Élt két évet

2010. november 28. 13:07

Amikor a Költségvetési Tanács a Bajnai-kabinetet ekézte, szerethető volt. Most, hogy Orbánékkal teszi ugyanazt, már túl sokba kerül.

„A tanács beszántásának terve legkésőbb a nyáron világossá vált, amikor is az Állami Számvevőszék független fideszes elnöke fölöslegesnek nyilvánította a KT-t, mivel annak úgysincs vétójoga. A halálos ítélet oka természetesen az, hogy a KT a megállapításait tényekre alapozza, és így más következtetésekre jut, mint a mesevilágot építő kormány. A tanács munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy bár a különadók három év után állítólag megszűnnek, azok mégis szerepelnek a 2014-es költségvetési kitekintésben. Nem tudták felfogni azt sem, hogy a személyi jövedelemadó úgy csökken, hogy a kormány saját számításai szerint 2012-ben nő.

Nehezményezték, hogy a lenyúlt magán-nyugdíjpénztári vagyonból úgy csökkenti a kormány az államadósságot, hogy közben ugyanezt a pénzt még egyszer, a folyó költségvetésekben is elkölti (pedig még meg sincs). A közszféra beígért 25-30 ezres létszámcsökkentésénél meg azon akadtak fenn, hogy a költségvetés számai szerint ez csak kétezer fő. De talán a legnagyobb bűnük, hogy nem bírják látni előre a nemsokára létesülő 400 ezer új munkahelyet olyankor, amikor különadóval komplett ágazatokat taszajtanak veszteséges működésbe. És még rá is merészeltek kérdezni, hogy oké, a most innen-onnan megszerzett pénzt gyorsan feléljük - de mi lesz azután?

A legnagyobb baj tehát az volt a tanáccsal, hogy tette a dolgát. Amikor a Bajnai-kabinetet ekézte, szerethető volt. Most, hogy Orbánékkal teszi ugyanazt, már túl sokba kerül. Holott az intézményt azért hozták létre, mert a mindenkori politika szükségképpen rövid távon gondolkodik: hol szórja a nem létező pénzt szeretett választóinak, hol kénytelen tőlük a lehető legtöbbet elkobozni, hogy a hiteleket kamatostul visszafizesse. Közben pedig az ország nem jut egyről a kettőre; Magyarország elmúlt tíz éve e fiskális szédelgés tankönyvi esete. A KT mint kontrolltestület ezzel szemben az ígéreteket és a törvényeket számszerűsíti, véleményezi a költségvetéseket, gazdasági folyamatokat, és mindezt a közvélemény, nem utolsósorban a törvényhozás tudomására hozza. Most éppen arra jutott, hogy a kormány légvárat épít.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/15812