki, alább a Nagyítás könyvkritikája:
http://www.nagyitas.hu/common/..

Tényként közlöd, hogy magyar ellenes.
Ő pedig közli, hogy nem az. (lásd pl. Duna Tv fent!)

Van itt elég szemét: Haraszti/Konrád/Gergényi/Demszky/Kóka/Kuncze...stb.
Nem az egyetlen irodalmi Nobel-díjasunkat kellene baszogatni!
(Akit, elég undorító módon, Esterházyék is csak a Nobel-díj után kezdtek el magasztalni.)

Gergényiről, Demszkyről (hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsem) akkora a csönd, hogy már (fül)sértő!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés