Teljesen kiakadtak a románok, mert kitűzték a székely zászlót az erdélyi faluban

2024. szeptember 19. 20:41

A Maros megyei prefektus azt akarja, hogy távolítsák el a zászlót.

2024. szeptember 19. 20:41
null

Köztérre kihelyezett székely zászló eltávolítására szólította fel az erdélyi Makfalva község polgármesteri hivatalát Ciprian Dobre, Maros megye prefektusa – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A közleményhez csatolt dokumentáció szerint Ciprian Dobre átiratban szólította fel Makfalva polgármesteri hivatalát, hogy távolítsa el a község parkjában a báró Wesselényi Miklóst ábrázoló szobor mellett álló székely zászlót és tűzze ki helyébe a román lobogót. 

A román kormány területi képviselője az átiratban a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fórumát is feltüntette címzettként, ami arra utal, hogy a szervezet panasza nyomán járt el. 

Az átiratban Dobre „úgynevezett székelyföldként” említette a tömbmagyar régiót, a kifejezést a román politikum Székelyföld létezésének megkérdőjelezésére, tagadására használja. Dobre a dokumentumban a román nemzeti lobogó kitűzésére vonatkozó törvényt idézte, amely előírja, hogy más államok hivatalos zászlói kizárólag a román nemzeti zászlóval együtt tűzhetők ki hivatalos látogatások alkalmával, nemzetközi fesztiválok esetén, egyéb alkalmakkor ez „jogalap nélküli, és tilos”. 

Dobre felszólította a polgármestert, Vass Imrét, hogy haladéktalanul távolítsa el a zászlót, és helyére tűzze ki a román nemzeti lobogót. 

Vass közölte: a székely zászló kitűzésével nem követett el törvénytelenséget. Leveléhez Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd jogi véleményezését is mellékelte, amely megállapította: az idézett törvény a román zászló és más nemzeti zászlók közintézményekre való kihelyezését szabályozza, a román jogszabályok nem tiltják zászlók magántulajdonban lévő épületeken, tereken történő elhelyezését, így ez törvényesen nem büntethető. 

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI / Henning János

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. szeptember 26. 08:10
Ennak van egy egyszerü megoldása - a falu szavazza meg faluzászlóként és akkor már legális , de az lenne a legjobb ha minden egyes portára kitüznék a székely zászlót . Arra nem terjed ki a prefektus hatalma .
nemecsekerno_007
2024. szeptember 20. 09:11
gilou-au-clavierSyndicalist-Cat 2024. szeptember 19. 22:15 ,,És mi a mesterterv, hogyan térjen vissza?…,, Pont úgy mint Moldova a románokhoz.
sozlib_abschaum
2024. szeptember 20. 08:03
Hogy az ideiglenesen megszállt Erdély-ben élő szőröstalpúak így viselkednek az nekem nem meglepő, de hallót valaki egy a szaros gyuri terrorszervezeteitől valami "jogállami / demokrácia" miatti aggódást?
pragmatika
2024. szeptember 20. 07:48
Ennyit az oláhok intelligenciájáról. Még saját jogrendszerüket sem ismerik. Meglátják a Székely zászlót, aztán jön a beteges reakció. Persze megvan az oka. Nem elég hogy retardáltak, erre rátesz még egy lapáttal az is, hogy hamis történelemoktatásban részesültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!