Szex, igazság, videó

2010. június 21. 8:43
Magyarok alapították a világ legnagyobb netes webkamszex-oldalát. Sok százmillió dollárt is megkereshetnek egy évben, miközben a stúdiókban, a kamera előtt vetkőző lányok jó, ha egy átlagfizetést összehoznak maguknak. De miért vállalnak ilyen munkát? Ki nézi őket és miért? Meddig lehet ezt csinálni? Meghal-e emiatt a pornófilm műfaja? A Mandinernek egy webkamszex-stúdió operátora mesélt erről a világról. Lehet-e csajozni ezzel a munkával? Túlkínálat, kukkolás, függőség, ketchup. Ja, és jó munkamorál.

Tényleg Budapest a pornó fővárosa?

Fogalmam sincs, mivel én nem pornófilmben utazom. Webkamszex-stúdióban dolgozom, internetes erotikus műsorokat szolgáltatunk. Egy éve, a PestiEstben láttam meg a hirdetést. Egy ilyen stúdióban több szoba van, kamerákkal és számítógépekkel, ágyakon fekvő modellekkel. A számítógépen fut 15-20 program, azokat kezelem, irányítom a kamerákat és a modelleket. Régebben volt olyan, hogy néha én válaszoltam a csajok helyett a vendégeknek, a csajok nevében.

Volt olyan, hogy te írtál vissza: „szia édes”?

Ez igazából két-három évvel ezelőtt működött, akkor még nem tudták a vendégek, hogy van operátor a szobában, aki köztük és a lányok közt közvetít. De ma is előfordul, hogy én írok egy lány nevében. Beosztás szerint dolgozom, három műszak van: reggel hattól délután kettőig, kettőtől este tízig, és este tíztől reggel hatig. Ha az embernek van egy stabil váltópárja, akkor meg tud mindent beszélni, úgyhogy rugalmas a munka. Az utóbbi időben sokat dolgoztam éjszaka, mivel sok amerikai nézi a műsort, és figyelembe kell venni az időeltolódást.

Mennyi webkamszex-stúdió van Budapesten?

Húsz. De a 60 százaléka halálra van ítélve, hiszen túlkínálat van. Sokan nyitnak stúdiót, mivel sok a munkanélküli, akik így kénytelenek ezt csinálni. Akik erre költenek, azok függők, tehát másból spórolnak a válság alatt is, a webkamszexelésre ugyanannyit áldoznak. A sok munkanélküli miatt viszont megnőtt a kínálat. A legnagyobb internetes oldalon, a LiveJasminon normál időkben 30-40 pár volt fönn, csúcsidőben maximum hetven, most viszont normál időben 80-90-en, csúcsidőben pedig 150-en. Ebből válogat ugyanaz a vendégkör. Rengetegen vannak fenn Brazíliából és Kínából is, mert ott a dollár többet ér, mint nálunk. Általában a stúdió regisztrálja a lányokat, de vannak néhányan, akik otthonról csinálják. Igazából ez az ipar így is indult, hogy a lányok otthonról regisztráltak az oldalakra, és esténként műsort adtak, egy kis plusz zsebpénzért cserébe. Aztán létrejöttek az üzletszerűen működő stúdiók. Ma már a közvetítések 80 százaléka stúdióból megy. Annyit meg lehet vele keresni, ami elég egy embernek.

Az mit jelent? Nettó százhúszezer?

Annyit simán. De nincs nettó meg bruttó kereset, hogy is mondjam, ezek a cégek nem nagyon adóznak. Bár ahol én dolgozom, ott ha szeretném, be is tudnának jelenteni. Jogilag le van fedve az ipar, nem tudják megbüntetni sem a stúdiókat, sem az ott dolgozó embereket. Törvénybe ütköző dolgot nem csinálunk. Teljesítménybérezés van.

Viszont adóügyi szempontból kihasználjátok a kiskapukat?


Hát, ha az APEH rászállna ezekre a cégekre, nem találna semmit, meg van oldva ez jogilag. Mondom, nálunk bejelentenek, ha kéred, csak hát akkor kevesebbet kapsz kézhez: 140 ezer helyett mondjuk 95-öt. De nálunk senki sincs bejelentve, ahogy szerintem sehol.

