Rendkívüli ENSZ BT-ülés az incidens miatt

2010. november 23. 08:49

Az észak-koreai tüzérség a dél-koreai Jonpjong-szigetet ágyúzta kedden. Négy déli katona megsebesült, 60-70 lakóépület kigyulladt, az ország vezetői jelenleg egy bunkerben tanácskoznak és F-16-os harci gépeket vezényeltek a levegőbe.

Több tucat lövedék csapódott be a Jonpjong-szigeten, nem messze a közös tengeri határtól, a Sárga-tengeren, a Koreai-félszigettől nyugatra kedden. A dél-koreai szigeten 60-70 lakóépület kigyulladt. A hadsereg közlése szerint Dél-Korea viszonozta a tüzet és a békeidőben legmagasabb fokú készültségbe helyezkedtek. Az 1200-1300 lakót számláló szigetről egy szemtanú szerint kimenekítik az embereket.

A dél-koreai légierő F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe, az ország vezetői pedig vésztanácskozásra gyűltek össze egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában a támadás miatt.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök kijelentette: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen. Azonban ha északi szomszédja folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amely az első tüzérségi lövésekre adott volt - tette hozzá.

Kiss Brigitta

Rendkívüli tanácskozásra készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Dél-Korea ellen kedden intézett észak-koreai tüzérségi támadás miatt – közölte egy francia diplomata. Az ülést már szervezik, várhatóan még kedden vagy szerdán megtartják.

Kiss Brigitta

Baranyi Márton

Magyarország elítéli a Dél-Koreával szemben elkövetett észak-koreai agressziót - fogalmazott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Németh közölte: Együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit.

Baranyi Márton

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/15617