Azt mondják az elemi szövegértésre képtelenek, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezne, ha megtámadnák

2024. szeptember 26. 13:05

Magyarul érteni nem kötelező, de igen hasznos. Kohán Mátyás írása.

2024. szeptember 26. 13:05
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: Attila Kisbenedek/AFP

Az úgy volt, hogy beszélgettünk Orbán Balázzsal közös műsorunkban, a Stratégiai részlegben, amelynek széleskörű reklámozását a TISZA Párt médiagépezetének ezúton is köszönjük. Az első epizódban a kötcsei beszédről, a másodikban a migrációról beszélgettünk, a tegnap kikerült harmadikban eljátszottuk, mit mondott volna Orbán Balázs Magyar Péternek akkor, ha utóbbi ki mert volna állni vele egy vitára – és szóba került David Pressman amerikai nagykövet is,

aki ezredszerre is előhozakodott gyomorforgató konzervpárhuzamával arról, hogy a magyarok 1956 népeként igazán tekerhetnének néhányat az Ukrajna színét-virágát felemésztő háborús húsdarálón.

Balázs ekkor azt találta mondani: épp 1956 miatt tudjuk, hogy háborús veszélyben nem úgy érdemes cselekedni, ahogy Volodimir Zelenszkij tette. S emiatt azt mondják az elemi szövegértésre képtelenek, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezne, ha megtámadnák. Propaganda, persze – de választ érdemel.

Józan ember nem vonja kétségbe, hogy akit egyszer megtámadtak, annak védekeznie szent kötelesség. De józan ember – pláne olyan, aki 1956 népéből származik – nem felejt el háborús veszélyben konzultálni Lukács evangélistával, 14. fejezet 31-32. vers: „Vagy valamely király, mikor háborúba megy, hogy egy másik királlyal megütközzék, nemde leülvén először tanácskozik, hogy tízezerrel szembeszállhat-é azzal, a ki ő ellene húszezerrel jött?

Mert különben még mikor amaz távol van, követséget küldvén, megkérdezi a békefeltételeket.”

Ennyi az üzenet, a hősiesség mellett ez 1956 másik tanulsága – hogy nem csak az a hős, aki a ruszki tankra kardot ránt, hanem az is, aki még az első fegyver eldördülte előtt elkerül egy elkerülhető vesztes háborút.

Ez a kulcs: az elkerülhetőség. Volodimir Zelenszkij a harctéri helyzet állása szerint messze rosszabb feltételek mentén fejezi majd be ezt a háborút, mint amit maga és országa számára elérhetett volna akár a 2021 végi orosz ultimátum, akár az isztambuli békefolyamat idején. Tárgyaláson nem hagyta Ukrajna és szövetségesei, hogy Oroszország megvétózza az ukrán NATO-csatlakozást – megvétózták hát a harcmezőn. A háború minden áldozata hiába halt meg akkor, ha Ukrajna a háború végkifejleténél jobb megoldási lehetőségeket hagyott a tárgyalóasztal mellett veszni. Márpedig emberi számítás szerint ez lesz a vége; így aztán az a politika, amely merő gőgből nem kerülte el a háborút, hibás. Zelenszkij hibázott – nem 2022. február 24-én, hanem 2021-2022 telén, majd ismét 2022 tavaszán. Ezt mondta Orbán Balázs, nem mást; én ültem vele szemben, nem azok, akik most előadják a nemzethalált. Magyarul érteni persze nem kötelező, de alkalomadtán azért hasznos lehet.

 

Összesen 290 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanced
2024. szeptember 27. 13:49
Hamarosan jön az újabb korrekció Orbán Balázs részéről: "Mi valószínűleg nem tettük volna azt, amit PUTYIN tett."
vanced
2024. szeptember 27. 13:47
Úgy tűnik dr. mini.elnök úr is képtelen az elemi szövegértésre. Neked kellene lenned helyette a miniszterelnöknek, Matyi!
miki1955
2024. szeptember 27. 09:31
Ahogy olvasom a kommenteket, azt kell megállapítanom, hogy súlyos szellemi válság kellős közepén vagyunk. Amíg ilyen kijelentések hangzanak el, hogy : "Orbán Balázs mondjon le" (miről is?), meg hogy amit mondott, teljesen vállalhatatlan, addig tőlünk ezer kilométerre keletre halomra lövik egymást az emberek (állítólag 1 millió halottja van már ennek a "konfliktusnak"). A halottakat senki nem tudja feltámasztani, a teljesen lepusztított városokat esetleg újjáépítik, de semmi sem lesz már az, ami eddig volt (nálunk sem). Mindeközben: "Orbán Balázs mondjon le". A Féreg (USA Deep State) meg röhög a markába. Emberek, szánalmas, ami zajlik...
gersgorin
2024. szeptember 27. 07:20
Robin a bátor elfutott, Bátran elszaladt el ő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!