Nagy üzlet webkamszex-stúdiót nyitni?

Ha valaki jó stúdiót akar összerakni, ahol kellemes a környezet, nem rohadnak a falak, nem egy kis lyukban van, akkor azért kell hozzá alaptőke. Dolgoztam ilyen stúdióban, nem volt valami kellemes. Ahol most vagyok, ott egy egész, három emeletes családi ház a mienk, szép környezetben. Egy ilyen házat bérelni sokba kerül, plusz ott a rezsi, ráadásul nem kábeles, hanem külön, bérelt, műholdas internet van, ami legalább havi kétszázezer forint. Négy szoba van, és egy helyiség bekábelezéséhez legalább egy kilométernyi kábel szükségeltetik. Olyan nagy profitokat igazából nem realizálnak a tulajdonosok. Aki ebbe befektet, tudja, hogy lassan térül meg a pénze. Persze egy kamustúdiót már pár százezerből össze lehet hozni, de akkor is kellenek kamerák, és bérelni kell internetet. Jó kell legyen a képminőség, a műsor HD-ban megy. A modellek, amint említettem, internetes oldalakra vannak regisztrálva.

Tehát az internetes webkamszex-oldalak nem a stúdiók oldalai? Milyen a viszonyuk? Mint a reptér és a légitársaság?

Igen, körülbelül. Ezek az internetes oldalak azok, amelyek tulajdonosai iszonyatos pénzeket meg tudnak keresni. Általában két dollár egy percnyi műsor ára, amit a néző fizet ki. Egy ilyen netes oldal a stúdiónak, akinek a lányai regisztrálva vannak nála, 30 százalékot fizet ki a percdíjból, de maximum 40-et. Egy jó stúdióban ennek a 40 százaléknak a 40 százalékát kapja a tulaj, 20-20 százalékát a modellek, és 20 százalékát az operátor. Tehát én a két dollár 40 százalékának a 20 százalékát kapom meg. A legnagyobb ilyen internetes oldal a világon a LiveJasmin, ami történetesen magyar vállalkozás. Ők másfél milliárd dollárt keresnek havonta (Az FN becslései ennél nagyságrendekkel kevesebbel számolnak - a szerk.). Akik elindították, azok ma multimilliomosok. De a legtöbb oldal amerikai, sok van a németeknél is, és van egy francia is. A műsorokat a világ minden tájáról nézik, Amerikától Ázsiáig. A csetelés nagyrészt angolul folyik. A modellek pedig, amikor regisztrálnak, kérhetik, hogy Magyarországról ne lehessen nézni őket, hogy még véletlenül se találjon rájuk a nagymamájuk és az unokatesójuk – ezt a legtöbb modell kéri is.

Te mennyire titkolod, hogy hol dolgozol?

Ezt nem lehet titokban tartani, a barátaim tudják. A szüleim is sejtik. De hát valamit dolgozni kell. Kipróbáltam rengeteg munkát, dolgoztam mosóporgyárban, a Tescóban, voltam tolmács, de ez az eddigi legjobb munkahelyem. Olyan rugalmas főnökeim vannak, hogy bármikor elmehetek például turnézni, koncertezni – ugyanis egyébként zenész vagyok. A munkatársaimmal is jó közösség alakult ki, és a munkamorál is jó.

Ki áll be modellnek?

Háromféle modelltípus van: szóló lányok, lány-fiú párok, akiknek a 99 százaléka tényleg egy pár, sokan együtt is élnek, és a lány-lány párok – ők a legtöbbször barátnők. Mostanában belőlük van a legtöbb. A mi stúdiónkba fiú-lány párok nem nagyon jelentkeznek, viszont a lány-lány párok sokan vannak. Náluk kevesebb a macera, nincs olyan, hogy feláll vagy nem áll föl. Ha valaki nekikezd, egy-két hét alatt kiderül, hogy fekszik-e neki, tudja-e csinálni normálisan. Ez igaz az operátorokra is. Egy operátornak, mint nekem, is, sokfelé kell figyelnie, hiszen egy rendszert kell karban tartania, és minél több pénzt kell csinálnia. A modellnek jó műsort kell adnia, nekem pedig minél tovább benn kell tartanom a vendéget, hiszen az oldalak perc- vagy másodpercalapon számláznak, és minél tovább bent marad a vendég, annál többet keresünk.

