Tolerancia

Tom Lantos Intézet alakulhat

2010. szeptember 27. 14:33

Schmitt Pál államfő pénteken az ENSZ-közgyűlésen jelentette be, hogy Magyarország kisebbségekkel és a toleranciával foglalkozó intézetet hoz létre, melyet az egykori demokrata politikusról neveznek majd el. A Jobbik tiltakozik a tervezett Tom Lantos Intézet ellen.

Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken, az ENSZ-közgyűlés általános vitájában közölte: Magyarország budapesti központtal megalapítja a Tom Lantos Intézetet, egy olyan nemzetközi központot, amelynek célja az emberi és különösen a kisebbségi jogok előmozdítása és a tolerancia értékrendjének elterjesztése.

A Jobbik tiltakozik a kezdeményezés ellen, mivel szerintük Tom Lantos „magyargyűlölő” volt. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a határozatot nem Magyarország, hanem az Orbán-kormány hozta, az ötlet azonban eredetileg Gyurcsány Ferencé. Gyöngyösi szerint a nemzeti érzelmű, jobboldali emberek biztosan nem támogatják a kezdeményezést. Úgy fogalmazott: Schmitt Pál bejelentése „egész egyszerűen mély undort kelt a magyar társadalomban”.

Hozzátette: a Jobbik nemcsak az elnevezést, hanem az intézet megalapítását is kifogásolja, mivel a kisebbségkutatás és a tolerancia terjesztése nem tartozik Magyarország sürgető teendői közé.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/13409

Ajánljuk még a témában