Orbán Viktor és Oroszország

2010. december 8. 19:37

Az orosz külpolitikai képviselet még szorgalmasabban gyűjti az utóbbi évek Orbán-nyilatkozatait Oroszországról, mint én tettem.

„Ami a Déli áramlattal kapcsolatos Fidesz véleményt illeti, lehetséges, hogy a Fidesz befolyásolta Washingtont és nem fordítva. Horváth Gábor, ma a Népszabadság főszerkesztő helyettese, azokban az években az újság washingtoni tudósítója volt, így közelről figyelhette az eseményeket. Horváth szerint amikor Gyurcsány Ferenc elhatározta, hogy Magyarország beszáll a Déli áramlat építésébe »a Fidesz rohant Washingtonba feljelenteni. Az amerikai külpolitikai elit egy emberként horkant fel: 'Nem a magyarok dolga, hogy világpolitikát csináljanak!' Egyetlen tekintélyes szakértő akadt, aki óvatosan közbeszúrta, hogy Magyarországnak vannak bizonyos gazdasági érdekei, de ez a hang elhalt a ’történelmi okokból Moszkvához dörgölőző szocialistákat’ emlegető fideszes politikusok és az általuk mozgósított amerikai ’héják’ mellett«.(...)

Orbán egészen őszintén beszélt azokról a fejleményekről, amelyek szerinte veszélyeztetik Magyarország biztonságát. 2010. február 8-án a Ma Reggelben így írta le az új helyzetet: »a világ olyan változásokon ment keresztül az elmúlt egy évben – Oroszország megerősödése, az amerikai külpolitika irányváltoztatása –, ami arra ösztökélt bennünket, hogy a lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal, horvátokkal, tán a románokkal is próbáljunk egy erős közép-európai együttműködést létrehozni, ami nem merül ki politikai gesztusokban, hanem van tartalma, teste: gazdasági kérdések, közlekedés, infrastruktúra, fejlesztések, és így tovább. Az én fejemben lévő külpolitikának vagy az én fejemben megszületett külpolitikának ez a kiindulópontja. És innen kell, ebből a közép-európai együttműködésből érdemes meghatározni, hogy mi Közép-Európa érdeke Oroszország felé, mi Közép-Európa érdeke az Egyesült Államok felé.« Tehát Orbán fejében Nyugat-Európa és a Barack Obama vezette Egyesült Államok cserbenhagyják Közép-Európát, ezért az előrelátó magyar külpolitikának kell megszervezni a régió országait Oroszország ellenében. Tehát ebben az új helyzetben nem hogy követni kell az Egyesült Államokat, hanem ellenkezőleg, függetleníteni kell magunkat.

Gondolom, az orosz külpolitikai képviselet még szorgalmasabban gyűjti az utóbbi évek Orbán-nyilatkozatait Oroszországról, mint én tettem, így nem csoda, hogy Orbánnak nem sikerült meggyőznie Vlagyimir Putyint arról, hogy a magyar-orosz kapcsolatokat teljesen új, gondolom, a saját fejében jobb alapokra akarja helyezni.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/16205

Ajánljuk még a témában