Nem teszi ez tönkre például egy pár kapcsolatát, a szexuális életéről nem is beszélve?

De biztos. Ugyanakkor a párok azért felmérik előtte, hogy mit vállalnak. A stúdióban pedig nem az történik, ami otthon, az ágyban történne. Ami a stúdióban történik, annak az a lényege, hogy jól mutasson a kamerában, hogy azt nyújtsuk a vevőnek, amit ő látni szeretne. Csomó dolog egyébként csak úgy látszik, mintha megtörténne: minden élő, de amit a modellek nem vállalnak be, azt kamuzzuk – ilyen például tipikusan az anális szex. Rengeteg olyan beállítás van, amelyből nézve az emberek 99 százaléka elhiszi, hogy tényleg anális szex folyik a stúdióban. És még sok extrém dolog, meg fétis van, amit úgy csinálunk meg, hogy az nem igazi. De sokkal egyszerűbb dolgokra is lehet gondolni, egy este férfiként senki nem tud 46-szor elélvezni, úgyhogy ebben is kamuzni kell.

Ezek a párok mennyi ideig dolgoznak nálatok? Mekkora a fluktuáció?

Aki jól csinálja és sokat keres vele, az sokáig marad. Egy hónap alatt kialakulhat rendszeres vendégkör, amivel korrekt fizetést meg lehet csípni. Vannak olyan párok, akik már egy éve csinálják, és jól megy nekik. De dolgoztam olyan szóló lánnyal is, aki két éve csinálja. Fiatal, szép diáklány, és olyan vendégköre van, hogy szinte nem kell tennie semmit, csak feküdnie a kamera előtt. Egy műszakban – a nyolc órából a lányok dolgoznak mondjuk hatot – megkeres 15 ezer forintot.

El tudod képzelni, hogy a lányok vagy párok egy része élvezi, amit csinál?

Láttam már olyat, hogy valaki nagyon belejött… amikor például hosszabb műsor van. De a műsorok átlagideje öt perc. Viszont amikor egy fétises vendég érkezik, a neki adott műsor egy-három órára is el tud húzódni. Szóval a fétissel jól lehet keresni. Néha van, aki élvezi is, de inkább arról van szó, hogy ez ugyanolyan munka, mint bármi más. Megvannak a követelményei: jól kell mozogni, oda kell figyelni a kamerára, az operátorra – egy jó operátor pedig jól irányítja a modelleket –  és arra, hogy hogyan kell mutatni a különféle pózokat. A betanulási időszak általában egy hét. Hogyan kell így ülni, úgy feküdni…

Tetszett már meg valaki? Mennyire lehet elvonatkoztatni attól, hogy mögötted ott teszi-veszi magát egy meztelen csaj?

Fel kell tudni dolgozni, hogy mögötted szex folyik az ágyon. Ugyanakkor ez bensőséges viszony, hiszen a dolog csak akkor tud működni, ha valamiféle barátság alakul ki a modellek és az operátor közt. Van, hogy kitör a szerelem. Hisz itt mindenki nyitott, sokkal könnyebben közeledünk a másikhoz, jó a csapat, öröm együtt dolgozni mindenkivel. Persze van hogy nyűgös valaki, vagy hogy én vagyok részeg. Én személy szerint nem kívánok belefolyni munkahelyi szerelembe. Egy éve operátorkodok, és ha valaki nem tud elvonatkoztatni, egy hét múlva kiderül, mert nem a munka jár a fejében, hogy minél több pénzt keressünk, hanem azon jár az esze, hogy mellette vagy mögötte van egy csaj.

Hogy lehet ilyen munka mellett csajozni?

Ezzel nem lehet csajozni, én még egy nőnek sem mondtam el, hogy mit dolgozom. Ha ismerkedem, letagadom a munkámat. Lehet, hogy ha szembejönne a Nagy Ő, próbálnék más munkát keresni, de az a baj, hogy sem a McDonald’sba nem akarok elmenni, sem szórólapot nem akarok osztogatni. De most már kezd kicsit elegem lenni, egy év azért sok. Ebben is van idő, ami alatt kiég az ember. Még maximum egy év, ameddig ezt csinálnám. Viszont ismerek olyat, aki nyolc éve van az iparban.

