Egyetemisták az Alkotmánybíróságért

2010. december 1. 19:07

Csütörtök este egyetemisták vonulnak fel, hogy tiltakozzanak az Alkotmánybíróság jogköreinek csökkentése ellen. A kormányt és ellenzéket egyaránt kritizáló felvonulók célja a jogállamiság és a jogbiztonság melletti kiállás, az Alkotmánybíróságot a „magyar demokratikus hagyományok védőbástyájának” tartják.

Egyetemisták szerveznek felvonulást az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása ellen. A csütörtök estére tervezett rendezvény nem kifejezetten a kormányt állítja pellengérre: a szervezők petíciója kimondja a kormány és az ellenzék felelősségét is. A megmozdulás mottója: „Mi vagyunk a magyar jogállamban felnőtt első generáció. Ne mi legyünk az utolsó!”

A szervezők „jogállam és demokrácia iránt elkötelezett diákoknak” nevezik magukat, akik fontosnak tarják a fékek és ellensúlyok szerepét, a jogállamiságot, valamint a jogbiztonságot. Petíciójuk kimondja: „Az Alkotmánybíróság a magyar demokratikus hagyományok és alkotmányosság védőbástyája. Ezért elfogadhatatlan jogköreinek csorbítása”.

A rendezvényt szervezők nem látják szívesen országos pártok politikusait a rendezvényen.„Szeretnénk megkérni minden aktív politikust, hogy pártállástól függetlenül ne vegyen részt megmozdulásunkon” - olvasható az esemény Facebook oldalán. Az ELTE TáTk, a BME, a BCE, valamint az ELTE ÁJK épületeit érintő felvonulás Facebook-eseményére eddig egyébként 1643 jelezték csatlakozásukat.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/15947
Zulik Ákos
2010. december 1. 19:22
A Mandiner értesülései szerint egy alapvetően közgázos szervezésű, pártpolitikailag független demonstrációról beszélhetünk, mely ráadásul releváns témában áll ki. Ilyen esetben a hazai tüntetéspiac egy üdítő színfoltjával van dolgunk az LMP kilakoltatás elleni zsúrja, a jobbikosok vidéki masírozásai és a Bauer Tamás-féle félelemszakkörök előadásai után.
Válaszok:
crm114 | 2010. december 1. 19:48

Ajánljuk még a témában