Díszes társasághoz csatlakozhat Magyar Péter – nem egyszer volt már, hogy magyar politikus mentelmi jogát adja ki az Európai Parlament

2024. szeptember 29. 12:10

Magyar Pétert már együtt emlegetik KGBélával.

2024. szeptember 29. 12:10
null

Nyitókép: Magyar Péter a villamosmegállóban/ képernyőfotó

Magyar Péter minden erővel próbálja kikerülni, hogy telefonlopási ügyében az Európai Parlament kiadja a mentelmi jogát. Vasárnapra már ott tartott, hogy alkut ajánlott a kormánynak, amennyiben Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ő lemond a mentelmi jogáról. Az, hogy Magyar terve miért sántít, ebben a cikkben foglaltuk össze:

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, a nyomozóhatóság tájékoztatása szerint Magyar Péter idén nyár elején egy budapesti klubban szórakozott, ahol mások mellett a sértett is mobiltelefonjával videóra vette őt. Miután Magyar és egyik társa észrevette, hogy a férfi felvételeket készít, szóváltásba keveredtek vele, ami után Magyar hirtelen mozdulattal kivette a sértett kezéből a telefont és azt zsebre tette. A telefont a sértett többszöri kérésére sem adta vissza, letagadta, hogy az nála lenne. Miután a szórakozóhelyet elhagyta, a Duna felé indult, őt többen, köztük a sértett, követték. A képviselő lesétált közvetlenül a vízpartra és a telefont szándékosan a Dunába ejtette. 

Ugyanúgy járhat, mint KGBéla

Korábban már nem egyszer fordult elő, hogy egy magyar EP-képviselő mentelmi jogát kiadta az Európai Parlament. Az egyik legismertebb eset a jobbikos Kovács Béláé volt, akinek nem véletlen KGBéla lett a gúnyneve. A korábbi képviselő jelenleg is külföldön van szökésben, miután 

jogerősen öt év fegyházbüntetésre ítélték kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt. 

Korábban az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést Kovács ellen, azzal gyanúsították a politikust, hogy kémkedést folytatott az Európai Unió intézményei ellen, Oroszország javára. Akkor a Legfőbb Ügyészség az EP elnökéhez fordult, és azt indítványozta, hogy a szervezet függessze fel Kovács mentelmi jogát. 

A Magyar Nemzet megjegyzi, Brüsszel nem kapkodta el, ugyanis az EP mentelmi jogi bizottsága hónapokig nem tárgyalta az ügyet, majd 2015 januárjában bejelentette, hogy a következő hónapban megvitatják, de időhiányra hivatkozva ez mégsem történt meg. Végül márciusban a bizottság napirendre tűzte az esetet, és megtartották az első megbeszélést. Májusban meghallgatták Kovács Bélát, júliusban pedig Polt Péter legfőbb ügyészt. A jogi bizottság szeptemberi ülésén ismertették azt a bizottsági állásfoglalásra irányuló indítványt, amely a később KGBélaként elhíresült politikus mentelmi jogának a felfüggesztését javasolta. 

A bizottság októberi ülésén azzal a kitétellel fogadta el az indítványt, hogy a képviselő tovább végezheti munkáját az EP-ben és csak jogerős bírósági ítélet esetén lehet gyanúsítottként kezelni, illetve letartóztatni. Az EP a két nap múlva esedékes brüsszeli plenáris ülésen megszavazta a jogi bizottság előterjesztését, így mentelmi jogának felfüggesztésével Kovács Béla az ellene irányuló feljelentés után 20 hónappal kihallgathatóvá vált. 

Kovács Béla mindent tagadott, szerinte EP-képviselőként sem titkosított, sem minősített anyagokhoz nem fért hozzá. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) vádat emelt KGBéla ellen a kémkedésen kívül költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt 2017 decemberében. Az utóbbi két váddal az unió csalás elleni hivatala, az OLAF illette a jobbikos politikust, aki a gyanú szerint 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel. 

A szerződésk értelmében ezek a személyek Brüsszelben négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek, valójában azonban soha nem jártak ott, és semmilyen munkát nem végeztek. A bíróság elsőfokon felmentette Kovács Bélát a vádak alól, de másodfokon bűnösnek találták kémkedés előkészítésében, kémkedésben, költségvetési csalásban és magánokirat-hamisításban, ezért két évnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. 

Harmadfokon a cselekményt súlyosabbnak ítélték meg, az ítéletet öt év fegyházbüntetésre módosították és tíz évre eltiltották a közügyektől 2022 szeptemberében. A jogerős ítélet végrehajtására egyelőre nem kerülhetett sor, mert az elítélt KGBéla Moszkvába menekült.

Brüsszel a tavalyi évben függesztette fel Donáth Anna korábbi momentumos EP-képviselő mentelmi jogát, mint ismert ennek felfüggesztését a Kecskeméti Járásbíróság 2022 júniusában kezdeményezte az EP elnökénél. Erre azután került sor, hogy 

Donáth Anna és társai ellen magánvádas büntetőeljárás indult rágalmazás vétsége miatt. 

A politikus nem ellenezte mentelmi joga felfüggesztését. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000097
2024. szeptember 29. 17:20
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­k­­­e­­­l­d­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­e­­­x­­­i­ ­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
magyarok2026
2024. szeptember 29. 15:42
Önök megszavazzák Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Én pedig abban a pillanatban, amikor csatlakoztunk, minden kreált ügyben lemondok a mentelmi jogomról.
magyarok2026
2024. szeptember 29. 15:29
magyarok2026 savrena 2024. szeptember 29. 15:29 a lopás biztos nem a helyes vád, lévén erőszakkal vette el a telefont a fickótól" Kitől?:DDDDD Ki mondta a hugyagyú szektádnak hogy fickóé volt a kamutelefon, ezt még a göbbelstónitok se találta ki, te egybites rostás selejt!:DDDDDDDDDD
magyarok2026
2024. szeptember 29. 15:24
Péter Magyar Miniszterelnök úr, Lenne egy személyes ajánlatom. Most, hogy naponta tesznek ellenem feljelentéseket és a fél államapparátus azon dolgozik, hogy büntetőeljárásokat kreáljanak ellenem, miközben önök szisztematikusan széthordják a hazánkat és Polt Péter haverja nem tartja szükségesnek kikérni az önök mentelmi jogát, javaslom, hogy vágjuk át közösen a gordiuszi csomót. Önök megszavazzák Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Én pedig abban a pillanatban, amikor csatlakoztunk, minden kreált ügyben lemondok a mentelmi jogomról. Áll az alku, Miniszterelnök úr? Kipróbáljuk, hogy önök, vagy én kerülök hosszabb időre a hűvösre? ui.: “A börtön ablakába soha nem süt be a nap…”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!