Akkor most ez szerinted normális munka vagy nem? Az emberek többsége valószínűleg nem tartaná annak.

Én azt mondom, hogy igenis normális munka. Mi ezt csináljuk, egy urológus pedig az emberek fenekében turkál. Minden munkát meg kell csinálnia valakinek. Ha az ember nem munkának fogja fel, akkor nem tudja csinálni.

A pornóiparról az a kép él a közvéleményben, hogy kiszipolyozzák a modelleket.

Három főnököm van, aki a pénzt teszi bele, egy HR-es nő, és egy főoperátor stúdióvezető, aki regisztrálja a modelleket, irányítja a műszakokat. Itt csak lazán lehet dolgozni, nem lehet hajtani a lányokat. Több stúdióban dolgoztam, és elmondhatom, hogy a budapesti stúdiók többségében kiszipolyozzák a modelleket, kemény előírások vannak, alig kapnak pénzt a lányok, és a főnök folyamatosan figyeli a műsort. Nekem szerencsém van a munkahelyemmel.

Milyen emberek nézik a műsort?

A közhiedelem szerint otthonülő, nagydarab bácsik élvezkednek így. A valóságban ők a látogatók maximum 20 százalékát teszik ki. A többség 30-50 közötti, jó anyagi helyzetben lévő házas családapa vagy 25-30 éves fiatal. Ez olyan, mintha cigarettára költenének. Egy héten föltöltenek mondjuk hatvan dollárt, és elműsorozzák.

Van legalább egy nő a látogatók közt?

Találkoztam már nőkkel is, főleg leszbikusokkal. Viszont homoszexuálisok is sokan nézik a műsorokat. Sok oldalon a látogatók tudnak magukról kameraképet küldeni, ha fizetnek érte, mert az jobban izgatja őket. Na, ezeken sokat szoktam röhögni. A modelleknek nem szoktam tolmácsolni, hogy most épp egy leszbikus nézi őket, a műsort nem befolyásolja a látogatók szexuális irányultsága, csak az, amit kérnek. Van, hogy egy párt egy homoszexuális néz, csak a férfi miatt. Ha valamit nem vállal be a modell, akkor az kamuzzuk, „fékeljük”. Még az is megtörténik, amiről nem is gondolnád.

Például?

Lábfétis, harisnyafétis, magassarkú-fétis, hajfétis… A pisiszex teljesen hétköznapi. Ilyenkor úgy állítjuk be a kamerát, hogy ne látszódjon, hogy teával töltött fecskendővel megy a műsor. A kakiszexet csokipudinggal oldjuk meg. Sokan akarnak szerepjátékot játszani, ezek jók nekünk, mert hosszú műsorok. Tanár-kisfiú-játék, megerőszakolós, orvosos…

És ehhez van felszerelés a hátsó szekrényben? Mondjuk orvosi köpeny?

Ad hoc kellékek mindig vannak. Volt valaki, aki gyilkolós szexet akart játszani. Betekertük a modellt két réteg celofánba, közé pedig ketchupot nyomtunk, így ha fölvágta a felső réteget, jött ki a ketchup. Mindez az operátorok találékonyságán múlik. De meg tudjuk oldani a megkötözős és a felakasztós játékot is. Volt olyan vendég, aki két órán át azt nézte, hogy a lányok cipőt nyalogatnak. Persze igazából nem nyalogatták a cipőt, de úgy állítottuk be, hogy teljesen valóságosnak tűnt. Akadt, aki hányóshowt rendelt, és a fojtogatós is üti a lécet.

Van olyan, amit nem vállaltok be?

Nincs. Egy jó operátor és egy jó modell mindent meg tud csinálni, mert ebből van pénz. Ha nincs olyan eszköz, ami kéne, akkor improvizálunk.

Vajon miért fanyalodnak webkamszexre az emberek?

Sokat gondolkodtam ezen. Ez sokkal amatőrebb, életközelibb műfaj, mint a pornófilm, ráadásul az történik a kamera túloldalán, amit te látni szeretnél. Megvan benne a kukkolás-feeling. A látogatók szerintem félnek megkérdezni, megkérni a párjukat, hogy teljesítsék ilyen-olyan nem hétköznapi szexuális vágyukat. Többéves házasság után már nem olyan gyakran él szexuális életet egy pár, és talán ezt az űrt próbálja kitölteni így a férj, meg láthat fiatal lányokat. Viszont nem akarnak kurvához menni, inkább kiélik otthon, egyedül. De vannak olyan párok is, akik úgy szexelnek, hogy ezt nézik közben. Nem tudom, miért nem mennek el inkább swingerklubba. Sokan függők, rá lehet szokni a webkamszexre, ahogy a kurvázásra is: egyszerű, könnyű, nincs vele probléma.

Nem önbecsapás ez?

Nem tudom. Ez a 21. század által kreált valami, ami nagyon működik az egész világon, és egy fokkal könnyebb, mint megkérni az asszonyt és összeveszni vele.

Egy, a pornográfiáról készült amerikai felmérés azt írta, hogy – nem meglepő módon – a pornó rombolja a házasságokat.

Ez valószínűleg igaz. Viszont azokat az elfojtott vágyakat, amiket egy ember ki szeretne élni, azt megnézheti a hozzá hasonló hétköznapi emberek műsorában, amibe beleélheti magát. Ezeket az elfojtásokat nem tudja senki visszafogni, egy idő után kipattannak. Hogy van webkamszex, így mégsem kurvázni megy a férj, így akár kapcsolatmegtartó erő is lehet.

Ettől még ez ugyanolyan megcsalás, a nők legalábbis mindenképp így értékelik.

Lehet, de a nők általában nem tudnak ezekről a dolgokról, és azt sem tudják, hogy mit keresnek a férfiak ezeken az oldalakon.

Neked miben alakult át a szexualitással kapcsolatos felfogásod?


Sokkal szélesebb lett a látóköröm. Eddig nem tudtam, hogy a szexualitás milyen vágyakból adódik össze. Persze egy párkapcsolatban mindig vannak apróbb vágyak, amelyeket az ember szeretne megvalósítani. De itt, a webkamszexen az emberek ki merik mondani, hogy mire vágynak. Én sose gondoltam korábban, hogy bárki olyasmire vágyna, amiket korábban felsoroltam. Az ember elgondolkodik azon, hogy egyesek miért vágynak ilyesmire. Nem vagyok szexuálpszichológus, hogy megmondjam, miért vannak ezek, de ezek is a szexualitáshoz tartoznak. Azt hiszem, megértőbb lettem. Talán kevésbé merik kiadni legbelsőbb vágyaikat az emberek a párjuknak, mint korábban. Persze a látogatók fele simán csak faszt verni jön. Részemről nálam a munkám olyan ellenreakciót vált ki, hogy semmi olyan mechanizált szexre nem vágyok, ami webkamszexen történik, és nem vagyok benne egyéjszakás kapcsolatokban. Sokkal inkább vágyom bensőséges kapcsolatra. Viszont a szexuális vágyam sokkal nagyobb. De másnál meg azt váltja ki, ha ilyen munkája van, hogy minden pillanatban nővel akar lenni. Meg is értem. Nálam ennek a munkának a legrosszabb hozadéka az, hogy ha megyek az utcán, minden nőt meztelenül látok, ami baromira idegesít.

Hogy látod az ágazat jövőjét?


Remélem, szépen lassan elcsendesül a gazdasági válság, az emberek találnak maguknak más munkát, kevesebben lesznek fönn, és aki fenn marad, az könnyebben keres többet. De igazából kiszámíthatatlan a jövő. Én mint mondtam, remélem, egy év múlva már mást fogok melózni. Egy biztos, eltűnni nem fog a webkamszex, mindig is lesz, és talán lenyomja a pornófilmet is. De annyi pénz van benne, annyian nézik és annyian költenek rá, hogy nem fog eltűnni. Nem lehet megállítani, ez tuti.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a pontos bevételeket ugye nem lehet tudni, az FN úgy becsüli, mintegy 200 millió eurót kereshetnek egy évben. Az interjúalany viszont tényleg 1,5 mrd dollárról beszélt, ami valóban túlzás lehet. Az FN becslése alapján módosítottuk a cikket.

http://www.fn.hu/hetilap/20091..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés